Την επιστροφή των ποσών που παρακρατήσανε οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2011) ζητά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του. Παράλληλα από τον ΕΛΓΑ έγινε γνωστό ότι εάν έχουν παρακρατηθεί παράνομα χρήματα για ασφαλιστικές εισφορές αυτά θα επιστραφούν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του αναφορικά με την καταβολή της προκαταβολής στην ενιαία ενίσχυση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστας Σκανδαλίδης είπε τα εξής :

«Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 50% σε 700.000 δικαιούχους αποτέλεσε στόχο στον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η μεγάλη πλειοψηφία από τις Οργανώσεις Παραγωγών συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά. Η διαδικασία του ΟΣΔΕ μετά από χρόνια για πρώτη φορά μπήκε σε νέα βάση:

• Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2011 έγινε δωρεάν για όλους τους δικαιούχους
• Οι δικαιούχοι μπορούσαν να επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους υποβολής (On line ή μέσω τηλεφώνου ή μέσω ταχυδρομείου στον ΟΠΕΚΕΠΕ)
• Αναδείχθηκε για πρώτη φορά ανάδοχος για τρία χρόνια μέσω διεθνούς διαγωνισμού για την υποβοήθηση των δικαιούχων για τις αιτήσεις που είχαν μεταβολές ή χρειάζονταν εκ νέου ψηφιοποίηση.

Μετά από τα παραπάνω θεωρείται αυτονόητο ότι στις περιπτώσεις που ορισμένες Οργανώσεις Παραγωγών (ΕΑΣ) παρακράτησαν μαζί με άλλες οφειλές για υποχρεώσεις των δικαιούχων προς αυτές ποσά που σχετίζονται με οποιαδήποτε τρόπο με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων έτους 2011, πρέπει να τα επιστρέψουν άμεσα διότι για αυτή την υπηρεσία λαμβάνουν αμοιβή από το ελληνικό δημόσιο με βάση την σύμβαση που έχουν υπογράψει. Άλλως οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την επιστροφή τους».

Παρακρατήσεις για τον ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, οι αγρότες που πιστεύουν ότι τους παρακρατήθηκαν υπέρ του ΕΛΓΑ τα χρήματα της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, χωρίς να έχουν υπογράψει κάποια σχετική εξουσιοδότηση για την εκχώρηση της πληρωμής της εισφοράς του στον Οργανισμό από την ενιαία ενίσχυση, καλούνται να επικοινωνήσουν με τα υποκαταστήματα του Οργανισμού και να ζητήσουν, με γραπτή τους αίτηση, να εξεταστεί το πρόβλημά τους. Αν αποδειχτεί ότι παράνομα παρακρατήθηκαν αυτά τα χρήματα θα τους επιστραφούν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Αυτό υποστηρίζει σε δηλώσεις του στον «ΑγροΤύπο» ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου. «Καταγράφουμε τα προβλήματα που υπάρχουν με τους παραγωγούς που υποστηρίζουν ότι παράνομα τους παρακρατήθηκαν χρήματα από την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Όπως φαίνεται κάποιοι παραγωγοί έχουν πραγματικά αδικηθεί», προσθέτει.

Ειδικότερα έχει δοθεί εντολή από τη διοίκηση προς όλα τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ να καταγράφουν τα παράπονα των παραγωγών. Οι αγρότες που πιστεύουν ότι αδικήθηκαν θα πρέπει να στείλουν γραπτώς το αίτημά τους για να εξετάσει την περίπτωσή τους ο Οργανισμός.