Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που αφορούν τις γυναίκες, τα οποία θα πρέπει να τις ανησυχήσουν όταν εμφανίζονται και αφορούν τη σεξουαλική τους υγεία.

Αστάθεια περιόδου

Ο έμμηνος κύκλος δεν είναι πάντα σταθερός που σημαίνει ότι η περίοδος μπορεί να έρχεται σε λιγότερο από 28 ημέρες ή ακόμα και λίγες μέρες μετά.

Επίσης η αιμορραγία μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από μήνα σε μήνα.

Η κάθε γυναίκα όμως γνωρίζει τον κύκλο της και μπορεί να καταλάβει πότε κάτι δεν πάει καλά.

Αν δείτε λοιπόν αλλαγές στον κύκλο σας, ακόμα κι αν εμφανίσετε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας.

Πρήξιμο στην κοιλιά

Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα.

Αν όμως επιμένει να εμφανίζεται καθημερινά και συνεχίζεται για 1-2 εβδομάδες, πάλι χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μπορεί να είναι κάτι εντελώς αθώο, αλλά και κάτι πολύ πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών που δεν έχει συμπτώματα.

Αν νιώθετε λοιπόν συνεχώς πρησμένη, αν χορταίνετε με ελάχιστο φαγητό, αν έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη συχνότητα με την οποία πηγαίνετε στην τουαλέτα, έχετε ξαφνικές και ανεξήγητες αυξομειώσεις στο βάρος σας ή πόνο στη μέση και στα γεννητικά όργανα, μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά ένα σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Εκκρίσεις

Αν παρατηρήσετε δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, μπορεί να υπάρχει κάποια μόλυνση στον κόλπο σας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά θα μπορούσε να είναι και σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

Γενικά οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να χρειάζεται αξιολόγηση από έναν γυναικολόγο.

Συχνοουρία και αίσθημα καψίματος

Αυτά είναι συνήθως συμπτώματα ουρολοίμωξης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντικά προβλήματα, όπως οι κυστίτιδες.

Οι ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται συνήθως με τη λήψης αντιβίωσης.

Εξόγκωμα ή άλλες αλλαγές στο στήθος

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε είδος καρκίνου είναι να ανιχνευτεί στα πρώτα στάδια και να ξεκινήσει κανείς αμέσως θεραπεία.

Αυτό ισχύει φυσικά και για τον καρκίνο του μαστού.

Αν παρατηρήσετε λοιπόν αλλαγές, όπως κάποιο εξόγκωμα στο στήθος, ξεφλούδισμα στην περιοχή της θηλής ή ανομοιομορφία στους μαστούς, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ δεν είναι φυσιολογικός.

Αν ο πόνος επιμένει, καλό είναι να το επισημάνετε στον γιατρό σας.

Μπορεί να πρόκειται για κάποια μόλυνση, κύστη στις ωοθήκες, ορμονική ανισορροπία, νόσο της πυέλου ή να υπάρχει ενδομητρίωση.

Κούραση

Η χρόνια κόπωση και το αίσθημα πως δεν μπορείτε να ξεκουραστείτε ό,τι κι αν κάνετε, θα πρέπει να σας κινητοποιήσει ώστε να κάνετε μια κουβέντα με τον γιατρό σας.

Εξάνθημα με έντονη φαγούρα

Ένα κόκκινο εξάνθημα που συνοδεύεται με έντονο κνησμό στην περιοχή του κόλπου συνήθως σημαίνει πως πρόκειται για κάποια αλλεργική αντίδραση.

Μπορεί να οφείλεται στα εσώρουχά σας, σε αλλεργία στο λάτεξ των προφυλακτικών, σε κάποιο λιπαντικό ή σπερματοκτόνο ή σε κάποιο σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή που σας προκάλεσε ερεθισμό.

Ένα εξάνθημα όμως, μπορεί να υποδηλώνει και κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, επομένως είναι απαραίτητο να το ελέγξετε σχετικά άμεσα.

Πηγή: y-o.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook