Κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ βρέθηκε χθες το απόγευμα κοντά στους σεισμόπληκτους των χωριών Τεφέλι και Πυράνθη του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος. Στο κλιμάκιο συμμετείχε επίσης ο Γιώργος Περατσάκης, μέλος του ΤΓ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση “και σε αυτήν την περιοδεία το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατέγραψε σπίτια μισογκρεμισμένα και ανθρώπους αγανακτισμένους και οργισμένους από την έλλειψη κάθε είδους κρατικής προστασίας.

Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι από την ημέρα που έγινε ο σεισμός, μέχρι χθες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα σπίτια, αναδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο, την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Πολλοί πληγέντες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αυτοί και η οικογένειά τους, τα σπίτια τους τώρα να μένουν είτε στο αυτοκίνητό τους, είτε σε συγγενικά σπίτια. Επίσης έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα 3 σχολεία, ένα νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό και ένα γυμνάσιο. Οι κάτοικοι ανέφεραν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ πως φοβούνται μήπως αυτό αποτελέσει την αφορμή για να υλοποιηθούν τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο των συγκεκριμένων σχολείων και τη συγχώνευσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό όπως καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αστερουσίων – Αρχανών Γιώργος Γενετζάκης και Πάρης Χατζηγεωργίου, πως είχε έρθει συγκεκριμένη πρόταση από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για το κλείσιμο των σχολείων, οι οποίες με παρεμβάσεις είχε αναβληθεί.

Αντίστοιχη σοβαρή είναι η κατάσταση και στο χωριό Πυράθη, καθώς όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η διαδικασία για την καταγραφή των ζημιών, δεν έχει αρχίσει καν, καθώς δεν έχει περάσει κανείς από τον δήμο ή την Περιφέρεια.

Και στο χωριό αυτό οι ζημιές είναι μεγάλες, ενώ οι κάτοικοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους. Επιπλέον, επαναλαμβάνεται το σκηνικό με μία σειρά ερειπωμένων σπιτιών που χρειάζονται άμεση κατεδάφιση καθώς απειλείται η ζωή των κατοίκων με κάθε νέο μετασεισμό.

Ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε πως οι πληγέντες πέρα από την άμεση ασφαλή στέγαση, την σίτιση και την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους χρειάζονται 100% αποζημίωση για όλες τις ζημιές και έκτακτη οικονομική ενίσχυση χωρίς προϋποθέσεις, όρους και κανένα γραφειοκρατικό κώλυμα.

Αντίστοιχα άμεσα να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την καταγραφή των ζημιών, καθώς εδώ και χρόνια είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τα απαραίτητα μέσα.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook