Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανώλης Ντουντουλάκης εξηγεί τους λόγους αυτής της απόφασης.

Αναλυτικά το κείμενο του Μανώλη Ντουντουλάκη:

Ο δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, μας ενημέρωσε για την κατάρτιση του ισολογισμού και της κατάστασης του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσης του έτους 2019. Στη συνέχεια, απάντησε στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων και έπειτα δόθηκε ο λόγος σε εμάς, προκειμένου να αναφέρουμε τους λόγους που καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο θέμα.

Κυρίες και κύριοι,

Οι όποιες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, οφείλουν αφενός να εξυπηρετούν το συμφέρον των δημοτών και αφετέρου να στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Κύριε Δήμαρχε,

Δε λαμβάνατε υπ’ όψιν σας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επίσης και των κοινοτικών συμβουλίων.

Θα ήθελα να αναφερθώ στη ναυαγοσωστική προστασία. Η ζημία που υπέστη ο δημότης είναι τεράστια, διότι προτιμήσατε να παραχωρήσετε τη ναυαγοσωστική προστασία σε ιδιώτη (εργολάβο) και δεν επιλέξατε την αυτεπιστασία, όπως σας προτείναμε. Τώρα οφείλετε να απολογηθείτε στο δημότη για το πόσα χρήματα χάθηκαν λόγω της επιλογής σας αυτής.

Δεν πράξατε τίποτα για την ακίνητη περιουσία, παρόλο που σας το επισημαίνουν κάθε χρόνο οι ορκωτοί λογιστές. Δυστυχώς δε γνωρίζετε τι περιουσία ανήκει στο δήμο και πού βρίσκεται. Είναι δυνατό με αυτά τα δεδομένα ένας ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Έργο ζωτικής σημασίας που έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί, προκειμένου να δώσουμε ζωή στην ενδοχώρα αποτελεί η ένωση της παραλιακής ζώνης με την ενδοχώρα. Έχουμε προτείνει να ολοκληρωθεί ο δρόμος Κολυμβάρι – Κακόπετρο, να κατασκευαστεί ο δρόμος Ταυρωνίτη – Ν. Ρούματα, καθώς και ο δρόμος Βατόλακκο – Βαλσαμιώτη με Ν. Ρούματα.

Να κατασκευαστούν πεζοδρόμια και να τοποθετηθεί φωτισμός από το Μάλεμε έως το Κολυμβάρι και οπουδήποτε αλλού είναι απαραίτητο.

Δυστυχώς, παρ’ όλες τις υποσχέσεις και ανακοινώσεις σας, βρίσκεστε στο σημείο μηδέν.

Επίσης, υπήρχε και υπάρχει απραξία στις αναπλάσεις και ειδικότερα στην παραλιακή ζώνη.

Κοροϊδεύετε τους δημότες.

Κοινωνικές δομές στο Δήμο. Τι κάνατε; Δώστε εσείς απαντήσεις στους δημότες.

Μουσείο αλιείας.  Για ποιο λόγο τόση αδιαφορία;

Κ.Ε.Δ.Η.Π. – Δακοκτονία. Η δακοκτονία δυστυχώς απέτυχε με αποτέλεσμα οι δημότες να χάσουν την παραγωγή τους.

Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. Διαχειρίζεστε με προχειρότητα τα θέματα της επιχείρησης. Προσλάβατε υδρονομείς τους οποίους αδυνατείτε να ελέγξετε, οι οποίοι πράττουν όπως εκείνοι επιθυμούν. Προχωρήσατε στην πρόσληψη εποπτών προκειμένου να τους ελέγχουν. Στους δημότες που παραβιάζουν τον κανονισμό δεν επιβάλατε πρόστιμα, όπως ορίζεται από τον κανονισμό, αλλά σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια.

Οφείλετε να δημιουργήσετε λογιστική αποθήκη. Παρ’  όλες τις προσπάθειές μας να σας πείσουμε, εξακολουθείτε να το αρνείστε. Αυτή σας η επιμονή μας δημιουργεί την εντύπωση πως είτε εξυπηρετείτε κάποια συμφέροντα είτε δεν έχετε την ικανότητα οργάνωσης. Η μη τήρηση της λογιστικής αποθήκης από το Δήμο και τις επιχειρήσεις του συνεπάγεται με ζημία άνω των 500.000 ευρώ.

Επίσης, χάνονται πάρα πολλά χρήματα από την κατανάλωση του ρεύματος, η οποία θα έπρεπε να έχει δοθεί σε πάροχο και όχι να παραμένει στη ΔΕΗ.

Συντήρηση με αυτεπιστασία των δημοτικών κτιρίων – αυτοκινήτων – μηχανημάτων.

Αντιμετωπίστηκε μέρος του προβλήματος της διάβρωσης της παραλίας στην περιοχή Κολυμβαρίου – Μινωθιανών. Θα πρέπει το συγκεκριμένο έργο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τη μελέτη Μουτζούρη, δηλαδή να κατασκευαστούν οι επιπλέον τέσσερις μόλοι.

Τα κύρια εισοδήματα του εκάστοτε δημότη προέρχονται από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, και τον τουρισμό. Τι έχει γίνει για τους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας; Δυστυχώς ελάχιστα. Παρατηρούνται προβλήματα στην αγροτική οδοποιία, ύδρευση, άρδευση και γενικότερα στην καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα στηριχθεί το εισόδημα των ανθρώπων αυτών; Με αυτό το ενδιαφέρον που δείχνετε, πολύ σύντομα οι δημότες θα εγκαταλείψουν τα χωριά τους και δε θα υπάρχει ζωή.

Στην εισήγησή μας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού είχαμε δηλώσει ότι ο τουρισμός όπως έχει μετεξελιχθεί σήμερα στην εποχή μας διατρέχει 3 κινδύνους:

1.         Από εταιρείες Low Cost και ειδικά τη Ryanair η οποία ελέγχει μεγάλο ποσοστό αφίξεων.

2.         Από τη Fraport η οποία ελέγχει αεροδρόμιο (με ό,τι σημαίνει αυτό σε σύγκριση με το αεροδρόμιο Ηρακλείου, όσον αφορά φόρους-τέλη κ.λ.π)

3.         Από τις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς από αυτές εξαρτάται το 50% των αφίξεών μας. Για αυτόν τον λόγο τονίζουμε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η διεύρυνση της τουριστικής μας αγοράς με τη δυναμική προσέλκυση επισκεπτών από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα κτλ. Η αποχώρηση της Ryanair, δημιούργησε τεράστια προβλήματα ειδικά στα μικρά καταλύματα, αλλά και σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, τα οποία είχαν κενά δωμάτια στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, ακόμα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δεν υπήρχε σωστή επικοινωνία με τη Ryanair και οι παράγοντες που συμμετείχαν στις συζητήσεις, απ’ ότι φάνηκε απέτυχαν διότι δεν ενημέρωναν τους αρμοδίους εγκαίρως, προκειμένου να παρθούν άμεσα ορθές αποφάσεις, ώστε να παραμείνει η εταιρεία στα Χανιά.

            Εάν υλοποιούσατε τα έργα που προαναφέραμε με αυτεπιστασία και επίσης εάν σταματούσατε τις απευθείας αναθέσεις, θα μπορούσατε να έχετε εξοικονομήσει έως και 1.000.000 ευρώ.

Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές. Με δουλειά, σχέδιο και προγραμματισμό μπορούν να υλοποιηθούν, προκειμένου να πετύχουμε το βέλτιστο για τους δημότες, στοχεύοντας στη αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook