Ο Βουλευτής Ηρακλείου ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Υγείας, Προστασίας του Πολίτη για τις μετακινήσεις προς άλλες υπηρεσίες σε όσα στελέχη των ΕΜΑΚ δεν είχαν πλήρως εμβολιαστεί.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Το Σωματείο Πυροσβεστών Ν. Ηρακλείου “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ” σε επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρει ότι  το προηγούμενο διάστημα σε εφαρμογή σχετικής Διαταγής του Αρχηγού Π.Σ, μετακινήθηκαν προς άλλες υπηρεσίες όσα στελέχη των ΕΜΑΚ είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν πλήρως εμβολιαστεί κατά του covid-19.

Αυτή η κίνηση  αποτέλεσε την πρώτη επίσημη πράξη υποχρεωτικού εμβολιασμού Ελλήνων πολιτών και επέφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, με παράλληλο ηθικό στιγματισμό των στελεχών από τους πολίτες.

Το πρόσχημα για την έκδοση της τότε απόφασης ήταν η συμμετοχή των στελεχών των ΕΜΑΚ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, το οποίο όμως εύκολα αποδημήσανε με στέρεα επιχειρήματα και με ταυτόχρονη επιβεβαίωση τους μέσω της παρουσίας μελών στις ομάδες πυροσβεστών ξένων κρατών που προσήλθαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην χώρα ώστε να συνδράμουν στις δασικές πυρκαγιές του Αυγούστου χωρίς να προβεί στον εμβολιασμό τους.

Στις 13/9/2021 με μία ακόμη Διαταγή την 54220 οικΦ215, σε εφαρμογή της ΚΥΑ Δ1α/ΤΠοικ 55400/2021, η Πολιτεία παρουσίασε την άκρως τιμωρητική συμπεριφορά της προς τα άξια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία όπως απέδειξαν το καλοκαίρι, μπορούν να σταθούν απέναντι στις πιο ακραίες συνθήκες κατάσβεσης.

Συγκεκριμένα: Οι συνάδελφοι που δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή προβεί στον εμβολιασμό τους, θα πρέπει να προβαίνουν σε rapid ή pcr test εβδομαδιαίως με δικά τους έξοδα προκειμένου να εκτελούν τα καθήκοντα τους και μάλιστα με νεότερη διαταγή 54668 14.9.2021 για τα στελέχη που δεν συμμορφωθούν με την εν λόγω απόφαση θα επιφέρεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Όπως γνωρίζετε, λόγω των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν κάθε μήνα τα στελέχη αλλά και κατ’ εφαρμογή του Νόμου 3850/2010 στις διατάξεις του οποίου υπάγονται και τα σώματα Ασφαλείας, ρητά προβλέπεται ότι οι δαπάνες που προκαλούνται για τον ιατρικό έλεγχο για την διάγνωση της τυχόν βλάβης της υγείας του εργαζομένου(Άρθρο 19),εντάσσονται στις υποχρεώσεις του εργοδότη για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων(άρθρο 43) και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται την οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα από επίσημα χείλη εκπροσώπων της κυβερνήσεως αφήνεται να εννοηθεί ότι στις επόμενες κατηγορίες εργαζομένων που θα επιβληθεί ο εξαναγκασμός μέσω έμμεσων και άμεσων πιέσεων-εκβιασμών να εμβολιαστούν παρά την θέληση τους θα είναι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας. Γνωρίζεται ότι το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με περίσσια υπευθυνότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τήρησε και εξακολουθεί ευλαβικά να τηρεί όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Αποτελεί όμως επιλογή του κάθε συναδέλφου τους η απόφαση αν θα εμβολιαστεί ή όχι, και για το λόγο αυτό τάσσονται ΚΑΤΑ της οποιασδήποτε μορφής υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Επίσης εκφράζουν την έντονη διαφωνία και διαμαρτυρία τους  για την αδικαιολόγητη κατά την άποψη συμπεριφορά της ηγεσίας απέναντι στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εργάστηκε σε διαρκή επιφυλακή και χωρίς να υπολογίσει την έννοια της προσωπικής ξεκούρασης επιδεικνύοντας απαράμιλλο επαγγελματισμό και ήθος και που αυτή τη στιγμή βάλλεται πανταχόθεν, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει ή να κληθεί να προτείνει λύσεις και δημιουργώντας τάσεις εσωτερικού διχασμού.

Επισημαίνουν ότι οι όποιες αποφάσεις για τον εμβολιασμό και την προστασία της δημόσιας υγείας ως υπέρτατο αγαθό πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν, την κοινωνία.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

Θα επανεξετάσετε και ανακαλέσετε άμεσα όλες τις αποφάσεις αυτές, που αποτελούν μια αστοχία πρωτοβουλιών και που μόνο δυσαρέσκεια και προβληματισμούς δημιουργούν στο προσωπικό του ΠΣ;

Θα επαναφέρετε τα στελέχη των ΕΜΑΚ που μετακινήθηκαν προς άλλες υπηρεσίες επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί, ως έμπρακτη κίνηση σεβασμού στα στοιχειώδη δικαιώματα των συναδέλφων;

Θα εξετάσετε οι τυχόν προληπτικοί έλεγχοι rapid ή pcr test να παρασχεθούν δωρεάν τα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων , όπως και νομοθετικά προβλέπεται ρητώς στα άρθρα 19 και 43 του Ν. 3850/2010;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook