Υπεγράφη στον Δήμο Χανίων σήμερα η σύμβαση για την πραγματοποίηση της έρευνας.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, Δήμος Χανίων και ΜΑΙΧ συνεργάζονται στην εκπόνηση έρευνας που έχει σκοπό να διερευνήσει το “προφίλ” του αλλοδαπού τουρίστα που επισκέπτεται τον Δήμο Χανίων.

Ο τίτλος της έρευνας είναι  «Διερεύνηση προφίλ αλλοδαπού τουρίστα Δήμου Χανίων, βαθμός ικανοποίησης από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, την τήρηση των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας και προοπτικές επέκτασης της τουριστικής περιόδου», 

Η έρευνα που επισφραγίστηκε σήμερα Τρίτη (5/10) μέσω της υπογραφής της αντίστοιχης σύμβασης (διάρκειας ενός έτους, κόστους 3.000 ευρώ και με δείγμα 2.000 ερωτηθέντων τουριστών-επισκεπτών) στον Δήμο Χανίων, έχει σκοπό να διερευνήσει την ταξιωδιωτική συμπεριφορά του αλλοδαπού τουρίστα, να φιλτραριστούν οι προτιμήσεις του και να αξιολογηθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων. Στο πλαίσιο των παραπάνω τίθενται και η  τήρηση των μέτρων και κανόνων πρόληψης εξάπλωσης του COVID-19 (κορονοϊού) καθώς και δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Έμφαση επίσης δίδεται στην συγκριτική αξιολόγηση δεδομένων παρελθόντων ετών που κατέχει και διαχειρίζεται στο ΜΑΙΧ με στόχο την επίδραση της πανδημίας στο brand name της πόλης των Χανίων.

“Τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα. Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει αναβάθμιση, σε σχέση με τον ποδηλατόδρομο, κάτι που ο τουρίστας βλέπει πολύ θετικά. Υπάρχουν  όμως και παράπονα που άπτονται με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και ειδικά για οικογένειες και άτομα με κινητικές ανάγκες. Επίσης, οι τουρίστες βρίσκουν λιγοστό το πράσινο στον Δήμο Χανίων, όπως και με την καθαριότητα των ακτών. Είναι θέματα που μπορούν να λυθούν. Επίσης, για τα Χανιά οι πολιτιστικές και μοναστηριακές διαδρομές είναι πολύ σημαντικές”, επεσήμανε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης.

Και πρόσθεσε: “Προχωρούμε με τον Δήμο Χανίων την αναβάθμιση ενός περιαστικού, περιβαλλοντικού πάρκου στο ΜΑΙΧ που στοχεύει στον  μαθητικό και όχι μόνο, πληθυσμό του Δήμου Χανίων, σε συνεργασία  με την Δ/νση Δασών του Δήμου Χανίων, αλλά και η αναβάθμιση των αθλητικών χώρων στο ΜΑΙΧ”.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμανε:

“Αντλούμε σημαντικές πληροφορίες, μέσω αυτής της ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας. Έχουμε δει ότι σημαντικά παράπονα των επισκεπτών εντοπίζονται στην κατάσταση του οδικού δικτύου, στο επίπεδο ασφάλειας που παρέχει και έχουμε δει ότι τελευταίο διάστημα προβαίνει σε εκτεταμένο δίκτυο νέων ασφαλτοστρώσεων. Μια ακόμα επισήμανση που έχει γίνει είναι οι δημόσιοι χώροι και οι ποδηλατόδρομοι” 

” Η σύμβαση που υπογράφουμε με το ΜΑΙΧ σήμερα επιβεβαιώνει την καλή μας συνεργασία. Μαθαίνουμε πολλές λεπτομέρειες για το τι επέλεξε ο τουρίστας από τα Χανιά. Το ΜΑΙΧ είναι στην αιχμή των εξελίξεων αφού ψηφιοποίησε το παλιό ερωτηματολόγιο. Αποδείκνύεται επίσης ότι τα Χανιά είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα της πρόληψης και της υγείας, σε περίοδο Covid-19. Είναι ένα εργαλείο που απευθύνεται σε αυτό που επισκέφτηκε τα Χανιά και αυτό αποτυπώνεται μέσω της έρευνας”, τόνισε ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης.

Η έρευνα διεξάγεται στο φινάλε της τουριστικής περιόδου 2021 ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο 2021 και συμπεριλαμβάνοντας τους μήνες Οκτώβριο και αρχές Νοεμβρίου.

Επιπλέον προβλέπεται αναφορά και συγκριτική παρουσίαση δευτερογενών στοιχείων που αφορούν στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών με στόχο την αξιολόγηση της τουριστικής κίνησης στα Χανιά αλλά και γενικότερα στην Κρήτη.

Πού επικεντρώνεται η έρευνα

Η στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων επικεντρώνεται στην εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία:

  • Σκιαγραφούν το προφίλ και τις προτιμήσεις του αλλοδαπού τουρίστα που έρχεται στους μήνες μη αιχμής.
  • Αναδεικνύουν δυνατά σημεία και αδυναμίες όσον αφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες του Δ. Χανίων
  • Επιχειρούν συγκριτική παρουσίαση αξιολόγησης των βασικών χαρακτηριστικών του τουριστικού προϊόντος των Χανίων χρησιμοποιώντας πρωτογενή δεδομένα αντίστοιχων ερευνών παρελθόντων ετών που διεξήχθησαν από το ΜΑΙΧ
  • Παρέχουν συμπεράσματα όσον αφορά στην αξιολόγηση των Χανίων από τους επισκέπτες- τουρίστες, ως «Covid free» τουριστικός προορισμός.
  • Επιχειρούν να διερευνήσουν δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου.
  • Παρέχουν συγκριτική παρουσίαση βασικών δευτερογενών στοιχείων / πληροφοριών της τουριστικής σεζόν 2021.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρέχουν ένα έγκυρο επιστημονικό υπόβαθρο στο Δ. Χανίων όσο και σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα του τουρισμού, όσον αφορά σε παρεμβάσεις/βελτιώσεις των υπηρεσιών στα όρια του δήμου, στο σχεδιασμό στρατηγικών και δράσεων με άξονα την ανάδειξη και την προβολή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και τη διατήρηση του τουριστικού προϊόντος των Χανίων στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν κοινοποιηθεί σε όλους τους φορείς τουρισμού των Χανίων, προς δική τους αξιοποίηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook