Ακυρώθηκε απροειδοποίητα η πτήση της Alitalia από το Ελ. Βενιζέλος – Η οικογένεια από το Ηράκλειο θα μετέβαινε στη Ρώμη για εξετάσεις της 15χρονης.

Κραυγή αγωνίας από πατέρα που επί ώρες ζούσε ένα θρίλερ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για την ανήλικη κόρη του. Η προγραμματισμένη για τις 19:00 πτήση προς Ιταλία, χθες Δευτέρα, με την αεροπορική Alitalia ακυρώθηκε χωρίς να έχει υπάρξει νωρίτερα καμία επίσημη ενημέρωση ή προειδοποίηση.

Η οικονομική κατάρρευση της ιταλικής εταιρείας αερομεταφορών ήταν η αιτία της ακύρωσης της πτήσης, γεγονός που οδήγησε σε απόγνωση τα μέλη της οικογένειας Τσικνάκη καθώς ήταν επιτακτική ανάγκη να μεταφερθεί η 15χρονη κόρη τους, Ραφαέλα, στην Ιταλία για τη διενέργεια εξετάσεων ώστε να προχωρήσει η απαραίτητη θεραπεία για μεταμόσχευση ήπατος.

Μιλώντας στο protothema.gr ο πατέρας του παιδιού, Σήφης Τσικνάκης, από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, περιέγραψε την περιπέτειά του, ενώ απηύθυνε δραματική έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβουν. «Είμαστε εγκλωβισμένοι, πρέπει οπωσδήποτε να φύγουμε. Κινδυνεύει η ζωή της. Είναι απαραίτητο να βρεθεί τρόπος μεταφοράς», τα λόγια αγωνίας του πατέρα.

Το μήνυμα ότι εάν δεν υπάρξει μέριμνα για μεταφορά της 15χρονης στην Ιταλία, μπορεί να ανακύψει σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της ανήλικης έστειλε ο πατέρας της. Πρότεινε είτε να γίνει αεροδιακομιδή είτε να συντελεστεί μεταφορά με άλλον αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τον κ. Τσικνάκη, είναι ότι τα εισιτήρια τα είχε κλείσει από το καλοκαίρι και η Alitalia ποτέ δεν ενημέρωσε για ακύρωση. Ξαφνικά χθες, όταν η οικογένεια προσπάθησε να περάσει από τη διαδικασία ελέγχου, έμαθε ότι η πτήση ακυρώθηκε.

Από τις 17:00 μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας η οικογένεια ζούσε δραματικές στιγμές στο Ελευθέριος Βενιζέλος, προσπαθώντας να βρει τρόπο αναχώρησης από Αθήνα για Ρώμη. Οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες ενώ η εταιρεία Alitalia δεν είχε εκδώσει καμία επίσημη ενημέρωση για ακυρώσεις πτήσεων.

Η οικονομική κατάρρευση της Alitalia

Ο προαναγγελθείς «θάνατος» της εταιρείας φημολογείτο εδώ και μήνες, η ακριβής όμως ημερομηνία της κατάρρευσης δεν ήταν γνωστή. Αναμενόταν στα μέσα Οκτωβρίου.

Στα μέσα Οκτωβρίου ιταλικός εθνικός αερομεταφορέας προβλεπόταν, ειδικότερα, να σταματήσει τις πτήσεις του, ενώ θα αναλάμβανε η νέα αεροπορική εταιρεία Italia Trasporto Aereo (ITA). Οι πληροφορίες ήθελαν την Alitalia να σταματά την πώληση εισιτηρίων για ταξίδια από τις 15 Οκτωβρίου.

Οι επιβάτες που έκαναν κράτηση μέσω της Alitalia έως τις 24 Αυγούστου και έπρεπε να πετάξουν στις 15 Οκτωβρίου ή αργότερα μπορούσαν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους δωρεάν, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας. Εναλλακτικά, ήταν δυνατή η εκ νέου κράτηση πτήσεων της Alitalia, η οποία θα πραγματοποιούνταν το αργότερο έως τις 14 Οκτωβρίου.

Η νέα εταιρεία Ita θα ξεκινήσει να λειτουργεί με στόλο 52 αεροσκαφών, ο οποίος το 2022 θα αγγίξει τα 78 αεροσκάφη και το 2025 τα 105. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, φέτος μπορεί να γίνουν 2.800 προσλήψεις και το 2022 άλλες 5.750. Αναμένεται να ενεργοποιηθούν άμεσα από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου.

Η πρώτη αντίδραση των ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, όμως, ήταν αρνητική. «Ο νέος στόλος ξεκινά μόνον με 52 αεροσκάφη και χωρίς προοπτικές για τις πιο μακρινές συνδέσεις και είναι επίσης απαράδεκτο, το γεγονός ότι σε σύνολο 10.500 εργαζομένων, την πρώτη χρονιά θα προσληφθούν το πολύ 2.950», είχαν γράψει, προ ολίγων μηνών, σε ανακοίνωσή τους τα τρία μεγάλα συνδικάτα της Ιταλίας, Cgil, Cisl και Uil.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook