Νοστιμίζουμε τη ζωή στο σπίτι με τη φθινοπωρινή γεύση των μανιταριών «σφραγισμένη» σε μια πεντανόστιμη σπιτική ζύμη.

Υλικά

Για τη ζύμη με τυρί-κρέμα: 

  • 225 γρ. τυρί-κρέμα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. βούτυρο αγελαδινό ελαφρά αλατισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα

Για τη γέμιση μανιταριών: 

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 
  • 225 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα (μπορείτε να αναμείξετε διάφορα είδη, αλλιώς μόνο λευκά), 
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, 
  • 2-3 κουταλιές λευκό κρασί, 
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 
  • 1/4 φλιτζάνι (60 γρ. περίπου) ξινόκρεμα, 
  • 1-2 κουταλιές φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη ζύμη: 

Χτυπάτε το βούτυρο και το τυρί-κρέμα μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες ομοιογενές μείγμα. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Τους δίνετε πρόχειρο σχήμα μπάλας και τα βέζετε στο ψυγείο σκεπασμένα με διαφανή μεμβράνη.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: 

Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια υψηλή φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε περίπου ένα λεπτό. Προσθέστε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα έως ότου τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα και τα μανιτάρια μαλακώσουν. Πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί. Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύτε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε την ξινόκρεμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.

Ετοιμάζετε τα μανιταροπιτάκια: 

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε το ένα κομμάτι ζύμης με πλάστη σε λεπτό φύλλο. Με κουπ πατ κόβετε όσα δισκάκια σας βγουν και τα τοποθετείτε ανά 12 σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίζετε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, ανοίγοντάς το σε λεπτό φύλλο και κόβοντας άλλα 12 δισκάκια. Κάνετε το ίδιο και με τη ζύμη που περίσσεψε. Στη μισή πλευρά κάθε δίσκου βάζετε από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Αλείφετε περιμετρικά με χτυπημένο αυγό και κλείνετε τα δισκάκια σα μισοφέγγαρα. Με τα δόντια ενός πιρουνιού σφραγίζετε τα πιτάκια πιεζοντας να κολλήσει καλά η ζύμη στην ένωση. Περνάτε την επιφάνεια απ’ τα μανιταροπιτάκια με χτυπημένο αυγό και αν θέλετε πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για περίπου 20′ μέχρι να ροδίσουν.  

Tips. 
1. Δεν χρειάζεται να ψήσετε όλα τα μανιταροπιτάκια μαζί. Μπορείτε να τα καταψύξετε τουλάχιστον για 1 μήνα ψήνοντάς τα όποτε επιθυμείτε (χωρίς να τα ξεπαγώσετε). 
2. Για να μην κολλήσει η ζύμη στον πάγκο την ώρα που την ανοίγετε σε δίσκο αλλά και για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο πάχος, γυρίζετέ τη κατά διαστήματα από την άλλη πλεύρα. 
3. Με τις παραπάνω αναλογίες και με κουπ πατ 7 εκ. κάνετε περίπου 36 μανιταροπιτάκια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook