Αντιδράσεις στην Τουρκία μετά την παρέμβαση των 10 πρέσβεων υπέρ της αποφυλάκισης του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα

Απαράδεκτες και ανεύθυνες χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ τις δηλώσεις των δέκα πρεσβειών στην Άγκυρα υπέρ της απελευθέρωσης του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα. Οι πρέσβεις και επιτετραμμένοι κλήθηκαν σήμερα στο τουρκικό υπουργείο όπου τους επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Σήμερα το πρωί μια ομάδα πρεσβευτών στην Άγκυρα εξέδωσαν μία κοινή δήλωση, αντίθετα με τη διπλωματική πρακτική, σχετικά με μια δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τους να μείνουν εντός των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης.

Αυτή η αμετροεπής δήλωση που έγινε από τους πρέσβεις/επιτετραμμένους αυτών των χωρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με μια δικαστική υπόθεση που εξετάζει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι απαράδεκτη. Αυτή η δήλωση που επιχειρεί να πολιτικοποιήσει τις δικαστικές  διαδικασίες και να ασκήσει πίεση στην τουρκική δικαιοσύνη απορρίφθηκε. Τους μεταβιβάστηκε ότι η εν λόγω δήλωση είναι αντίθετη με το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τα οποία οι πρέσβεις ισχυρίζονται ότι προασπίζονται.

Τονίστηκε δε στους εν λόγω πρέσβεις ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως έχει καταγραφεί και στο Σύνταγμά μας, ενώ υπενθυμίστηκε ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν θα επηρεαστεί από τέτοιες ανεύθυνες δηλώσεις.

Επισημάνθηκε επίσης ότι εκείνοι που αγνοούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ορισμένες χώρες, που δεν έχουν εφαρμόσει εδώ και χρόνια, και επικεντρώνονται μόνο στις υποθέσεις που σχετίζονται με την Τουρκία και ιδιαίτερα προσπαθούν να κρατούν την υπόθεση Καβάλα στην ατζέντα συνεχώς, είναι ανειλικρινείς και τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι πρέσβεις και επιτετραμμένοι προειδοποιήθηκαν να παραμείνουν εντός των ευθυνών των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης».

Σοϊλού προς Πρέσβεις: Όχι δέκα, 100 να έρθετε δεν μπορείτε να βλάψετε την Τουρκία

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προειδοποίησε εμφανώς οργισμένος τους πρέσβεις ότι: «Όχι δέκα, 100 να έρθετε δεν μπορείτε να βλάψετε την Τουρκία, η οποία είναι πλέον μια χώρα που κανείς δεν μπορεί να της κουνήσει το δάχτυλο».

Σε ομιλία του στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε μια δήλωση. Έγινε πολύ της μόδας αυτές τις μέρες, όποιος βαριέται κάνει δήλωση. 10 πρεσβείες συγκεντρώθηκαν, ανάμεσά τους η Αμερική και η Γερμανία. Όχι δέκα, 100 να έρθετε δεν μπορείτε να πείτε στην τουρκική δικαιοσύνη ‘αφήστε ελεύθερο τον Οσμάν Καβάλα και αφήστε τον να φύγει αμέσως, ακολουθείστε τις οδηγίες μας’. Αυτό που λέω στη Δύση, η οποία έχει ξεκινήσει εκστρατεία είναι αυτό: Δεν είναι μια Τουρκία πλέον που μπορεί να της κουνήσει κανείς το δάχτυλο από έξω. Αλλά ακόμη κι αν της κουνήσουν το δάχτυλο δεν είναι μια Τουρκία δειλή. Με δυο λόγια, δεν είναι μια χώρα που μπορείτε να τη χειραγωγήσετε. Η Δύση η οποία μιλά για κράτος δικαίου και δημοκρατία δεν μπορεί να δίνει οδηγίες στην τουρκική δικαιοσύνη, δεν μπορεί να λέει ‘αφήστε ελεύθερο κάποιον αμέσως’. Δεν το αποδεχόμαστε. Δεν πρόκειται για ‘κράτος-τσαντίρι’. Αυτή είναι η Τουρκία των 2000 ετών, είναι το Κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο καθένας πρέπει να συνέλθει, όλοι πρέπει μάθουν ποια είναι η θέση τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook