Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πλέγμα μέτρων για τους πληγέντες – Η άμεση κρατική ενίσχυση αναμένεται να φτάσει τα 25 – 30 εκατ. ευρώ – Οι μακροπρόθεσμες ανάγκες θα καθοριστούν μετά τις αυτοψίες

Στις πληγείσες από το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ περιοχές της Κρήτης θα βρεθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παρίσι και την υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία.

Mάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα βρίσκεται στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου γύρω στις 4 το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πλέγμα μέτρων για τους πληγέντες από το σεισμό. Η άμεση κρατική ενίσχυση αναμένεται να φτάσει τα 25 – 30 εκατ. ευρώ και για να εξασφαλιστεί η ταχύτητα των διαδικασιών θα εφαρμοστεί μοντέλο Εύβοιας και Καρδίτσας. Οι μακροπρόθεσμες ανάγκες ενισχύσεων θα καθοριστούν μετά τις αυτοψίες.

Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

Ανάλογα των μέτρων για τους πυρόπληκτους θα είναι τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη, προανήγγειλε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε, ότι «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως».

Στο Ηράκλειο βρίσκονται 25 ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης. Όπως συμπλήρωσε από το πρωί γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου οι πληγέντες να συνεργαστούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης κοντά στο Αρκαλοχώρι, σημεία που έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής.

Στην Κρήτη και στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό βρίσκεται και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, με εντολή του υπουργού Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Επίσης, ξεκινούν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια (σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας κ.λπ) των πληγεισών περιοχών στον δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook