Στις σεισμόπληκτες περιοχές βρέθηκε για δεύτερη ημέρα σήμερα πολυμελές κλιμάκιο στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να ενημερωθεί για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και την παροχή βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς.

Στελέχη της ΝΕ Ηρακλείου μαζί με τους Τομεάρχες Υποδομών – Μεταφορών, Νίκο Παππά, και Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, που κατέφθασαν από την Αθήνα, καθώς και τους βουλευτές του κόμματος Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, επισκέφθηκαν τους δήμους Μινώα Πειάδος και Αρχανών Αστερούσιων, που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο. Συμμετείχαν επίσης μηχανικοί, της Ομάδας Εργασίας για θέματα Υποδομών της ΝΕ Ηρακλείου.

Το πολυμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε αρχικά το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο Αρκαλοχώρι, όπου είχε ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Στη συνέχεια περιόδευσε στους δρόμους του Αρκαλοχωρίου και επισκέφτηκε τον πρόχειρο καταυλισμό που στήθηκε για τη στέγαση των σεισμόπληκτων. Ακολούθησε επίσκεψη στις Μελέσες και σε άλλες παρακείμενες περιοχές που επλήγησαν.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση “δυστυχώς μετά από ένα τετράμηνο συνεχούς και έντονης σεισμικής δραστηριότητας το κράτος αιφνιδιάστηκε καθώς δεν είχε υπάρξει καμία προετοιμασία και προεργασία.

Δυστυχώς επίσης, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον φονικό σεισμό, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε περισσότερα από 1.000 κτίρια μόνο στο Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Οι σκηνές που στήθηκαν είναι ελάχιστες και δεν διαθέτουν στοιχειώδη εξοπλισμό, έστω για την προσωρινή φιλοξενία τους. Με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρά επίσης η καταγραφή των ζημιών, που είναι αναγκαία διαδικασία προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων προς τους πληγέντες.

Οι κάτοικοι, μετέφεραν την αγωνία τους ζητώντας άμεσα και επαρκή μέτρα για να ορθοποδήσει η περιοχή, το εμπόριο, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και να μπορέσουν να επανέλθουν σε μια βιώσιμη καθημερινότητα.

Για μία ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι η διαχείριση της κρίσης γίνεται πρωτίστως με επικοινωνιακούς όρους και δευτερευόντως με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η σημερινή επίσκεψη εξπρές του πρωθυπουργού και τα μέτρα στήριξη που εξαγγέλθηκαν κρίνονται σαφώς ανεπαρκή. Δυστυχώς το μόνο που είχε να πει ο κ. Μητσοτάκης στους σεισμοπαθείς ήταν να επιρρίψει ευθύνες στους ίδιους, ότι δεν είχαν φτιάξει σωστά τα σπίτια τους. Η στάση του είναι ανάξια σχολιασμού.

Καλούμε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να ανταποκριθούν έστω και τώρα στις ανάγκες των σεισμόπληκτων και να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, λαμβάνοντας υπόψη ότι η στήριξη που απαιτείται θα πρέπει να έχει διάρκεια πολλών μηνών.

Κατανοούμε απόλυτα την απογοήτευση που αισθάνεται και εκφράζει η πλειοψηφία των πληγέντων και διαβεβαιώνουμε ότι θα παραμείνουμε στο πλευρό τους, κάθε μέρα και για όσο διάστημα χρειαστεί.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook