Σε αυτήν ανήκουν εμβληματικά έργα ανεκτίμητης αξίας

Είναι δύσκολο να κοστολογήσει κανείς την περιουσία που διαθέτει η Καθολική Εκκλησία, όμως, όπως αναφέρει και το grunge.com, οι πόροι της είναι τόσο μεγάλοι που η National Post ισχυρίζεται ότι ο πλούτος της είναι ανυπολόγιστος. Πόσο κοστολογείται, λοιπόν, σήμερα η περιουσία της Καθολικής Εκκλησίας, έστω και κατά προσέγγιση;

Η Καθολική Εκκλησία κατέχει μερικά από τα πιο ανεκτίμητα έργα τέχνης του κόσμου, όπως για παράδειγμα «Η Δημιουργία του Αδάμ». Βρίσκεται στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό και είναι μια τοιχογραφία στο ταβάνι της εκκλησίας, που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Μιχαήλ Άγγελο. Ο Μιχαήλ Άγγελος δούλευε το συγκεκριμένο έργο από το 1508 έως το 1512 για να το ολοκληρώσει, περνώντας τα περισσότερα από αυτά τα τέσσερα χρόνια ξαπλωμένος ανάσκελα. Ωστόσο, απλώς δεν υπάρχει τρόπος να υπολογίσει κανείς την αξία ενός τέτοιου επικού έργου τέχνης, αναφέρει το grunge.com.

Υπάρχει επίσης το ίδιο το Βατικανό. Επισήμως γνωστό ως Πολιτεία της Πόλης του Βατικανού είναι μία πόλη- κράτος που έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1929. Εντός των συνόρων του βρίσκονται μερικά από τα παλαιότερα και πιο ανεκτίμητα κτίρια της εκκλησίας, όπως η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η Καπέλα Σιστίνα, το Παλάτι του Βατικανού, καθώς και οι κήποι του Βατικανού.

Μέσα σε αυτά τα κτίρια βρίσκονται μερικά από τα πιο ανεκτίμητα έργα τέχνης του κόσμου όπως το τρίπτυχο Stefaneschi, τις περίφημες Αίθουσες του Ραφαήλ μέσα στο Παλάτι του Βατικανού, το έργο του Καραβάτζιο «Η ταφή του Χριστού» και φυσικά τη ανυπέρβλητη «Αποκαθήλωση», το εξαιρετικό γλυπτό του Μιχαήλ Αγγέλου, που θεωρείται και το πρώτο του έργο, ένα από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης στο δυτικό κόσμο. Ενώ, λοιπόν, είναι δύσκολο να το γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η Πόλη του Βατικανού αξίζει 15 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το grunge.com.

Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και ο χρυσός. Ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Καθολικής Εκκλησίας, είτε πρόκειται για κτίρια, αντικείμενα ή έργα τέχνης, αποτελούνται σε κάποιο βαθμό από χρυσό. Οι ειδικοί εικάζουν ότι η αξία όλου του χρυσού που περιέχεται στην εκκλησία ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία η τράπεζα του Βατικανού διαθέτει αποθεματικά περίπου 20 εκατ. δολαρίων «για να εξασφαλίσει τις επενδύσεις της», αναφέρει το grunge.com.

Αλλά, όπως και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της Καθολικής Εκκλησίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβουμε μια ακριβή εκτίμηση της αξίας του χρυσού που έχουν στην κατοχή της, επειδή η εκκλησία είναι ιδιωτικό ίδρυμα.

Η Καθολική Εκκλησία, ωστόσο, έχει και πολλές άλλες ροές εσόδων. Υπάρχουν επενδύσεις σε βιομηχανίες ή σε γη που κατέχει σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με την National Post, συνολικά, τα ακίνητα του Βατικανού είναι μεγαλύτερα από την Αλμπέρτα του Καναδά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook