Η ιδέα της Υπουργού Πολιτισμού «έλαβε σάρκα» και προχωρούν οι διαδικασίες για να «λάβει και οστά»

Με την ανακοίνωση της ιδρύσεως του Πατριαρχικού Ιδρύματος προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, άρχισαν το πρωί της Κυριακής στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων, οι εργασίες συνεδρίου – εκδήλωσης για την επέτειο των 30 ετών από την ανάληψη της Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στην εκδήλωση στο Κειμηλιαρχείο της Μονής, παρούσα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, της οποίας άλλωστε ήταν η ιδέα να δημιουργηθεί το Πατριαρχικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών  “Πατριάρχης Βαρθολομαίος”, με έδρα τον χώρο της παλιάς εκκλησιαστικής σχολής της Αγ. Τριάδας, η οποία θα αναδειχθεί και μετατραπεί, σε συνεργασία του Υπ. Πολιτισμού, του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως ανακοινώθηκε παρουσία και πολλών εκπροσώπων, αρχών και φορέων, το Ίδρυμα έχει συσταθεί και έχει αποκτήσει το πρώτο του Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους:

  • Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα  Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ 
  • Θεοφ. Επίσκοπο Δορυλαίου  και Ηγούμενο της Μονής κ. Δαμασκηνό 
  • Οσιολ. Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Μεϊμάρη  
  • Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθάγγελο Σίσκο, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων 
  • Σταύρο Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη  Κρήτης
  • Παναγιώτη Σημανδηράκη, δήμαρχο Χανίων
  • Αθανάσιο Κεχαγιόγλου, δικηγόρο Αθηνών

Στον χαιρετισμό της η κα Λίνα Μενδώνη, επεσήμανε πως το Υπουργείο Πολιτισμού εκτός από το έργο αποκατάστασης του Ηγουμενείου της Μονής, εκπονεί μελέτες σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου ο χώρος της παλιάς ιερατικής σχολής να αποδοθεί στο Ίδρυμα Πατριάρχης Βαρθολομαίος ώστε να είναι ένας ζωντανός χώρος που να υπηρετεί την εκκλησία, την κοινωνία και την επιστήμη.

Μάλιστα, αναφερόμενη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον χαρακτήρισεως έναν οραματιστή με πρωτοποριακές ιδέες και κυρίως αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και της οικολογίας.

Συνδέοντας τα παραπάνω με την κλιματική αλλαγή ή την κλιματική κρίση, η κα Μενδώνη είπε πως είναι μια ιδανική ευκαιρία το Ίδρυμα Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πέρα από όλη του την άλλη δραστηριότητα, να ασχοληθεί και με το θέμα της κλιματικής κρίσης.

«Ο ίδιος ο Πατριάρχης έχει πολλές φορές αναφερθεί στο ζήτημα της οικολογίας θεωρώντας ότι η προστασία της, δεν είναι απλώς θέμα που αφορά την δική μας ή τις επόμενες γενιές. Όλο το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος έχει μια πνευματική, θεολογική και ηθική διάσταση, καθώς οφείλουμε να παραδώσουμε έναν πλανήτη καλύτερο, τουλάχιστον έστων και λίγο, από αυτόν τον οποίο παραλάβαμε» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού.

Νωρίτερα καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Επίσκοπος Δορυλαίου και Ηγούμενος της Αγ. Τριάδας Δαμασκηνός τόνισε πως σκοπός του Ιδρύματος δεν είναι να δημιουργηθεί ένα κειμηλιαρχείο αντικειμένων αλλ΄αμια παραγωγή πνευματικού έργου…

Ακολούθησαν χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη τον οποίο ανάγνωσε ο Μητροπολίτης Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ομιλία του Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού με θέμα “Ἡ τριακονταετής σταυροαναστάσιμος διακονία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου” και ομιλία της Αν. καθηγήτριας της  Σχολής  Αρχιτεκτόνων  του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα: “Ανάδειξη  και  μετατροπή της παλαιάς Ιερατικής Σχολής της Αγίας  Τριάδος των Τζαγκαρόλων σε Πατριαρχικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών  “Πατριάρχης Βαρθολομαίος”. Αρχιτεκτονική προσέγγισις καί άξονες σχεδιασμού”.

Πριν την εκδήλωση στον Ι.Ν. της Μονής Αγίας Τριάδας, είχε τελεστεί  Όρθρος καί Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook