Ποιοι παράγοντες θα τις επηρεάζουν.

Αυτόματη θα είναι στο εξής η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα προσεγγίζουν τις τιμές αγοράς σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Το υπουργείο Οικονομικών  βάζει σε εφαρμογή ένα νέο ψηφιακό εργαλείο στο πλαίσιο της δεύτερης μεταρρύθμισης του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2022, τα ακίνητα σε όλη την χώρα θα αποκτήσουν νέες αντικειμενικές αξίες, που θα πλησιάζουν σε μεγάλο βαθμό στις αγοραίες τιμές. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να φορολογεί τα ακίνητα. 

Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει  αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Στην νέα αυτή εξέλιξη, που θα φέρνει την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός  Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ο οποίος μιλώντας στο 22ο συνέδριο της Prodexpo τόνισε ότι «σχεδιάζεται σύστημα αυτόματου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών» ενώ για τις προωθούμενες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ το 2022 δήλωσε ότι πρώτη επιλογή της κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών θα ενεργοποιηθεί ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά και θα αναπροσαρμόζει κάθε χρόνο αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Πρόκειται για την εφαρμογή Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Μέσα από αυτό λοιπόν το σύστημα, οι οποίες μεταβολές συντελούνται στην αγορά, (αυξήσεις η μειώσεις) θα καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων και θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Το πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ καθώς και ανοιχτά δεδομένα. 

Συγκεκριμένα  θα συγκεντρώσει δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένα για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. επιφάνεια, όροφος, χρήσης γης, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

Έτσι, μετά την ενεργοποίηση του ψηφιακού χάρτη μέσω του οποίου κάθε φορολογούμενος μπορεί να υπολογίζει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του έρχεται το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που εντάσσεται στη επόμενη φάση της μεταρρύθμισης του αντικειμενικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς μιλώντας στο  συνέδριο της Prodexpo επεσήμανε ότι πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ καθώς αυξάνει σημαντικά την επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες. Επίσης ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα στις αγοροπωλησίες εντοπίζεται στη συλλογή των δικαιολογητικών (απαιτούνται το λιγότερο 10), ενώ η ταυτότητα κτιρίου (από 1/1/2022) αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα κόστους και γραφειοκρατίας. Ο Στρ. Παραδιάς έθιξε και το ζήτημα των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας λέγοντας ότι χρειάζεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για κάθε δικαιοπραξία, κάτι που θα οδηγήσει προοδευτικά στην απαξίωση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook