Ο Δήμος Χανίων συμμετείχε και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, έναν θεσμό, που από το 2002 προάγει βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. 

Από τις 16 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε πλήθος δράσεων, με θέμα: «Κόσμος σε Κίνηση», εστιάζοντας στην οικολογική βιώσιμη κινητικότητα και στην ισότιμη προσβασιμότητα.  

Στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται και τα εξής:

Με ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές, αθλητικές επιδείξεις, εκμάθηση σωστής οδικής συμπεριφοράς και κυκλοφοριακής αγωγής, καλλιτεχνική εγκατάσταση, βασισμένη στην τέχνη και την παιδεία, δράσεις σε κεντρικές οδούς, κ.α., η συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας σκοπό είχε την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων παιδιών σε σχέση με τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και την υιοθέτηση μιας διαφορετικής αντίληψης για την κίνηση στην πόλη. 

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε δήλωσή του επισημαίνει: «Με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας προτείναμε στους συμπολίτες μας ν’ ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο μετακίνησης, επιλέγοντας τους εναλλακτικούς τρόπους. Τους προτρέψαμε να δουν μαζί μας την πόλη  με μία άλλη αντίληψη, δίνοντας έμφαση τόσο στη βιώσιμη κινητικότητα όσο και στην ισότιμη προσβασιμότητα.

Η  μελέτη βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα και τη λειτουργία του αστικού κέντρου των Χανίων, στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται, ενώ με την υλοποίησή της θα προωθηθεί μια συνολική μεγάλη αλλαγή για την πόλη μας, καθώς σε αυτή προβλέπονται  μονοδρομήσεις, επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, κ.α. 

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τα στελέχη του Δήμου, που εργάστηκαν για την υλοποίηση των δράσεων, καθώς και τις αρχές και τους φορείς, που συνεργάστηκαν μαζί μας για την επιτυχή διεξαγωγή τους». 

Επισημαίνεται ότι, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από την εκπαιδευτική κοινότητα, η δράση «Πορείες Λαβυρίνθου» στον Προμαχώνα Σαν Σαλβαδόρ θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 28/9, με ώρες λειτουργίας από τις 09.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 22.00.  Πρόκειται για δράση εκπαίδευσης για τη βιώσιμη κινητικότητα, που συνδέει την παιδεία με την τέχνη στην προσπάθεια να βρεθεί το νήμα, που καθορίζει μια πορεία, η οποία δράση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το  Κέντρο Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με τη χρήση των ΤΠΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων.  

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων ο διαγωνισμός ζωγραφικής, με θέμα: «Γίνε η φωνή μας!». Αξιοποιώντας το υλικό της WWF, οι μικροί συμπολίτες μας καλούνται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό έως και τις 8/10, όπου με την πολύτιμη συμβολή των εκπαιδευτικών και των γονέων τους μπορούν να ζωγραφίσουν με τους μαρκαδόρους τους ή να φτιάξουν μια τρισδιάστατη κατασκευή, ατομικά ή ομαδικά. Οι συμμετέχοντες μπορούν να παραδώσουν τα έργα τους στο Δημαρχείο ή στους εκπαιδευτικούς τους. Τηλ. επικοιν.: 28213 41686, 28213 41605, εργάσιμες ημέρες και ώρες. Θα βραβευτούν όλες οι κατηγορίες ξεχωριστά, ενώ όλα τα έργα θα εκτεθούν στο ισόγειο του Δημαρχείου. 

Ο Δήμος Χανίων διοργανώνει τέλος την προσεχή Παρασκευή 1/10 για τους επαγγελματίες οδηγούς του κύκλου εκπαίδευσης από τις Πρότυπες Σχολές Ζωγράφος -φορέα εκπαίδευσης πιστοποιημένο από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με εξειδικευμένη τεχνογνωσία στη σύγχρονη κινητικότητα-, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής, ενώ το χρονικό διάστημα από 2 έως 3 Οκτωβρίου 2021 θα διοργανωθεί στην Πίστα Καρτ στο Βαρύπετρο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook