Σειρά επαφών με εκπροσώπους της ομογένειας, στο πλαίσιο της έναρξης του δημόσιου διαλόγου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά, είχε στη Γερμανία η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφη Γεννηματά.

Στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης στο Reutlingen, η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου να αξιοποιηθούν και να αναβαθμιστούν οι σημερινές δομές των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ).

Επίσης, η κα Γεννηματά ενημέρωσε ότι τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά, όσον αφορά στη λειτουργία και στις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε και το μοντέλο του σχολείου Dusslingen, σχετικά με την ένταξη του ελληνικού μαθήματος στα γερμανικά σχολεία. Η κα Γεννηματά ενημέρωσε, επίσης, ότι η συνένωση των 3 λυκείων είναι επιβεβλημένη, κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους.
 
Παράλληλα, ζήτησε να κατατεθούν απόψεις όλων των φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου νόμου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση και έδωσε βάρος στην επικείμενη ελληνογερμανική συνάντηση από την οποία η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αναβάθμιση των τίτλων σπουδών σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών, τη σύνδεση των προγραμμάτων των ΤΕΓ με πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, την αξιοποίηση των ομογενών εκπαιδευτικών και τη θεσμοθέτηση του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας Γ2 +.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με την υπουργό Παιδείας της Βάδης Βυρτεμβέργης, Dr. Schick, με την οποία συζήτησαν την προετοιμασία της ελληνογερμανικής συμφωνίας και της έθεσε την επιθυμία του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη της ελληνικής γλώσσας στα ολοήμερα προγράμματα των γερμανικών σχολείων, την απόκτηση των πιστοποιητικών γερμανομάθειας και τη συνεργασία με τα γερμανικά πανεπιστήμια για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί απένειμαν τα βραβεία στην εκδήλωση «Νέοι και η Ολυμπία».

Η κα Γεννηματά συζήτησε θέματα αρμοδιότητάς της με εκπροσώπους ελληνικών κομμάτων της Βάδης Βυρτεμβέργης, καθώς και με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας παρευρέθη και σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, όπου παρουσίασε το πλαίσιο αρχών της διαβούλευσης για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των γονέων, επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των ελληνικών σχολείων στη Βαυαρία.

«Η επίσκεψή μου» τόνισε η κα Γεννηματά «θέλει να δώσει το μήνυμα της προσπάθειας του υπουργείου για αναβάθμιση των σχολείων και την αναγνώριση των τίτλων σπουδών». Δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις των γονέων, μίλησε για τη διαφορετικότητα των κρατιδίων και την ξεχωριστή αντιμετώπιση που θα έχουν τα εκπαιδευτικά θέματα ανά περιοχή.

Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια της λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου και των σχολείων στο εξωτερικό, δηλώνοντας ότι, αν προκύψουν στοιχεία στις υποθέσεις που εξετάζουν οι ΕΔΕ, θα σταλούν στον εισαγγελέα.

Τέλος, δήλωσε ότι δεν πρόκειται το Υπουργείο Παιδείας να αιφνιδιάσει κανέναν, ότι όλες οι αποφάσεις θα γίνουν εγκαίρως γνωστές και ότι αρκετές αλλαγές που θα προκύψουν μέσα από τον νόμο θα έχουν μεταβατικό στάδιο μέχρι την εφαρμογή τους.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook