Είχαμε ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά στην περιοχή, λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι», λέει o Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφερόμενος στα σεισμολογικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα ο κ. Χουλιάρας ήδη από τις 25 Ιουλίου μιλώντας τότε στο protothema.gr είχε αποκαλύψει ότι η σεισμική παράμετρος b για το Αρκαλοχώρι έδειχνε ότι κάτι δεν πάει καλά στη περιοχή, χωρίς όμως τότε να μπορούσε να ξεκαθαρίσει εάν ήταν προσεισμοί. 

«Είχα συστήσει τότε στους αρμόδιους να κάνουν προσεισμικούς ελέγχους στα κτίρια. Δεν μπορούσε τότε να ξεκαθαριστεί εάν ήταν προσεισμοί, είχαμε ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν με είχαν καλέσει στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου για να τους παρουσιάσω τα στοιχεία», λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα η σεισμική παράμετρος b έδειχνε στις 25 Ιουλίου τιμή 0,6 για το Αρκαλοχώρι και 1 για τη Θήβα. Να εξηγήσουμε ότι η λεγόμενη σεισμική παράμετρος b, είναι μια από τις σπουδαιότερες παραμέτρους στη σεισμολογία και δείχνει τον ρυθμό της σεισμικής δραστηριότητας είτε υψηλό είτε χαμηλό πράγμα που είναι ένδειξη του αν βρισκόμαστε σε προσεισμικό στάδιο ή σε κανονική εξέλιξη του φαινομένου. Όταν η σεισμικότητα είναι συνήθης τότε η παράμετρος είναι 1.  Αν όμως αν η παράμετρος b μικραίνει κάτω της τιμής 1 τότε αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως έχουμε προσεισμικά μηνύματα.

Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε επίσης στο protothema.gr ότι η παράμετρος b είχε τιμή κάτω του 1 και πριν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον Τύρναβο τον Μάρτιο του 2021.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook