Δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διατηρεί το προβάδισμά του, ωστόσο η διαφορά από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει πλέον περιοριστεί στη μία μονάδα

Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθούν οι γερμανικές εκλογές, με τη διαφορά ανάμεσα σε Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες να μαρτυρά το ντέρμπι που πρόκειται να ξεκινήσει, με το τέλος της θητείας της Άνγκελα Μέρκελ.

Δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διατηρεί το προβάδισμά του, ωστόσο η διαφορά από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει πλέον περιοριστεί στη μία μονάδα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το SPD χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στο 26%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν 0,5 και φθάνουν στο 25%.

Οι Πράσινοι κερδίζουν επίσης μισή μονάδα και ανεβαίνουν στο 16% και ακολουθούν το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 10,5% (+0,5), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% (-1) και η Αριστερά με 5% (-1).

Οι ομοσπονδιακές γερμανικές εκλογές εξελίσσονται σε ντέρμπι ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Σήμερα, Παρασκευή, οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων θα απευθύνουν τις τελευταίες προεκλογικές τους ομιλίες.

Ο Άρμιν Λάσετ των Χριστιανοδημοκρατών θα μιλήσει στο Μόναχο έχοντας στο πλευρό του την απερχόμενη έπειτα από 16 χρόνια καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς θα μιλήσει στην Κολωνία ενώ η υποψήφια των πράσινων Άναλενα Μπερμποκ θα απευθύνει την τελευταία της προεκλογική ομιλία από το Ντίσελντορφ.

Η προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στην ατζέντα και των τριών μεγαλύτερων κομμάτων καθώς είναι ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία και θεωρείται προτεραιότητα από τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου Γερμανία επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες, με αποτέλεσμα 180 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους κυρίως στη δυτική Γερμανί,α κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Ευρωπαΐκή Ένωση ήταν η μεγάλη απούσα παρόλο που το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αναμένεται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λόγος είναι ότι τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τα μεγαλύτερα γερμανικά κόμματα αλλά και τους Γερμανούς πολίτες όπως κλιματική αλλαγή η αντιμετώπιση της πανδημίας και η ψηφιοποίηση της γερμανικής οικονομίας αποτελούν αποκλειστικά αρμοδιότητα του γερμανικού κράτους και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook