Το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Τελευταία ενημέρωση 19:30

Στον Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων “Ο Χρυσόστομος”  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης  «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση-Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», που διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων και τελεί υπο την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση παρίσταντο η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη με τον γιο της, Κωνσταντίνο, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

Στην ομιλία της η κ Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους συλλέκτες Μιχάλη και Τίνα Κρασάκη, τους οποίους χαρακτήρισε ζευγάρι αφοσιωμένο στην τέχνη.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια των συλλεκτών να συγκεντρώσουν πολύτιμα αντικείμενα τονίζοντας ότι «μας παρουσιάζουν σήμερα ένα καλλιτεχνικό θησαυρό που συντηρεί την ιστορική μνήμη και συμβάλει στην αυτογνωσία της». Η ΠτΔ τόνισε ότι μέσα από τις επιλογές της οικογένειας Κρασάκη αναδύεται ένας κόσμος γοητευτικός αλλά οικείος , ένα έθνος που αφυπνίζεται και διεκδικεί όπως τόνισε την ταυτότητα του.

Η κ Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενείται σε μια δημοτική πινακοθήκη της περιφέρειας, επαινώντας την δημοτική Αρχή της πόλης για την πρωτοβουλία της να «φιλοξενηθεί», η έκθεση στα Χανιά. Όπως σημείωσε, «τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ορόσημα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, ενισχύουν την πνευματική παράδοση των Χανίων και διευρύνουν, τους ορίζοντες της πόλης».

Στο τέλος της ομιλίας της η ΠτΔ αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στους συλλέκτες τονίζοντας ότι «ανοίγοντας την συλλογή τους στο κοινό, πέρασαν από την υποκειμενικότητα του συλλέκτη , στην προσφορά τους στο σύνολο.

Επίσης έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Γενικό Επιμελητή της Έκθεσης και Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρη Ανδρεαδάκη και τον Συλλέκτη Μιχάλη Κρασάκη. Χαιρετισμούς απηύθυναν και ο πρόεδρος του “Χρυσοστόμου” Κώστας Μαυρακάκης καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννης Γιαννακάκης.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε  ξενάγηση της κας Σακελλαροπούλου στην έκθεση.

Η έκθεση συλλογής Κρασάκη

Έργα τέχνης και κειμήλια, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, συνθέτουν την έκθεση “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση-Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται , για το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Η έκθεση των 167 καλλιτεχνικών θησαυρών από τους συνολικά 1.500 που διαθέτει η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες: «Η Ελλάδα των περιηγητών», «Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός», «Η Βαυαροκρατία», «Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα» και «Η καθημερινή ζωή».

Παρουσιάζεται δε, για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της δημοσίως και μάλιστα, όχι στην έδρα της, στην Κολωνία της Γερμανίας, αλλά στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Η σύγχρονη τεχνολογία θα έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”, καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης, που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο.

Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης.

Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», που είναι το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς ιδρύθηκε το 1899.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2022.

 

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook