Η τοποθεσία, ένας φυσικός όρμος, υποδηλώνει ότι είχε χρησιμεύσει ως καταφύγιο για τους ναυτικούς

Ένα σπαθί που πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν σταυροφόρο που έπλευσε στους Αγίους Τόπους πριν από σχεδόν μια χιλιετία, ανασύρθηκε από τον βυθό της Μεσογείου χάρη σε έναν ερασιτέχνη δύτη με αετίσια μάτια, δήλωσε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Για την ακρίβεια ήταν ο κάτοικος του Άτλιτ, Σλόμι Κάτζιν αυτός που ανακάλυψε αρχαία τεχνουργήματα στο βυθό της θάλασσας, όταν έκανε καταδύσεις στις ακτές της Καρμέλ στην Χάιφα το περασμένο Σάββατο. Είδε μια αρχαία πέτρα και μεταλλικές άγκυρες, θραύσματα αγγείων και το μεγαλοπρεπές σπαθί. Οι θησαυροί είχαν προφανώς αποκαλυφθεί από τα κύματα και τα κάτω ρεύματα που μετατόπισαν την άμμο στο βυθό της θάλασσας.

Φοβούμενος ότι το εύρημα θα κλαπεί ή θα ταφεί ξανά κάτω από τις μεταβαλλόμενες άμμους, ο Κάτζιν πήρε το ξίφος στη στεριά και επικοινώνησε με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ για να αναφέρει την ανακάλυψή του. Παρέδωσε το σπαθί στο Εθνικό Τμήμα Θησαυρών και έλαβε ένα πιστοποιητικό εκτίμησης για την καλή του πράξη.

Παρόλο που ήταν γεμάτη με θαλάσσιους οργανισμούς, η λεπίδα μήκους ενός μέτρου, η λαβή και το χερούλι ήταν αρκετά διακριτικά για να παρατηρηθούν μετά από την μετατόπιση της άμμου που τα είχε κρύψει και είναι προφανές ότι έχει κατασκευαστεί από σίδηρο.

Η τοποθεσία, ένας φυσικός όρμος κοντά στο λιμάνι της Χάιφα, υποδηλώνει ότι είχε χρησιμεύσει ως καταφύγιο για τους ναυτικούς, δήλωσε ο Κόμπι Σάρβιτ, διευθυντής της θαλάσσιας αρχαιολογικής μονάδας της αρχής.

«Η ανακάλυψη αρχαίων ευρημάτων από κολυμβητές και δύτες αναψυχής είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με την ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα αυτών των σπορ», επισήμανε ο Σάρβιτ και πρόσθεσε: «Η υποβρύχια τοπογραφία είναι δυναμική. Ακόμα και η πιο μικρή καταιγίδα μετακινεί την άμμο και αποκαλύπτει περιοχές στο βυθό της θάλασσας, εν τω μεταξύ θάβει και άλλες. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να αναφέρουμε τυχόν τέτοια ευρήματα και προσπαθούμε πάντα να τα τεκμηριώνουμε επί τόπου, προκειμένου να ανακτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αρχαιολογικά δεδομένα».

«Αυτές οι συνθήκες έχουν προσελκύσει εμπορικά πλοία στους αιώνες, αφήνοντας πίσω πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα», ολοκλήρωσε.

Το σπαθί, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 900 ετών, θα εκτεθεί αφού καθαριστεί και αποκατασταθεί.

Πηγή: newsbeast.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook