Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και η Τοπική Κοινότητα Ροδάκινου τίμησε στο Άνω Ροδάκινο την Μνήμη ενός Ευπατρίδη Κοινοτάρχη του Ευάγγελου Μανούσου Κοτσίφη για την προσφορά του στον τόπο του ,ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1974 -1994!

Σε μια σεμνή τελετή παρουσία Αρχών και Φορέων και με αφορμή την τέλεση διετούς μνημοσύνου από την εκδημία του , η Δημοτική Αρχή μετά από εισήγηση των τοπικών φορέων και εκπροσώπων, αποφάσισε να τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα στην πλατεία στο Άνω Ροδάκινο και να ονομαστεί σε « Πλατεία Ευάγγελου Μ.Κοτσίφη» ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στο Ροδάκινο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρώην Υφυπουργός και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κακογιαννακης, οι Αντιδήμαρχοι Αγίου Βασιλείου Βαγγέλης Καπετανάκης και Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Βασίλης Θεοδωράκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος και Δημοτικός σύμβουλος Μανόλης Βαβουράκης, ο Πρόεδρος του Ροδάκινου Σταύρος Γαλανάκης, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αγίου Βασιλείου Γιάννης Κλειδής, ο Λιμενάρχης Ρεθυμνου Κώστας Καστρινάκης, ο εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Αγίας Γαλήνης Τίτος Βαβουράκης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ροδάκινου Βαρδής Χομπιτης.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο Εφημέριος του Ροδάκινου Π Βασίλειος Χατζηδάκης και ο Ιερέας Εμμανουήλ Κυριανιτακης ενώ συμπροσευχομενος στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν ο Εφημέριος Σελλίων Π Ιωάννης Βάθης.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης ανέφερε:

Η σημερινή μας εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Κοινοτάρχη Ευάγγελο Κοτσίφη έχει σκοπό να τιμήσουμε έναν άξιο συντοπίτη μας, που υπηρέτησε επί σειρά ετών την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία και αφοσιώθηκε με πάθος, όραμα, συνέπεια, ήθος και αγωνιστικό πνεύμα αφήνοντας το δικό του στίγμα. Πρόκειται για ένα άνθρωπο που εργάστηκε με ζήλο για το Ροδάκινο και ήταν ο θεμελιωτής της σημερινής του εικόνας. Ένας ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης, με ενωτικό λόγοκαι αναμφισβήτητη προσφορά. Ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας του οποίου η διαδρομή και η δράση σημάδεψε την κοινωνική ζωή του ιστορικού οικισμού. Στο πρόσωπο του τιμούμε και όλους εκείνους που συνέβαλαν στην πρόοδο της Κοινότητας Ροδακίνου. Είναι άλλωστε ιστορικό μας χρέος να τιμούμε τους ανθρώπους που προσέφεραν στον τόπο. Όλους εκείνους που υπηρέτησαν τον δημόσιο βίο από το δικό τους μετερίζι και έβαλαν ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη και την ευημερία. Τους προέδρους αλλά και τους απλούς ανθρώπους του εθελοντισμού και της προσφοράς. Τους τοπικούς παράγοντες αλλά και όλους τους ενεργούς δημότες που σημάδεψαν με την δράση τους την κοινωνική ζωή του τόπου μας. Όλους εκείνους που αφιέρωσαν πολύ προσωπικό και οικογενειακό χρόνο αλλά και πολύ κόπο ώστε να παραδώσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Όλους εκείνους που οραματίστηκαν ένα καλύτερο αύριο και στήριξαν το χωριό τους σε δύσκολες εποχές όπως ο Ευάγγελος Κοτσίφης.
Σήμερα θα ονοματίσουμε στην μνήμη του την πλατεία στην οποία βρισκόμαστε εδώ στο Πάνω Ροδάκινο για την συνολική προσφορά του στο Ροδάκινο ως Κοινοτάρχης.
Εκφράζουμε δε τις θερμές μας ευχαριστίες σύσσωμης της δημοτικής αρχής σε όλους όσους συνέβαλαν στο να πάρει η πλατεία την σημερινή της μορφή.
Ο σκοπός της ονομασίας είναι διττός. Να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή σε ένα σπουδαίο αυτοδιοικητικό Άνδρα της σύγχρονης ιστορίας του οικισμού αλλά και να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της συλλογικής προσπάθειας και της συνέχειας των έργων και δράσεων για την ανάπτυξη μας, μεταλαμπαδεύοντας από σε γενιά σε γενιά την αγάπη, το μεράκι ,την διάθεση για προσφορά παράλληλα με τον σεβασμό στην μνήμη όσων συνέβαλαν στην πρόοδο μας , αναλαμβάνοντας παράλληλα την ιστορική ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης στην Ομιλία του είπε:

Αναλογίζομαι το μέγεθος της ευθύνης και ταυτόχρονα νιώθω το χρέος, εκ μέρους του Δήμου Αγίου Βασιλείου να απευθύνω τον πρέποντα λόγο για ένα Ευγενή Θεσμικό Άνθρωπο ο οποίος υπηρέτησε για πολλά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το δημόσιο συμφέρον.
Ο Ευάγγελος Κοτσιφης του Μανούσου και της Άννας ήταν ένας γνήσιος Κρητικός από ιστορική οικογένεια των Κοτσίφηδων γεννημένος το 1939και αξιώθηκε μαζί με την σύζυγο του Χρυσή να δημιουργήσει μια πολυμελή οικογένεια με τρία παιδιά, την Άννα, την Θεοδοσία και τον Ανδρέα τρέφοντας αγάπη και περηφάνια για αυτά.
Η ενασχόληση του ιδιωτικά ήταν Αγρότης, κτηνοτρόφος, τυροκόμος και διατηρούσε καφέ παντοπωλείο.
Ήταν άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα και διακρινόταν για την φιλοξενία του για όλους τους ανθρώπους.
Η ματιά του είχε απεριόριστη κατανόηση και αποδοχή του άλλου κι ο λόγος του λεπτή τρυφερότητα.
Αρκούσε ένας χαιρετισμός και μια μικρή συζήτηση για να καταλάβεις ότι ήταν ένας πραγματικός άνθρωπος με καθαρή και αγαπωσα καρδιά.
Η έννοια και η αγάπη του για τον τόπο ήταν έκδηλη και διδακτική για όλους.
Για τον Ευάγγελο Κοτσίφη δεν χρειάζονται ρητορικές υπερβολές για να εξάρω την προσωπικότητα και να ψηλαφίσω το ευγενές αποτύπωμα που αφήνει, αρκεί να σας καλέσω να ακολουθήσουμε την διαδρομή του.
Άλλωστε όλοι μας γνωρίζουμε και κυρίως όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον δημόσιο βίο, ότι, με την ψήφο του λαού αποκτάται το αξίωμα για κείνον που επιδιώκει την προσφορά του στα κοινά,
αλλά το έργο και οι ημέρες του θα κρίνουν αν του αξίζει η υστεροφημία.
Αυτή είναι ο κότινος δόξης ενός πολιτικού άνδρα σε όποιο τομέα δημόσιας διοίκησης έχει διακριθεί.
Μόνο που δεν αποκτάται εύκολα…
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το μεγάλο αυτό προνόμιο;
Μια πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως του Ευάγγελου Κοτσίφη ,τη μνήμη του οποίου τιμάμε σήμερα ,δίνει απάντηση στο ερώτημα αυτό.
Ο αείμνηστος Πρόεδρος ανέβαζε συνεχώς τον πήχη της προσφοράς στα κοινά σε όλη τη διάρκεια της δημιουργικής πορείας ως Κοινοτάρχης.
Δεν ήταν μόνο ο έρωτας για τον τόπο του που τον κρατούσε σε μια διαρκή εγρήγορση για να του εξασφαλίσει ένα ασφαλέστερο μέλλον με διαρκή ανάπτυξη.
Δεν ήταν μόνο το χρέος στις παραδόσεις που του έβαζαν προτεραιότητα την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τον εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους.
Ήταν οι δικοί του κώδικες ηθικής που όριζαν τον τρόπο ζωής του και του επέβαλαν κανόνες με σκληρή δουλειά, όραμα και έμπνευση για να δει τον τόπο του να προοδεύει.
Αυτούς τους κανόνες κληροδότησε στους επόμενους μεγαλώνοντας το αίσθημα ευθύνης και ορίζοντας το πρότυπο του άριστου θεσμικού λειτουργού.
Έτσι όπως θα πρέπει να ζει και να δημιουργεί ένας θεσμικός άρχοντας, Βάζοντας το συμφέρον του τόπου του πάνω και από την προσωπική του ευημερία .
Ο Ευάγγελος Κοτσίφης ήταν Άνθρωπος με ήθος, αξιοπρεπής, καλοπροαίρετος, έντιμος, πράος, εργατικός με πάθος για προσφορά για συλλογική δράση με ισχυρή την αίσθηση του καθήκοντος, έχοντας ταυτίσει την ζωή του με τη δοτικότητα.
Ήταν διορατικός με αποφασιστικότητα, αλλά και αίσθηση του μέτρου όπου διέκριναν τη δημόσια παρουσία του.
Υπηρέτησε τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης για είκοσι συναπτά έτη.
Από το 1974-1994διετέλεσε πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας του Ροδάκινου.
Μερικά από τα βασικά του Έργα στην θητεία του είναι :
Ανόρυξη γεώτρησης υδροδοτώντας τα δύο χωριά και τις παραλίες.
Διάνοιξη παραλιακού δρόμου Κόρακα – Πολυριζου και από Κόρακα προς Άγιο Αντώνιο.
Ηλεκτροδότηση περιοχής Κόρακα -Πολυριζου
Διάνοιξη αγροτικών δρόμων σε βοσκοτόπια περιμετρικά του χωριού και σε ελαιώνες
Διάνοιξη αγροτικού δρόμου από την τοποθεσία « Φρατι Κρυονερίτη» με κατάληξη τα σύνορα με τον «Αργουλε Σφακίων» με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Κατασκευή όμβριας δεξαμενής στο πάνω Ροδάκινο αλλά και άλλες δεξαμενές στις Μαδάρες.
Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στην πλατεία αλλά και το κτίριο που βρίσκεται το κοινοτικό γραφείο και ιατρείο στο Άνω Ροδάκινο.
Ο Ευάγγελος Κοτσιφης ενεργούσε για την λύση μικρών και μεγάλων προβλημάτων του χωριού βάζοντας ανεξίτηλα τη δική του σφραγίδα στα έργα υποδομής και ανάπτυξης, κάνοντας καινοτόμες για την εποχή παρεμβάσεις με έργα που αποσκοπούσαν στην μελλοντική ανάπτυξη ενός χαρισματικού τόπου με φυσικές αρετές αλλά συνάμα και με ένδοξο ιστορικό παρελθόν με αγώνες και θυσίες των κατοίκων που δικαίως έχει αναγνωριστεί ως μαρτυρικός τόπος.
Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεχής πρόοδος και ανάπτυξη του τόπου, θα του προσφέρει και εκεί που βρίσκεται τώρα ,τη μεγαλύτερη χαρά, ανάπαυση και ικανοποίηση.
Θα θυμόμαστε πάντα τον σοβαρό του λόγο, το χαμόγελο του, την ομορφιά και ακτινοβολία της προσωπικότητας του .
Για όλα τα παραπάνω ο Δήμος Αγίου Βασιλείου μετά από εισήγηση των τοπικών παραγόντων ένδειξη ευγνωμοσύνης στην μνήμη του δίνει την ονομασία της Πλατείας στο Πάνω Ροδάκινο σε Πλατεία Ευάγγελου Μανούσου Κοτσιφη με βάσει την υπ’ αριθμό 42/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για την συνολική προσφορά του στο Ροδάκινο ως Κοινοτάρχη.
Εκφράζουμε δε τις θερμές ευχαριστίες σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής σε όλους όσοι συνέβαλαν στο να πάρει η πλατεία την μορφή που σήμερα έχει και απολαμβάνουμε.
Σας ευχαριστώ!!!!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook