Ο διευθυντής το Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών έχει στείλει δύο επιστολές στην εταιρεία – «Δε μπορώ να σκεφτώ τι θα συνέβαινε εάν το αεροδρόμιο ήταν σήμερα εν λειτουργία»

Σε μια επιβεβαίωση – “φωτιά” – των αποκλειστικών πληροφοριών του politica 89.8 προέβη ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου  Αθηνών, Άκης Τσελέντης μιλώντας χθες το μεσημέρι στον δημοσιογράφο Xρήστο Κώνστα.

Όπως αναφέρει το politica.gr, o κ. Τσελέντης ανάεφερε ότι έχει στείλει 2 τουλάχιστον επιστολές στην κατασκευάστρια εταιρία ΤΕΡΝΑ του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι, στις οποίες επισημαίνει πως για την αντισεισμική θωράκιση του, απαιτείται άλλη αντιμετώπιση κι όχι εκείνη που αφορά σε μια οποιαδήποτε συμβατικής κατασκευής βάσει του υφιστάμενου αντισεισμικού κανονισμού.

Ο κ. Τσελέντης μεταξύ άλλων εξήγησε στον Χρήστο Κώνστα ότι είχε ενημερώσει την ΤΕΡΝΑ  για τους κινδύνους κατασκευής αεροδρομίου πάνω στο ρήγμα Καστελλίου. «Δε μπορώ να σκεφτώ τι θα συνέβαινε εάν το αεροδρόμιο ήταν σήμερα εν λειτουργία» αναφέρει.

Η αποκάλυψη αυτή θα πρέπει να δρομολογήσει εξελίξεις αφού τίθεται ζήτημα για τον τρόπο υλοποίησης του νέου διεθνούς αεροδρομίου ενώ ταυτόχρονα, όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ το politica.gr, ανοίγει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο η συζήτηση για την ασφάλεια της υποδομής που γειτνιάζει με το ενεργό πλέον ρήγμα του Καστελλίου που έδωσε τη σεισμική δόνηση των 5.8 Ρίχτερ.

Παρέμβαση Χάρη Μαμουλάκη

Με παρέμβαση του στην εκμπομπή, ο βουλευτής Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσελέντη, αναφέρει πως «περιμένουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων, οφείλει η πολιτεία να κατασκευάσει το νέο Διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι λαμβάνοντας υπόψη της, ότι γειτνιάζει με το ενεργό πλέον ρήγμα του Καστελλίου που έδωσε τη σεισμική δόνηση των 5.8 Ρίχτερ και να διασφαλίσει την αντισεισμική θωράκιση του».

Η θέση της εταιρίας.. αναμένεται (;)

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν υπάρξει απάντηση της εταιρίας ΤΕΡΝΑ επί του θέματος, καθότι το αεροδρόμιο Καστελίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτήν την στιγμή στην Κρήτη, το νέο αεροδρόμιο πρόκειται να δώσει τεράστια ανάπτυξη στο νησί και πρέπει να διασφαλιστεί στο απόλυτο η ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων. 

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει τοποθέτηση επί του θέματος και βέβαια να απαντηθεί το ερώτημα αν έχουν λάβει υπόψη τους τις επιστολές του κυρίου Τσελέντη σε αυτήν την φάση του έργου και αν ναι σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν.

Επιμέλεια: Γιάννης Ξυγκάκης 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook