Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη στήριξης του αγροτικού τομέα οι γεωπόνοι του νομού Ηρακλείου προσήλθαν σήμερα στις κάλπες. Η κρίση στο επίκεντρο, στον κλάδο τους η ανεργία κυρίως σε νέους αγγίζει το 80%.

Την ίδια ώρα αγωνιούν για το αύριο μέσα από πολιτικές που βασίζονται μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων , όπως το πρόγραμμα δακοκτονίας στο νομό που όπως καταγγέλουν υλοποιήθηκε με 20 λιγότερους γεωπόνους όμως η πραγματική απώλεια , σημειώνουν θα φανεί στο καρπό και την ποιότητα. Τα τελευταία 2 χρόνια προσπαθούν να δώσουν και πάλι ζωή σε ένα σύλλογο που είχε αδρανήσει σε συνθήκες δύσκολες. Νέοι γεωπόνοι στην πλειοψηφία τους αγωνιούν για το αύριο , τόσο το δικό τους όσο και του αγροτικού τομέα με τις πορείες να είναι αλληλένδετες.
Επιστημονικά επιχειρούν να καταγράψουν τα κακώς κείμενα και να βάλουν φρένο σε λάθη που αργά η γρήγορα θα πληρωθούν ακριβώς. Όπως το πρόγραμμα δακτοκτονίας για φέτος στο νομό Ηρακλείου.

Οι τομεάρχες γεωπόνοι ήταν μόλις 13 από 33 τα προηγούμενα χρόνια, κι αν ο κρατικός μηχανισμός εξασφάλισε κονδύλια , όπως υπογραμμίζουν οι πραγματικές απώλειες θα είναι δραματικές αφού το ελαιόλαδο κινδυνεύει να χάσει σε ποσότητα και κυρίως σε ποιότητα σε μια εποχή που οι τιμές κατρακυλούν και οι αγρότες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του συλλόγου και έπειτα άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου. Το έργο που θα κληθεί να υλοποιήσει εκ των πραγμάτων δύσκολο υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη στήριξης του αγροτικού τομέα με κάθε μέσο διαθέτουν και την ίδια ώρα η ανεργία μαστίζει και τον δικό τους κλάδο. 8 στους 10 νέους κυρίως γεωπόνους αναζητούν μάταια εργασία.

Από την άλλη επιχειρούν να αλλάξουν στερεότυπα κυρίως στο δημόσιο, να αντιπαλέψουν τις απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας και την λανθασμένες πρακτικές που δεν τους επιτρέπουν όπως λένε να βρεθούν εκεί που πραγματικά ανήκουν , στην ύπαιθρο κοντά στους αγρότες.

Νέα Κρήτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook