Έχουν ήδη συγκεντρώσει 150 υπογραφές μόνιμων κατοίκων του χωριού

Τη νομική οδό αναμένεται να πάρουν οι κάτοικοι του Χωρδακίου που τις τελευταίες ημέρες “πνίγονται” μέσα στα ίδια τους τα σπίτια από την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο καπνός που προέρχεται από τη φωτιά που σιγοκαίει στο παλιό λατομείο της περιοχής.

Οι κάτοικοι έχουν σκοπό να υποβάλουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και να προσφύγουν στον εισαγγελέα για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Έχουν μάλιστα γι΄αυτόν τον σκοπό συγκεντρώσει και 150 υπογραφές μόνιμων κατοίκων.

Θυμίζουμε ότι η ατμόσφαιρα είναι δυσώδης και αποπνικτική από την ημέρα που ξέσπασε φωτιά στον χώρο παλιού λατομείου στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς. Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο. Από εκείνο το σημείο και μετά καπνός αναδύεται επί ημέρες, “πνίγοντας” το χωριό στη δυσοσμία και δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία. 

Οι κάτοικοι καταγγέλουν ευθέως τον δήμο Χανίων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και σκοπεύουν στην προσφυγή τους στην εισαγγελία να περιγράψουν αυτό που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχει συμβεί. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η ΔΕΔΙΣΑ έριχνε στο παλιό λατομείο για πάρα πολύ καιρό, πέρα από κλαδιά και απόβλητα από κομπόστ. Μάλιστα κάτοικος δηλώνει ότι το έχει δει με τα ίδια του τα μάτια. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Flashnews.gr, ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Φακωτάκης, ο οποίος μιλά εκ μέρους και άλλων κατοίκων αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Η αποκατάσταση του λατομείου που ήταν να γίνει πριν από λίγα χρόνια και με δενδροφύτευση δεν συνέβη ποτέ. Βλέπαμε φορτηγά της ΔΕΔΙΣΑ που ανέβαιναν πάνω στο λατομείο και ξεφόρτωναν κλαδιά. Δε μας ενοχλούσαν τα απλά κλαδιά, δεν είχαμε πρόβλημα.

Στην πορεία ανακαλύψαμε ότι κάποια φορτηγά της ΔΕΔΙΣΑ που ανέβαιναν πάνω και από τα οποία έβγαινε μια δυσάρεστη μυρωδιά, άδειαζαν κομπόστ. Πέρασε ο καιρός, το αφήσαμε το θέμα δε δώσαμε συνέχεια επειδή ήταν κομπόστ, λίπασμα είναι, θα ξεμυρίσει λέγαμε.

Στη συνέχεια όμως είδαμε να  έρχονται φορτηγά, στα οποία είχαν βάλει στη βάση του φορτηγού κλαδιά, στη μέση απόβλητα που βγαίνουν από την επεξεργασία κομπόστ και από πάνω να τα έχουν καλύψει με χλωρά κλαδιά για να μη φαίνονται.

Το είδαμε με τα μάτια μας στο φορτηγό της ΔΕΔΙΣΑ και το στείλαμε πίσω, λέγοντας του ανθρώπου που οδηγούσε να ενημερώσει την επιχείρηση να μην ξαναμεταφέρουν τέτοια υλικά στην περιοχή.

Από εκεί και μετά η ΔΕΔΙΣΑ σταμάτησε να στέλνει τέτοια υλικά πάνω και ανέθεσε εργολαβία σε ιδιώτη οδηγό. Στην αρχή εμείς βλέποντας ιδιωτικό φορτηγό υποθέσαμε ότι αδειάζει μπάζα. Κάποια στιγμή όμως κατά τη μεταφορά και ενώ υπήρχε έντονη βρόμα, το ακολουθήσαμε για να δούμε τι αδειάζει. Άδειαζε τα ίδια που άδειαζε και η ΔΕΔΙΣΑ. Ο οδηγός μας είπε ότι είναι εργολαβία της ΔΕΔΙΣΑ και τους είχε υποδείξει η επιχείρηση να αδειάζουν τα υλικά εκεί στο παλιό λατομείο. 

Μέχρι τότε είχαν πάει και αδειάσει υλικό στον χώρο πολλά φορτηγά της εργολαβίας. Δυστυχώς εμείς αργήσαμε να το καταλάβουμε.  Κάποια στιγμή κάποιος έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα αυτή να μη σβήνει. Είναι απόβλητα με κλαδιά ανακατεμένα, 5 μέτρα βαθια στο έδαφος και πάνω έχουν ρίξει και μπάζα. Έτσι καίει η φωτιά απο κάτω και ο καπνός περνά και βγαίνει πάνω από τα μπάζα. Αυτό δε σβήνει με τίποτα.

Δεν παλευόταν η κατάσταση ούτε μέσα στα σπίτια από τους καπνούς και τη μυρωδιά. Θα γίνουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και θα προσφύγουμε στον εισαγγελέα. “Είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook