Πώς θα λειτουργούν και πώς θα τις χρησιμοποιήσει η επιστήμη

Τουαλέτες που «διαβάζουν» και αποκρυπτογραφούν τα οπίσθιά μας. Καλώς ήλθατε στον 21ο αιώνα. Είναι πραγματικά ένας κόσμος καινοτομίας και τεχνολογικών θαυμάτων, είτε πρόκειται για ιπτάμενα αυτοκίνητα, για προσγείωση στον Άρη, είτε για τουαλέτες που σαρώνουν τον πρωκτό μας. Αυτό το τελευταίο μπορεί και να μην το γνωρίζατε.

Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται όμως δύο επιστημονικές ομάδες σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ ασχολούνται ακριβώς με αυτό. Αποσκοπώντας στο να αποκτήσουμε περαιτέρω έλεγχο της υγείας αλλά και της υγιεινής μας σε ένα μέρος που επισκεπτόμαστε αρκετά μέσα στη μέρα, την τουαλέτα οι ερευνητές δημιουργούν «έξυπνες τουαλέτες» που αναγνωρίζουν το αποτύπωμα που αφήνει ο πισινός μας.

Μια ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Duke, η Sonia Grego, πιστεύει ότι υπάρχει πληθώρα ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων που κυριολεκτικά ξεπλένονται στην τουαλέτα.

«Είμαστε εστιασμένοι στο λέιζερ στην ανάλυση των κοπράνων», λέει η Grego, μιλώντας στον Guardian.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια απίστευτη ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για δεδομένα υγείας. Και αυτές οι πληροφορίες δεν αξιοποιούνται λόγω της καθολικής απέχθειας που έχει ο οποιοσδήποτε για τα κόπρανά του».

Πώς λειτουργούν οι «έξυπνες» τουαλέτες

Η Grego είναι συνιδρυτής της Coprata, μιας εταιρείας που εργάζεται για τη δημιουργία μη επεμβατικών τεχνικών δειγματοληψίας για την ανάλυση κοπράνων. Μέσω αυτής της έρευνας, η Grego και άλλοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke δημιούργησαν το Duke Smart Toilet Lab, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας λειτουργικής έξυπνης τουαλέτας που θα συνδυάζει αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση των υγειονομικών συνθηκών στην τουαλέτα.

Η τουαλέτα θα συλλέγει δείγματα κοπράνων για μεμονωμένη ανάλυση, καθώς και θα παρακολουθεί τις συνήθειες της τουαλέτας σας ενώ θα ελέγχει για τυχόν παθογόνους παράγοντες στο δείγμα. Τα δεδομένα θα σταλούν στη συνέχεια σε μια εφαρμογή που βοηθά να κατανοήσουμε το γαστρεντερικό μας σύστημα. Θα βοηθήσει επίσης τους υπαλλήλους υγείας να παρακολουθούν τις εστίες των ασθενειών σε περίπτωση επιδημιών.

Μπορεί να ακούγεται σαν εφιάλτης ιδιωτικότητας, αλλά η τουαλέτα θα θεωρείται ιατρική συσκευή, η οποία δεν πρέπει να ανησυχεί εάν χρησιμοποιείται από γιατρούς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έχουν μια παρόμοια ιδέα και έχουν ήδη ολοκληρώσει μια μικρή δοκιμή με την τεχνολογία δειγματοληψίας τους. Ο Δρ Sanjiv Gambhir έχει ήδη δημιουργήσει μια έξυπνη τουαλέτα που μπορεί να ανιχνεύσει τους βιοδείκτες μιας σειράς καρκίνων και άλλων ασθενειών όπως η νεφρική ανεπάρκεια, από δείγματα κοπράνων και ούρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook