Η Μενγκ Γουαντζού, οικονομική διευθύντρια της Huawei φαίνεται πως ήρθε σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές και ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερη σύντομα.

Η Κινέζα επιχειρηματίας, που κρατείται στον Καναδά, αναμένεται να εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό δικαστήριο σύντομα (εντός της Παρασκευής αναφέρουν τα δημοσιεύματα) προκειμένου να αναγνωστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γουάντζου αναμένεται να δηλώσει αθώα για τις κατηγορίες που τη βαραίνουν, χωρίς να είναι ακόμη σαφείς οι λεπτομέρειες του εξωδικαστικού συμβιβασμού με το αμερικανικό κράτος.

Θυμίζουμε πως η Γουανζού συνελήφθη το 2018 στο Βανκούβερ του Καναδά έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ. Η υπόθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, ενώ επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, αλλά και με τον Καναδά που συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αμερικανικών αρχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα δώσει στη δημοσιότητα έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό για την υπόθεση, ο οποίος συνετάχθη σε συνεργασία με τους δικηγόρους του στελέχους της Huawei.

Πώς οδηγηθήκαμε ως εδώ

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Γουάντζου πώς παραπληροφόρησε την τράπεζα HSBC αναφορικά με την φύση της σχέσης της Huawei με μια εταιρεία, ονόματι Skycom, θέτοντας το ίδρυμα σε κίνδυνο παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων έναντι του Ιράν.

Η Γουάντζου ξεκίνησε να εργάζεται για την εταιρεία το 1999 και αναρριχήθηκε στην οικονομική της διεύθυνση το 2011. Είναι η μεγαλύτερη κόρη του δισεκατομμυριούχου Ρεν Ζενγκφέι, ο οποίος και σύστησε τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό το 1987.

Το 2019, η διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην HUAWEI και την ενέταξε στη μαύρη λίστα των επιχειρήσεων, απαγορεύοντας ουσιαστικά σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται μαζί της.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook