Πρόκειται μάλιστα και για την ψηλότερη ήπειρο στη Γη

Αν πιστεύετε ότι στη μεγαλύτερη έρημο στον κόσμο θα βρείτε καμήλες και απέραντες εκτάσεις με χρυσαφένιους αμμόλοφους κάνετε λάθος. Το πιθανότερο είναι ότι στα 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα της μεγαλύτερης ερήμου στη Γη, θα βρείτε πιγκουίνους, φώκιες και πουλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο, δεν είναι η Σαχάρα όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά η Ανταρκτική. Και στην ουσία μιλάμε για μια πολική έρημο.

Αν και οι άνθρωποι τείνουν να συσχετίζουν την ιδέα των ερήμων ως αμμώδη, άγονα μέρη, οι έρημοι ορίζονται στην πραγματικότητα ως περιοχές όπου σημειώνονται βροχές λιγότερο από 4 εκατοστά το χρόνο, σύμφωνα με το National Geographic, καθιστώντας την ήπειρο της Ανταρκτικής μια μεγάλη παγωμένη έρημο. Ο World Atlas, μάλιστα, αναφέρει ότι η περιοχή έχει κατά μέσο όρο μόνο 10 mm βροχής ετησίως.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, αν και η ήπειρος καλύπτεται κατά 98% από πάγο, το οποίο φαίνεται ότι πρέπει να θεωρείται νερό, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο West Texas A&M οι θερμοκρασίες είναι τόσο χαμηλές που ο πάγος παραμένει παγωμένος ακόμη και το καλοκαίρι και οι ψυχρές θερμοκρασίες παγώνουν τους υδρατμούς έξω από τον αέρα, δηλαδή, το νερό «δεν είναι διαθέσιμο ως υγρό για να διατηρήσει τη ζωή», αναφέρει το grunge.com.

Ο λόγος για το συνεχές κρύο της Ανταρκτικής; Αυτό οφείλεται εν μέρει στη θέση της στη Γη, όπου δέχεται λιγότερο άμεσο ηλιακό φως από τα περισσότερα άλλα μέρη. Ένας άλλος παράγοντας είναι το στρώμα πάγου που κάθεται στην ήπειρο. Σύμφωνα με το Scientific American, αυτό το παχύ στρώμα πάγου βρίσκεται 2.740 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που στην ουσία καθιστά την Ανταρκτική και την υψηλότερη ήπειρο στη γη. Κατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, εδώ οι κρύες συνθήκες γεννούν τις ψυχρές συνθήκες.

Μάλιστα, λόγω της παγωμένης κατάστασης με όλο αυτό το παγωμένο νερό, η Ανταρκτική είναι η μόνη ήπειρος στον κόσμο που δεν έχει χερσαία θηλαστικά ή ζώα που ζουν στη γη, αναφέρει το grunge.com. Τα ζώα που βρίσκουν την παγωμένη έρημο ως κατάλληλο βιότοπο είναι θαλάσσια ζώα που προμηθεύονται την τροφή τους στο νερό που περιβάλλει τις ακτές της ηπείρου, όπως οι πιγκουίνοι, οι φώκιες και διάφορα πουλιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook