Καθησυχαστικός ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης για τους σεισμούς στην Κρήτη.

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Άκης Τσελέντης επισημαίνει ότι ο σεισμός στις 09:17 το πρωί σήμερα ήταν ο κύριος σεισμός. Ένας σεισμός που δίδεται είτε στα 5,8 ρίχτερ, είτε στα 6 ρίχτερ.

Τι αναφέρει ο Άκης Τσελέντης:

“Ο σεισμός ήταν ο κύριος. Έγινε στο Νότιο κλάδο του ρήγματος του Καστελίου. Ο κλάδος αυτός ενεργοποιήθηκε ξαφνικά, δεν το περιμέναμε.
Το σεισμικό δυναμικό όλου του ρήγματος είναι 6R ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΟΤΙ Ο 5.8 ΗΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ.
Το ρήγμα βυθίζεται πλάγια κάτω από το Δήμο Μινώα πεδιαδος. Το υποκεντρο ηταν σε βάθος 12χμ κάτω από το Αρκαλοχώρι και επάνω στο επίπεδο του ρήγματος.

Τρεις μήνες φώναζα οτι η ακολουθία θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες αλλά βέβαια δεν περίμενα να ολοκληρωθεί ένα τόσο μεγάλο σεισμό ευτυχώς είχα προειδοποιήσει τον κόσμο να μην πλησιάζει τα παλιά πέτρινα σπίτια.
Δυστυχώς θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς πράγμα το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για τα ειδικά την πόλη με τα κτίρια γι’ αυτό ο κόσμος πρώτου μπει στα σπίτια του καλό είναι να έχει την άποψη ενός μηχανικού.
Όσον αφορά το Ηράκλειο ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός λόγω του ότι ήταν πολύ κοντά το ρήγμα αλλά το Ηράκλειο δεν κινδυνεύει γιατί τα ρήγματα είναι πολύ μικρά έχουμε αποτύπωση τα περισσότερα από αυτά από τα 4 όργανα που έχουμε βάλει επιπλέον με τη βοήθεια του δήμου από τον Γενάρη αλλά υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχουν αυθαίρετα και περιοχές όπου υπάρχουν κάποια παλιά κτίρια τα οποία πρέπει να τα προσέχουμε.

Επίσης θέλει προσοχή στα πολυάριθμα στενά σοκάκια που υπάρχουν στο Ηράκλειο γιατί μπορεί κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού μετασεισμού να έχουμε πτώση κάποιου τμήματος ενός κτιρίου και να έχουμε τραυματισμούς”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook