To Global Encryption Coalition καλεί τον κόσμο να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια = «Η κρυπτογράφηση απειλείται από διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ως δούρειο ίππο»

Ένα μεγάλο σύνολο από κοινωνικούς φορείς και ονομαστές εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας ανά τον κόσμο, ένωσαν τις δυνάμεις και τις φωνές τους για να υποστηρίξουν την χρήση της ισχυρής και ασφαλούς κρυπτογράφησης και να αποτρέψουν τις ενδεχομένως επικίνδυνες προσπάθειες των κυβερνήσεων και των υπηρεσιών επιβολής νόμου να την υπονομεύσουν, με αφορμή την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κρυπτογράφησης.

Η κρυπτογράφηση διασφαλίζει την προσωπική ασφάλεια δισεκατομμυρίων ανθρώπων και την εθνική ασφάλεια χωρών σε όλο τον κόσμο. Περιθωριοποιημένες κοινότητες, επιζώντες από ενδοοικογενειακή κακοποίηση και πολιτικοί φορείς που εργάζονται με πολύ ευαίσθητες πληροφορίες, χρειάζονται την κρυπτογράφηση για να διατηρήσουν τις επικοινωνίες τους ιδιωτικές και ασφαλείς. Ακόμη και οι αρχές επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα συστήματα επικοινωνιών για να διασφαλίσουν ότι οι οργανωμένοι εγκληματίες και οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις έρευνές τους. Χάρη στην ισχυρή κρυπτογράφηση, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης χωρίς να φοβούνται ότι θα κλαπούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Η χρήση ισχυρής κρυπτογράφησης έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως που ανησυχούν για εγκληματίες που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία της για να αποκρύψουν παράνομες δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις για την αποδυνάμωση ή την υπονόμευση της ισχυρής κρυπτογράφησης, μπορούν να εκθέσουν τους χρήστες και να τους καταστήσουν πιο ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις και εγκληματικές δραστηριότητες τρίτων.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ελευθερίας του Τύπου (Freedom of the Press Foundation) και ο πληροφοριοδότης πίσω από τις αποκαλύψεις για την NSA αναφέρει: «Εάν αποδυναμώσετε την κρυπτογράφηση, άνθρωποι θα πεθάνουν. Μόνο φέτος, μετά την πτώση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, είδαμε πόσο κρίσιμη είναι η κρυπτογράφηση για την προστασία του απλού κόσμου. Η πανδημία του Covid μας έδειξε στο χώρο μα πόσο απαραίτητες είναι οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στα smartphone μας για την επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα, εάν είμαστε άρρωστοι ή αν χρειαζόμαστε βοήθεια. Οι γιατροί χρησιμοποίησαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να επικοινωνούν με τους ασθενείς τους και να μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα με ασφάλεια. Η κρυπτογράφηση μας κάνει όλους ασφαλέστερους. Από οικογένειες που προστατεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους, μέχρι προσωπικές πληροφορίες υγειονομικής περίθαλψης, η κρυπτογράφηση διατηρεί τις ιδιωτικές πληροφορίες μας αληθινά ιδιωτικές».

«Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήταν αδύνατον να κάνω τις αποκρυπτογραφήσεις που έκανα χωρίς την κρυπτογράφηση. Τα πρώτα μου μηνύματα στους δημοσιογράφους έγιναν με κρυπτογράφηση και χωρίς την ασφαλή της έκδοση από άκρη σε άκρη, θα μας είναι αδύνατο να δούμε πόσο γενναία είναι η ερευνητική δημοσιογραφία και πώς θα μπορούσε να υπάρξει».

«Παρ ‘όλα αυτά, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να αποδυναμώσουν την κρυπτογράφηση καλώντας τις πλατφόρμες να δημιουργήσουν “πίσω πόρτες” για την επιβολή του νόμου. Έχω δει από πρώτο χέρι πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας που έχουν για να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα αθώων ανθρώπων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Η αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης θα ήταν ένα τεράστιο λάθος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές».

Με την σειρά του, ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, αναφέρει: «Η προστασία της ισχυρής κρυπτογράφησης είναι απαραίτητη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια – και αυτό μπορεί να διατηρηθεί μόνο με ασφαλή κρυπτογράφηση. Η εξασθένηση της, μας θέτει όλους σε κίνδυνο. Όταν ξεκινήσαμε τη Wikipedia, ήταν απαγορευτικά ακριβό σε επίπεδο εξόδων να χρησιμοποιούμε ασφαλή κρυπτογράφηση για κάθε σελίδα στον ιστότοπο, αλλά ήταν πάντα προτεραιότητά μας και την εισαγάγαμε το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην χρησιμοποιηθεί τώρα. οι κυβερνήσεις και οι τεχνολογικές πλατφόρμες, έχουν καθήκον να προστατεύουν το κοινό».

Για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κρυπτογράφησης, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που θα δείξουν το πώς έχουν διατηρηθεί ασφαλείς διαφορετικοί τομείς της ζωής μας, μέσω της κρυπτογράφησης. Από την τεχνολογία σχετικά με τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων που φιλοξενεί ένα Instagram Live μέχρι το γιατί η κρυπτογράφηση είναι απαραίτητη για την κοινότητα, μέχρι τις κορυφαίες ομάδες κοινωνικών φορέων στη Βραζιλία που διοργανώνουν ένα πάνελ γυναικών που θα συζητήσει τη σημασία της κρυπτογράφησης για να διατηρήσει τον κοινωνικό ακτιβισμό ζωντανό. Παράλληλα, παγκοσμίου φήμης ερευνητές δημοσιογράφοι που δεσμεύονται δημόσια να κάνουν το Make the Switch, την αλλαγή σε ισχυρή κρυπτογράφηση και να το μοιραστούν με τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Κρυπτογράφησης, το Global Encryption Coalition, ζητά από το κοινό να κάνει τη μετάβαση σε κρυπτογραφημένες υπηρεσίες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κρυπτογράφησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook