Στον έλεγχο της JD Sports Fashion Plc μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρίες στον χώρο των αθλητικών ειδών περνά το 80% της ελληνικής αλυσίδας Cosmos Sports.

Η JD Sports Fashion Plc (“JD”), θα εξαγοράσει το 30% που κατείχε στην Cosmos Sports το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και 50% από το ποσοστό που κατέχει στην ελληνική αλυσίδα η οικογένεια Τσικνάκη που παραμένει με μειοψηφικό ποσοστό 20% μετά την ολοκλήρωση του deal. 

Αν και το τίμημα δεν έχει γίνει γνωστό, ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης μιλώντας στο Capital.gr ανέφερε πως η απόδοση για το fund του είναι πολύ καλή ενώ σημείωσε ότι το exit έγινε μόλις 2 χρόνια μετά την είσοδο στην Cosmos Sports σε έναν παγκοσμίως παίκτη εν μέσω πανδημίας. Η EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., αποκλειστικός διαχειριστής του EOS Hellenic Renaissance Fund υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία πώλησης του σύνολού της μειοψηφικής συμμετοχής (30%) που κατέχει στην εταιρία Cosmos Sport Α.Ε. μία ηγέτιδα εταιρία στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Σε δηλώσεις του στο Capital.gr ο CEO της Cosmos Sport κ. Μιχάλης Τσικνάκης αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις με την JD Sports διήρκησαν κάτι λιγότερο από τρεις μήνες γιατί όπως είπε υπήρχε από την αρχή πολύ καλό κλίμα, είχε κτιστεί τείχος εμπιστοσύνης ενώ σε αυτό βοήθησαν και τα εξαιρετικά νούμερα και η παρουσία της Cosmos Sport σε Ελλάδα και Κύπρο. “Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει πολύ πιο δυνατούς σε ένα απαιτητικό περιβάλλον. Πήραμε “καύσιμα” για να πάμε καλύτερα” λέει στο Capital.gr o κ. Τσικνάκης ο οποίος αναφέρει ότι η διοίκηση παραμένει όπως και οι άνθρωποι που τρέχουν την Cosmos Sport. Σε ότι αφορά το business plan αυτό περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση του δικτύου της Cosmos Sport σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και την λειτουργία καταστημάτων JD Sports σε Ελλάδα και Κύπρο από το 2022. 

Η Cosmos Sport ιδρύθηκε το 1982 από τον κ. Φραγκίσκο Τσικνάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και έκτοτε αναπτύχθηκε σε μία ηγέτιδα εταιρία στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα. 

Η EOS επένδυσε στην εταιρία τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η Εταιρία διέθετε 43 σημεία πώλησης – 39 φυσικά καταστήματα και 4 e-shop, ενώ οι πωλήσεις του 2019 ανήλθαν σε €47,5 εκ. εκ των οποίων περίπου το 40% πραγματοποιήθηκε μέσω του e-shop. Τα κεφάλαια της EOS χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η Εταιρία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πλάνο, που συμπεριελάμβανε κυρίως την επέκταση του φυσικού δικτύου καταστημάτων και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας. 

Η συνεισφορά των κεφαλαίων της EOS καθώς και η συνεχής της υποστήριξη σε θέματα στρατηγικής έπαιξαν καταλυτικό ρόλο προκειμένου η Εταιρία να υλοποιήσει επιτυχώς το επενδυτικό της πλάνο (πλέον διαθέτει 60 φυσικά καταστήματα), να ενδυναμώσει περαιτέρω την ποιότητα και την τοποθέτηση του brand της στην αγορά, να ενισχύσει σημαντικά τα συστήματα logistics της καθώς και να βελτιώσει την “ψηφιακή εμπειρία” των πελατών της ακολουθώντας μία στρατηγική omnichannel. 

Επιπροσθέτως η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, ιδρύοντας μία νέα θυγατρική στην Κύπρο όπου ήδη μετρά 3 νέα καταστήματα και 1 e-shop. 

Τα τελευταία δύο έτη, η Cosmos Sports πέτυχε πολύ ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, σχεδόν διπλασιάζοντας τις πωλήσεις της, το οποίο συνοδεύτηκε με πολύ ισχυρή λειτουργική κερδοφορία EBITDA που σχεδόν τριπλασιάστηκε για το αντίστοιχο διάστημα. 

Για το deal ο CEO της Cosmos Sports Μ. Τσικνακης δήλωσε “Η ένταξη της οικογένειας των Cosmos στην JD Fashion Plc είναι μια απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και οι αξίες οδηγούν πάντοτε στην πρόοδο. Η εταιρεία μας μπαίνει σε μια νέα επιχειρηματική σελίδα, σε ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στηριγμένο στην κληρονομιά των αξιών μας, την ταλαντούχα διοικητική μας ομάδα και όλους τους 800 ανθρώπους μας σε Ελλάδα και Κύπρο”

Από την πλευρά του ο Peter Cowgill, Executive Chairman of JD SportsFashion Plc, ανέφερε: “Είναι μια ακόμη συναρπαστική στρατηγική συνεργασία για την JD, που επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ευρώπη. Καλωσορίζουμε την έμπειρη και ικανή διοικητική ομάδα των Cosmos Sport στο Group μας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί”.

Πέρυσι οι πωλήσεις της Cosmos Sports ενισχύθηκαν κατά 9% στα 51,876 εκατ. ευρώ, τα μικτά αποτελέσματα (κέρδη) σημείωσαν άνοδο 11,5% στα 21,596 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 693.772 ευρώ έναντι κερδών 2.254.074 ευρώ που ήταν στη χρήση του 2019.  Εφέτος οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 81,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 48% προέρχονται από το online κανάλι και τα EBITDA τα 10,5 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.    

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook