Στο πλευρό των σεισμόπληκτων κατοίκων της Κρήτης βρίσκεται η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ενεργοποιώντας την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ για την εξέταση των καταστροφικών φαινομένων του σεισμικού γεγονότος.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2021, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της ΕΑΓΜΕ κ. Γιάννης Μιχαλάκης πραγματοποίησε αυτοψία στις περιοχές του δοκιμαζόμενου Δήμου Μίνωα Πεδιάδος (Αρκαλοχώρι, Θραψανό, Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό, Βόνη), καθώς και στον Δήμο Ηρακλείου (Επισκοπή, Σγουροκεφάλι κ.α.). Στο πλαίσιο των αυτοψιών πραγματοποιήθηκαν επαφές στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, όπου και λειτουργεί το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό καθώς και με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, από το πρωί της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου 2021 στις πληγείσες περιοχές έχουν μεταβεί οι γεωλόγοι της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης, κ. Σαΐα Παυλίδου και κ. Ελπίδα Αθανασούλη, οι οποίες συνεχίζουν τις αυτοψίες.

Ειδικότερα, το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ πραγματοποιεί αυτοψίες στις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί κυρίως βραχοπτώσεις λόγω του σεισμικού γεγονότος, ελέγχοντας την ευστάθεια των πρανών για τον εντοπισμό θέσεων οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να είναι επισφαλείς μετά την εκδήλωση του σεισμού, με στόχο την άμεση αξιολόγηση των γεωκινδύνων και την αντιμετώπισή τους.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook