Κυριακή 24/10 στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Οι Τομεακές Οργανώσεις Χανίων της ΚΝΕ και το παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – ΔΣΕ τιμάνε τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) οργανώνουν εκδήλωση τη Κυριακή 24 Οκτώβρη στο χώρο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο στις 11πμ.

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στη φασιστική εισβολή αλλά και τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου ( ΕΑΜ ) τιμάμε όλους εκείνους που την περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής έδρασαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και των άλλων οργανώσεων της ΕΑΜικής Αντίστασης και έδειξαν ότι όταν ο λαός είναι οργανωμένος και αποφασισμένος μπορεί να γίνει παντοδύναμος.

Μαθαίνουμε την ιστορία του λαού μας!

Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στη μια πλευρά στέκονταν η τεράστια πλειοψηφία του λαού που έζησε τη πείνα, την πιο στυγνή ληστεία και καταπίεση από τους ναζί κατακτητές. Από την άλλη πλευρά στέκονταν η αστική τάξη και οι αστοί πολιτικοί. Από αυτούς, άλλοι τάχθηκαν ανοιχτά με το κατακτητή κάνοντας «χρυσές» δουλειές στη πλάτη του λαού, άλλοι διέφυγαν στο εξωτερικό περιμένοντας τις εξελίξεις και τη κατάλληλη ευκαιρία για την επάνοδο τους.Μια μικρή μερίδα οργάνωσε αντιστασιακές ομάδες με τη καθοδήγηση των Βρετανών με κύρια δράση τη συνεχή υπονόμευση του ΕΑΜικου κινήματος έχοντας στραμμένη τη προσοχή τους στις μεταπολεμικές εξελίξεις και τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας.

Η νέα γενιά μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα και για το ρόλο των φασιστικών δυνάμεων και τον δήθεν πατριωτισμό τους. Τα Τάγματα Ασφαλείας που υμνούν μέχρι και σήμερα οι φασίστες,ήταν αυτοί που έδιναν όρκο πίστης στο Χίτλερ, που έδρασαν μαζί με τους ναζί απέναντι στον λαό. Είναι οι ίδιοι που αξιοποιήθηκαν ως δύναμη καταστολής του λαϊκού κινήματος τόσο την περίοδο της κατοχής όσο και μετέπειτα για τη στερέωση της αστικής εξουσίας. Σήμερα ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής , οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών προσπαθούν να κάνουν την επανεμφάνισή τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος κάθε αγωνιστή, οι μελλοντικές γενιές να μάθουν την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κόντρα στην παραποίηση της ιστορίας, της εξίσωσης του θύτη με το θύμα.Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις αξιοποιούν την θεωρία των «δύο άκρων» , που είναι επίσημη ιδεολογία της ΕΕ. Ταυτίζουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό, τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και τους κομμουνιστές που πολέμησαν ώστε ο λαός να κάνει κουμάντο στον τόπο του , με τους Ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Αυτό που φοβούνται είναι μήπως η νεολαία έρθει σε επαφή με τα οράματα, τα ιδανικά για τα οποία έδωσαν την ζωή τους χιλιάδες αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ.

Εμπνεόμαστε – Διδασκόμαστε – Συνεχίζουμε!

Οργανώνουμε τους σύγχρονους αγώνες για την ανατροπή!

Η ΚΝΕ από κοινού με το Παράρτημα Χανίων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ καλούμε την νεολαία του Νομού μας , να ψάξει την αλήθεια, να προβληματιστεί, να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα από τους αγώνες των παλιότερων γενιών που είναι οδηγός για το σήμερα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:

  • Ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης από μέλος του Δ.Σ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
  • Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μπάμπη Πετράκη
  • Ομιλία από τον Κώστα Αποστόλου, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας της ΚΝΕ

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook