Γιατί δεν μπορούσαν ακόμη και οι σύγχρονοί του να διαβάσουν τα γραπτά του

Ο άνθρωπος που θεωρείται ο ίδιος ως ο «άνθρωπος της Αναγέννησης» εδώ και αρκετούς αιώνες, εκτός από τα απίστευτα ταλέντα του, είχε και μια ιδιαιτερότητα που τον ανάγκασε να γράφει αντίστροφα.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών -παρά τον μικρό αριθμό των σωζόμενων μέχρι σήμερα έργων του- ήταν πολύ ικανός και σε πολλούς άλλους τομείς πέραν της ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης, της μηχανικής κ.α. αναφέρει το grunge.com.

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Η μυστικότητα που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ωστόσο, μια μυστικότητα έχει αναπτυχθεί γύρω από τον Ντα Βίντσι, κάτι που σχεδόν σίγουρα οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο μυθιστόρημα του 2003 «Ο κώδικας του Ντα Βίντσι» και στην ομώνυμη ταινία του 2006. Και τα δύο έργα υποδηλώνουν ότι μερικοί από τους πίνακές του αποκάλυψαν κωδικοποιημένα μηνύματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα θεμέλια της ιστορίας και των σύγχρονων θρησκευτικών θεσμών, αναφέρει το grunge.com.

Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, ο ντα Βίντσι έκανε τουλάχιστον ένα πράγμα που οδήγησε στην αύρα του απορρήτου και του μυστηρίου που τον περιβάλλει. Μερικές φορές έγραφε ανάποδα, δηλαδή προς τα αριστερά. Αν και ο λόγος που το έκανε είχε να κάνει λιγότερο με τους κωδικούς και το απόρρητο και περισσότερο με την πρακτικότητα.

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ο λόγος που έγραφε αντίστροφα

Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε κάποια από τα γραπτά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο να τα διαβάσει, κυρίως επειδή είναι στα ιταλικά του 15ου αιώνα. Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, τουλάχιστον μερικά από τα γραπτά του, σύμφωνα με τον Mental Floss, ήταν δύσκολο να διατυπωθούν ακόμη και για τους συγχρόνους του. Συγκεκριμένα, γράφτηκαν αντίστροφα και μπορούσαν να διαβαστούν μόνο αν διαβαζόντουσαν μέσα από έναν καθρέφτη -άλλο ένα γεγονός για τον Ντα Βίντσι που, για πολλούς, υποδηλώνει ότι έκρυβε κάτι.

Στην πραγματικότητα, όμως, υπήρχε ένας πολύ πιο πρακτικός λόγος που ο ντα Βίντσι έγραφε αντίστροφα: ήταν αριστερόχειρας. Το γράψιμο με το αριστερό χέρι είναι δύσκολο ακόμη και με τα σύγχρονα εργαλεία γραφής, δεδομένου ότι ο κόσμος που ζούμε είναι φτιαγμένος, κυρίως, για δεξιόχειρες. Λαμβάνοντας υπόψη την ωμότητα των εργαλείων γραφής του 15ου αιώνα, τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα για τους αριστερόχειρες εκείνης της εποχής.

Και ο ντα Βίντσι έγραφε με κιμωλία, η οποία και λερώνει αλλά και σβήνει πολύ εύκολα. Ο κορυφαίος ζωγράφος, ωστόσο, κατάφερε να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα γράφοντας απλά αντίστροφα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook