Το ενδεχόμενο νέας καριέρας και η… πατατόσουπα

Πολλά είναι τα σενάρια για την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια ως Καγκελάριος. Τα γερμανικά ΜΜΕ αναλύουν τι ενδέχεται να κάνει στην συνέχεια αλλά και πόσο θα αμείβεται σαν συνταξιούχος.

Η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετά την καγκελαρία και μάλιστα φάνηκε να συγκινήθηκε μπροστά στις κάμερες.

Ωστόσο σε πρόσφατη συνέντευξή της, λίγο πριν την αποχώρησή της είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως: «η δυσκολότερη στιγμή της θητείας μου ήταν όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους Έλληνες».

Την Κυριακή (26/9) παρακολούθησε την εκλογική αναμέτρηση μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος, όμως ακόμα και μετά τις εκλογές, η καγκελάριος δεν έχει τελειώσει με τα καθήκοντά της. Θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Τι θα κάνει όμως μετά που θα αποσυρθεί οριστικά;

Η Άνγκελα Μέρκελ απολαμβάνει να φτιάχνει πατατόσουπα και να ψήνει κέικ δαμάσκηνου με βουτυρένια επικάλυψη.

Αυτά είναι τυπικά πιάτα στη Γερμανία κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά τώρα δεν έχει χρόνο να τα ετοιμάσει με τόσες υποχρεώσεις, σύμφωνα με την deutsche welle.

«Θα κοιμηθώ και θα διαβάσω»

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Ιούλιο, η Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε για το πώς οραματίζεται τη συνταξιοδότησή της.

Παρόλο που είχε απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση -με υπεκφυγές- κι άλλες φορές, είπε ευθέως πως θα έκανε πρώτα ένα διάλειμμα και δεν θα δεχόταν καμία πρόσκληση.

«Τα καθήκοντά μου θα τα κάνει κάποιος άλλος και νομίζω θα μου αρέσει πολύ», είχε αναφέρει.

Μάλιστα τόνισε πως στον ελεύθερο -πλέον- χρόνο της, ήθελε να σκεφτεί, όπως είπε: «αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά».

Άλλωστε είχε ελάχιστο χρόνο για να το κάνει τα τελευταία 16 χρόνια και πρόσθεσε: «Μετά από αυτό, ίσως προσπαθήσω να διαβάσω κάτι, να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ και μετά θα δούμε».

Η σύνταξη των 15.000 ευρώ το μήνα

Η Άνγκελα Μέρκελ έγινε 67 ετών στις 17 Ιουλίου. Βέβαια παρά την αποχώρησή της δεν χρειάζεται να έχει οικονομικές… ανησυχίες.

Ως καγκελάριος, κερδίζει 25.000 ευρώ (29.000 δολάρια) το μήνα. Επιπλέον, κερδίζει περίπου 10.000 ευρώ ως μέλος της Bundestag, μια δουλειά που κάνει για περισσότερα από 30 χρόνια.

Όταν η Μέρκελ σταματήσει να εργάζεται, θα συνεχίσει να λαμβάνει ολόκληρο τον μισθό της για τρεις μήνες και στη συνέχεια θα παίρνει ένα μεταβατικό επίδομα του μισού της αμοιβής της για 21 μήνες, ως μέγιστο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την σύνταξή της, τα διάφορα δικαιώματα από την εργασία της ως καγκελάριος, υπουργός της κυβέρνησης και μέλος της Bundestag αντισταθμίζονται μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, η Μέρκελ επωφελείται από το γεγονός ότι υπηρέτησε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ακριβείς όροι για τους υπολογισμούς των ποσών, που φτάνουν έως και πέντε δεκαδικά ψηφία, βρίσκονται στη λεγόμενη «Ομοσπονδιακή Υπουργική Πράξη του 1953». Μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στην εξουσία, οι καγκελάριοι δικαιούνται το 27,74% των προηγούμενων κερδών τους. Με κάθε επιπλέον έτος στην εξουσία, το δικαίωμά τους αυξάνεται κατά 2,39167% έως το 71,75% κατ ‘ανώτατο όριο.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να υπολογίζει σε σύνταξη περίπου 15.000 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η deutsche welle.

Τα επιπλέον προνόμια

Παράλληλα, πληροί τις προϋποθέσεις για προσωπική ασφάλεια και υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό για το υπόλοιπο της ζωής της.

Δικαιούται επίσης ένα γραφείο στις εγκαταστάσεις της Bundestag στο Βερολίνο, που περιλαμβάνει διοίκηση, δύο συμβούλους και μια γραμματέα.

Δεν αποκλείεται δεύτερη καριέρα

Οι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεσμεύονται με εμπιστευτικότητα- απόρρητο από το νόμο, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Αλλά ακόμη κι αν δεν τους επιτρέπεται να αποκαλύψουν μυστικά, παραμένουν δημοφιλείς στον κόσμο των επιχειρήσεων ως σύμβουλοι, κυρίως λόγω των πολιτικών επαφών τους.

Αρκετοί από τους προκατόχους της Άνγκελα Μέρκελ έχουν «μετακομίσει» στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα, ο Χέλμουτ Σμιτ αφότου έφυγε από την καγκελαρία το 1982, έγινε συν-εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» και ήταν δημοφιλής ομιλητής. Σε μια συνέντευξη του το 2012, είπε: «Έχω έναν κανόνα, να μην κάνω διάλεξη για λιγότερο από 15.000 δολάρια».

Πολύ καλύτερα από τον Σμιτ, οι πρώην καγκελάριοι Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ ήξεραν πώς να μετατρέψουν το πολιτικό παρελθόν και τη φήμη τους σε μετρητά.

Η Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει νέα δουλειά ή τιμητικό αξίωμα;

Μέχρι στιγμής, δεν έχει πει λέξη για αυτό. Το πιο πιθανό είναι να παραμείνει προς το παρόν στο Βερολίνο. Ο σύζυγός της, ο κβαντικός χημικός Joachim Sauer, δεν σκέφτεται ακόμη να σταματήσει τη δουλειά του.

Αν και είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, ο 72χρονος επέκτεινε τη σύμβασή του ως ανώτερος ερευνητής, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook