Δε συνδέεται με κανένα ιστορικό γεγονός, ούτε φέρει την υπογραφή σημαντικής προσωπικότητας της ιστορίας

Σε ένα από τα πιο μυστικοπαθή και απρόσιτα μέρη στον κόσμο, στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, το παλιότερο χειρόγραφο που φυλάσσεται υπό δρακόντεια μέτρα σίγουρα θα σας εκπλήξει, καθώς δεν συνδέεται με κανένα ιστορικό γεγονός, αλλά ούτε και φέρει την υπογραφή κάποιας σημαντικής προσωπικότητας της ιστορίας. Αντιθέτως, αποτελεί μια συνηθισμένη καταγραφή μιας μάλλον συνηθισμένης δραστηριότητας.

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, σύμφωνα με το Mental Floss, είναι ένα μέρος όπου μπορούν να αρχειοθετηθούν και να αποθηκευτούν τα προσωπικά αρχεία του πάπα. Ωστόσο, αποτελεί σπουδαίο μέρος φύλαξης άπειρων εγγράφων που μόνο τα ράφια της αν τοποθετηθούν από άκρη σε άκρη, θα κάλυπταν περίπου μια απόσταση μήκους 80 χλμ.

Μια απόδειξη 1.200 χρόνων το παλαιότερο έγγραφο που φυλάσσεται στα αρχεία του Βατικανού

Ανάμεσα στα ανεκτίμητης αξίας αρχεία που φυλάσσονται σε αυτήν υπάρχουν και κάποιοι ανεκτίμητοι ιστορικοί θησαυροί, όπως το παπικό διάταγμα που εκδιώκει τον Μάρτιν Λούθερ και επιστολές του Αβραάμ Λίνκολν και του Τζέφερσον Ντέιβις στον Πάπα Πίο Θ΄.

Το παλαιότερο έγγραφο -που γνωρίζουμε- στο Αρχείο του Βατικανού, απ’ ό,τι φαίνεται είναι και το πιο κοσμικό, καθώς δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με κανένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, ενώ αντιθέτως πρόκειται για μια συνηθισμένη καταγραφή μιας μάλλον συνηθισμένης δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το grunge.com, πρόκειται για ένα φύλλο περγαμηνής που περιγράφει λεπτομερώς μια δωρεά σε μια απροσδιόριστη εκκλησία στη Βενετία το 809. Αυτή η εκκλησία έχει αναμφίβολα εξαφανιστεί εδώ και καιρό, καθώς η παλαιότερη γνωστή εκκλησία που υπάρχει στη Βενετία -η εκκλησία του San Giacomo di Rialto- πιθανότατα δεν υπήρχε πριν από το 1097, αν και η τοπική παράδοση υποστηρίζει ότι χρονολογείται από την ίδρυση της πόλης, το 421.

Πώς μπορεί κανείς να δει το έγγραφο στα απόρθητα Αρχεία του Βατικανού

Εάν κανείς, λοιπόν, ενδιαφέρεται να δει το εν λόγω έγγραφο με τα ίδια του τα μάτια, μάλλον θα χρειαστεί την τύχη με το μέρος του. Σύμφωνα με το grunge.com, η διαδικασία έγκρισης για να δείτε οτιδήποτε στο Αρχείο του Βατικανού είναι αρκετά περίπλοκη. Πρέπει κάποιος να είναι λόγιος, το λιγότερο 75 ετών και φυσικά το να είναι Καθολικός αποτελεί ένα θετικό στοιχείο.

Επιπλέον, δεν θα μπορεί να δανειστεί τίποτε, ενώ σύμφωνα με το Mental Floss θα έχει το δικαίωμα να διαβάζει μόνο τρία έγγραφα την ημέρα. Και δεδομένου ότι το σύστημα καταλογογράφησης στο αρχείο μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως «τυχαίο», είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί και να μην βρει τελικά το συγκεκριμένο αρχείο που ψάχνει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook