Πώς τόσο δύο αντικρουόμενες έννοιες συνδέονται άρρηκτα

Σίγουρα κάποια στιγμή στην ζωή σας όλοι έχετε δοκιμάσει τις διάσημες σοκολατένιες καραμέλες M&Ms. Η γεύση τους συναρπαστική και το γεγονός ότι η σοκολάτα δεν λιώνει στο χέρι σας δίνει τη δυνατότητα να τις απολαμβάνετε παντός καιρού. Γνωρίζετε, όμως, ότι στη δημιουργία τους συνέβαλαν δύο πόλεμοι;

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, λοιπόν, η ανθρωπότητα έχει κάνει αμέτρητους τρομερούς πολέμους για διάφορους λόγους. Άλλοτε για την επέκταση μιας αυτοκρατορίας, άλλοτε για την υπεράσπιση των συμμάχων από μια απειλή, άλλοτε για μια αιτία λίγο πιο ασυνήθιστη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το grunge.com, ο Πόλεμος των Χοίρων μεταξύ Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1859, όταν ένας Βρετανός κάπρος πυροβολήθηκε από έναν Αμερικανό αγρότη στο νησί Σαν Χουάν.

Η διαμάχη που προέκυψε κλιμακώθηκε μέχρι που και οι δύο πλευρές έστειλαν δυνάμεις στο νησί και ενώ δεν υπήρξε πραγματική σύγκρουση, η ειρήνη αποκαταστάθηκε μόλις τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Από την άλλη, τα Αυτοκρατορικά Πολεμικά Μουσεία αναφέρουν ότι περίπου 187 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πολέμους σε όλο τον κόσμο από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Αν υπάρχει, λοιπόν, μια ελπιδοφόρα λάμψη σε όλη αυτή τη σκοτεινιά είναι ότι τέτοιες συγκρούσεις έχουν έναν περίεργο σύνδεσμο με γλυκές απολαύσεις, όπως συνέβη και με τις διάσημες καραμέλες M&Ms.

Κι άλλες λιχουδιές έχουν δημιουργηθεί μεταξύ πολέμων

Κάτι που δεν συνέβη μόνο για την συγκεκριμένη λιχουδιά. Για παράδειγμα, αναφέρει το grunge.com, το 2018 ότι ο Βρετανός κατασκευαστής καραμελών George Bassett & Co. δημιούργησε τα Peace Babies, τη διάσημη εκδοχή τους για τα Jelly Babies, μεταξύ του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οι M&Ms, εν τω μεταξύ, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών πολέμων.

Πώς δημιουργήθηκαν τα M&Ms

Το History αναφέρει ότι το 1932 η διάσημη πλέον εταιρεία ζαχαροπλαστικής Mars αντιμετώπιζε προβλήματα. Ο Forrest Mars Sr. μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η σχέση του με τον πατέρα του (και συνεργάτη στην εταιρεία) διαβρώθηκε. Εκεί, ανακάλυψε, ενώ δημιούργησε την πλέον διάσημη μπάρα σοκολάτας με καραμέλα Mars για τους μαχητές στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ότι μερικοί πελάτες του έτρωγαν Smarties, τις εμβληματικές καραμέλες που αποτελούνται από σοκολάτα περιβαλλόμενες από ένα τραγανό κέλυφος. Αυτό, έλυσε ένα ζήτημα που απασχολούσε τη βιομηχανία εκείνη την εποχή: η σοκολάτα δεν ήταν δημοφιλής όταν ο καιρός γινόταν πιο ζεστός καθώς λιώνει πάρα πολύ εύκολα.

Σύμφωνα με το grunge.com, ο Mars συνεργάστηκε με τον Bruce Murrie και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα περίφημα M&Ms -πήραν το όνομά τους από τα επώνυμα των δύο ανδρών- και κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1941. Αμέσως μετά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν στους Συμμάχους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, σύμφωνα με το History, οι διάσημες, σήμερα, σοκολατένιες καραμέλες αποτέλεσαν ένα σημαντικό μέρος της δίαιτας των στρατευμάτων.

Η φήμη της σοκολατένιας καραμέλας διαδόθηκε τόσο γρήγορα ενώ έγινε και αναγνωρίσιμη που, σύμφωνα με την M&Ms, το σύμβολο «m» άρχισε να προστίθεται σε κάθε μία από αυτές στις αρχές της δεκαετίας του 1950, έτσι ώστε οι πελάτες να γνωρίζουν ότι τρώνε την αυθεντική καραμέλα, και όχι κάποιο αντίγραφό της. «Αναζητήστε το m σε κάθε καραμέλα», ήταν το σύνθημα της εταιρείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook