Περισσότεροι από 500 σύνεδροι από 50 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στις εργασίες του Forum θα γίνει στα Χανιά

Τεράστιας σημασίας για την προβολή της Κρήτης και ειδικά των Χανίων, είναι η πραγματοποίηση στα Χανιά του 11ου Διεθνούς Ετήσιου Συμβουλευτικού Forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρόταση του προέδρου του Δρόμου των Ιστορικών Καφέ Βασίλη Σταθάκη, η οποία είχε την στήριξη της αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και των  συναρμόδιων υπουργείων και έγινε αποδεκτή από το Ινστιτούτο «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την Τετάρτη – όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr – επισκέφθηκε τα Χανιά ο εκτελεστικός γραμματέας και επικεφαλής του Ινστιτούτου των “Πολιτιστικών Διαδρομών” του Συμβουλίου της Ευρώπης Stefano Dominioni, προκειμένου να δει από κοντά θέματα που αφορούν στην διοργάνωση του Φόρουμ, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης με την συμμετοχή όλων των συνδιοργανωτών  έγινε στο Ιστορικό Καφέ Κήπος στα Χανιά  – ουσιαστικά – μια παρουσίαση του Φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών και της σημασίας που θα έχει η διοργάνωση στα Χανιά, για ολόκληρη την Κρήτη.

Όπως επισημάνθηκε το ετήσιο Συμβουλευτικό Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών αποτελεί κορυφαίο γεγονός του θεσμού των Πολιτιστικών Διαδρομών, που συνδέονται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη.  

Αποτελεί ένα κέντρο συνάντησης εκπροσώπων των περίπου 50 κρατών μελών, φορέων πολιτιστικών διαδρομών, υποψηφίων δικτύων στην πιστοποίηση «Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης», διεθνών οργανισμών, τοπικών και περιφερειακών αρχών, επιμελητηρίων, ιδρυμάτων και εν γένει φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς και τουρισμού.

Το Ετήσιο Συμβουλευτικό Φόρουμ συζητά τις τάσεις και τις προκλήσεις σε σχέση με τις Πολιτιστικές Διαδρομές και παρέχει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών, την επισκόπηση της προόδου με την εφαρμογή των Πολιτιστικών Διαδρομών, συζητήσεις για νέες επαγγελματικές πρακτικές, την έναρξη νέων πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη συνεργασιών.

Το Φόρουμ θα είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα, και συγκεκριμένα τα Χανιά αλλά και η Κρήτη γενικότερα  να αναδείξουν τον πολιτισμό της και οι επισκέπτες να βιώσουν την ελληνική πλούσια πολιτιστική κληρονομιά σε όλη της την αυθεντικότητα.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει ήδη δημιουργήσει την πολιτιστική διαδρομή «Δρόμοι της Ελιάς» καθώς και μια νέα διαδρομή “Historic Cafes Route” που υπέβαλε αίτηση για πιστοποίηση, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί στην διάρκεια των εργασιών του Φόρου που θα διεξαχθεί στα Χανιά στις αρχές του Οκτωβρίου του 2022.

Στην διάρκεια της παρουσίασης στο Καφέ Κήπος, προβλήθηκαν βίντεο με μηνύματα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, και της Προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου, ενώ διαβάστηκε μήνυμα της Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόρας Μπακογιάννη.

Στο Φόρουμ και στην σημασία του αναφέρθηκαν ο εκτελεστικός γραμματέας και επικεφαλής του Ινστιτούτου των “Πολιτιστικών Διαδρομών” του Συμβουλίου της Ευρώπης Stefano Dominioni,  ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου,  ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης , ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης  Ροκάκης και  ο Πρόεδρος του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ” Βασίλης Σταθάκης.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook