Τσελέντης: Κατά «πολύ μεγάλη πιθανότητα» ήταν ο κύριος σεισμός – Λέκκας: Πιθανή ενεργοποίηση στο ανατολικό τμήμα του σεισμικού τόξου – Χουλιάρας: Περιμένουμε ισχυρό μετασεισμό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου άφησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μετά το σεισμό 6,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου, στο Λασίθι, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται, και ότι υπάρχουν πρώτες μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό.

Οι ζημιές όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας είναι ελάχιστες, κυρίως σε παλιά σπίτια και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν όλα τα παλαιά κτίσματα.  Εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επισήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για ασφάλεια τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα».

Στο μεταξύ σε ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και την τεκτονική της περιοχής κατά «πολύ μεγάλη πιθανότητα» ήταν ο κύριος σεισμός. 

Επειδή ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δημιουργήθηκε τσουνάμι και προκάλεσε πάλι πανικό στον κόσμο ως διευθυντής του εθνικού κέντρου τσουνάμι τον διαψεύδω.

Ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό του Αρκαλοχωρίου είχε μικρό εστιακό βάθος 8 km και θα ακολουθήσει μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία που αναμένουμε  γιατί ο μέχρι τώρα καταγεγραμμένος αριθμός μετασεισμών δεν είναι ο αναμενόμενος.

Έγινε πολύ αισθητός στην Κρήτη και μάλιστα με μεγάλη διάρκεια Για παράδειγμα στην Ζάκρο είχαμε διάρκεια ενάμιση λεπτό στο Ηράκλειο 2,4 λεπτά αυτό εξηγείται γιατί σε μακρινούς ρηχούς την σεισμούς επικρατούν τα επιφανειακά κύματα τα οποία έχουν μεγάλα πλάτη και μεγάλη περίοδο.»

Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου που ταρακούνησε την Κρήτη το πρωί της Τρίτης ήταν η κύρια, έκανε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. 

Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν είναι ο κύριος σεισμός. Φαίνεται ότι εκεί είμαστε». 

«Στο Αρκαλοχώρι μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ αμέσως είχαμε 5,3 Ρίχτερ. θα περιμένουμε μετά τον 6,3 Ρίχτερ έναν 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς» ξεκαθάρισε, ζητώντας να δοθεί έμφαση στο Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του. 

Σημειώνεται ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 μετά το μεσημέρι,   με επίκεντρο 24 χλμ. νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Στις 12:32 σημειώθηκε δόνηση 4,5 βαθμών στην Κάρπαθο  και συγκεκριμένα 12 χλμ. βορειοδυτικά της Καρπάθου.

Στην συνέχεια οι καταγραφές σεισμών άνω των 3,0 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή έχουν ως εξής:

12:36 – 4,1 Ρίχτερ
12:40 – 3,6 Ρίχτερ
12:51 – 3,0 Ρίχτερ
15:16 – 3,0 Ρίχτερ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook