Εθνικό πένθος την Τετάρτη με απόφαση του πρωθυπουργού – Η κηδεία της θα γίνει με τιμές εν ενεργεία υπουργού – Κλειστή για μία εβδομάδα η Βουλή – Η εισαγωγή στο νοσοκομείο, η ραγδαία επιδείνωση από το Σάββατο και η μοιραία κατάληξη στις 12:04 το μεσημέρι της Δευτέρας

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού θα γίνει την Τετάρτη η κηδεία της Φώφης Γεννηματά, που κατέληξε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σήμερα στις 12:04 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την Τετάρτη, ως ημέρα εθνικού πένθους.  Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 10 το πρωί της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα ψαλεί και η εξόδιος ακολουθία στις 14:00 το μεσημέρι, για να συνοδέψουν όλοι οι παριστάμενοι ακολούθως την Πρόεδρο του κόμματος στην τελευταία της κατοικία, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Παράλληλα, η Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Τασούλας, διακόπτει τις εργασίες της για μία εβδομάδα. 

Στην είσοδο του ΚΙΝΑΛ στη Χαριλάου Τρικούπη έχει τοποθετηθεί μία φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά και λουλούδια

Τίποτα, πάντως, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου δεν προμήνυε την τραγική σημερινή εξέλιξη για μια «γυναίκα που τραβούσε πάντα μπροστά», όπως θυμούνται οι συνεργάτες της. Σε εποχές δύσκολες η Φώφη Γεννηματά υπήρξε η πρώτη γυναίκα υπερνομάρχης της Αθήνας, η πρώτη γυναίκα πολιτικός στο Πεντάγωνο ως Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και η πρώτη πρόεδρος πολιτικού κόμματος στη χώρα, με τέτοια βαριά πολιτική παρακαταθήκη, όπως το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια το Κίνημα Αλλαγής.

Λευκά λουλούδια στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή

Αντίστροφη μέτρηση στη Ρόδο

Τα σύννεφα, όμως, στην κατάσταση της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ μαζεύτηκαν λίγες ώρες μετά την περιοδεία στα Δωδεκάνησα, όπου η Φώφη Γεννηματά πέρασε και λίγο χρόνο με τους πατριώτες της από τη Σύμη, έχοντας πραγματοποιήσει τελικά τόσο κοντά στον τόπο καταγωγής της, την τελευταία πολιτική ομιλία της.

Με ανείπωτη θλίψη και πόνο, «πριν από 15 ημέρες ήταν στη Ρόδο και έτρεχε» για την εσωκομματική μάχη της Προεδρίας στο Κίνημα Αλλαγής μονολογούν κοντινοί της συνεργάτες, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσουν τον άδικο χαμό της.

Η μάχη των 14 τελευταίων ημερών

Γυρνώντας από τη Ρόδο, ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά αισθάνθηκε την πρώτη, μεγάλη αδιαθεσία και την επομένη, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου εισήχθη στον Ευαγγελισμό, κλείνοντας το κεφάλαιο της πολιτικής της διαδρομής με αξιοπρέπεια.

«Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου» ανακοίνωνε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να αποχαιρετά -σχεδόν προφητικά- την ίδια ημέρα την ελληνική πολιτική σκηνή και το κόμμα της, το Κίνημα Αλλαγής, με επιθυμία της την «ενότητα και την προοπτική της παράταξης», τοποθετούμενη με θάρρος δημόσια αναφορικά με την «επιδείνωση» της κατάστασης της υγείας της, εξαιτίας του καρκίνου.

Λουλούδια στο έδρανο της Φώφης Γεννηματά στην Ολομέλεια της Βουλής

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης», δήλωσε.

Η γενναία παραδοχή της, παράλληλα με την απόσυρσή της από την εσωκομματική μάχη, προκαλούν ένα απερίγραπτο κύμα συμπαράστασης από όλη τη χώρα, το οποίο ενθάρρυνε και την ίδια και τους οικείους της στη δεύτερη μεγάλη μάχη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ενώ μετρούσε στο ενεργητικό της ήδη μια μεγάλη νίκη απέναντι στην επάρατο νόσο, το 2008, όταν ο καρκίνος της «χτύπησε» για πρώτη φορά την πόρτα, έχοντας στερήσει νωρίτερα από τη Φώφη Γεννηματά και τους δύο γονείς της.

Με αποφασιστικότητα και δύναμη, όμως, η Φώφη Γεννηματά βγήκε αλώβητη από την πρώτη σύγκρουση με την αρρώστια, η οποία επέστρεψε το τελευταίο διάστημα, παρότι η ίδια ήταν πολύ αισιόδοξη και πολύ δυνατή, όπως επισημαίνουν στενοί της συνεργάτες.

«Μαύρο Σάββατο»

Η μεγάλη ανατροπή στην υγεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ήρθε -κατά πληροφορίες- το περασμένο Σάββατο, καθώς άρχισε να επιδεινώνεται επικίνδυνα η κλινική της εικόνα, ενώ η ίδια πορεία συνεχίστηκε και χθες, Κυριακή, αφού ο καρκίνος είχε εντοπιστεί στην κοιλιακή χώρα, καθιστώντας την κατάσταση της υγείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ «βαριά» και «μη αναστρέψιμη» σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, όπως είχαν ενημερώσει και την ίδια.

Η μοιραία κατάληξη για την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ήρθε σήμερα στις 12:04, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σκορπώντας θλίψη και πένθος σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας, σε ανύποπτο χρόνο, για τις σκέψεις που έκανε όταν απέκτησε τα δικά της παιδιά παράλληλα με την μάχη της με τον καρκίνο, η Φώφη Γεννηματά είχε τονίσει πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook