Τις σεισμόπληκτες περιοχές των Δήμων Αρχανών Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδας επισκέφθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Πρώτη ενημέρωση: 12.48 – Τελευταία ενημέρωση 18.57

Στις Αγίες Παρασκιές του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων την υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Μανόλης Κοκοσάλης, ενώ στην υποδοχή συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Καστελίου, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου Ανδρέας και ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου είδε από κοντά σημεία του χωριού που έχουν υποστεί καταστροφές, σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ συνάντησε και πολίτες που της εξέφρασαν την ανάγκη στήριξής τους από την Πολιτεία, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα και για τα παιδιά που έχουν περάσει στα πανεπιστήμια.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε την έκταση των ζημιών και στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, λαμβάνοντας παράλληλα από τον κ. Κοκοσάλη, συνολική εικόνα για τις καταστροφές που έχουν υποστεί και αρκετοί ναοί.

Τέλος, επισκέφθηκε το εξατάξιο δημοτικό σχολείο του χωριού, όπου ο δάσκαλος είχε οργανώσει αιμοδοσία για ένα παιδί που χρειάζεται αίμα και τους έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της αυτή.

Ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος αλλά και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων αναφέρθηκαν στις δράσεις που εξελίσσονται για τον πλήρη έλεγχο των κτιρίων που έχουν πληγεί και τις ενέργειες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών. 

Ακόμα ενημέρωσαν την κα Σακελλαρόπουλου για τις ανάγκες που διαμορφώνονται για τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών. 

Στην πλατεία του χωριού οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την πρόεδρο με θερμό χειροκρότημα ενώ είχε στηθεί μπουφές με κρητικό κέρασμα προς τιμήν της προέδρου. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου αμέσως μετά επισκέφθηκε τις Μελέσσες, όπου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με πολίτες που φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο της περιοχής.

Η Πρόεδρος τους ζήτησε υπομονή ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες και κάτοικοι και η περιοχή να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Και να είναι -όπως τους είπε- σίγουροι για τη συνεργασία τοπικών φορέων με την κεντρική διοίκηση. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη -εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι θα υπάρξει- συνδρομής και από πλευράς ιδιωτών για την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων αλλά και των περιοχών που επλήγησαν.

Επίσης συμφώνησε με το αίτημα των κατοίκων ώστε να στηριχθούν οι σεισμόπληκτες οικογένειες που τα παιδιά τους σπουδάζουν σε άλλη πόλη, τόσο οικονομικά όσο και για το ζήτημα της στέγασης τους.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της στην περιοχή η κυρία Σακελλαροπούλου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους, και σε δήλωσή της εξέφρασε τη θλίψη της για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατοι σεισμοί, «αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όσους κατοίκους μέσα σε μία στιγμή έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους».

«Είδα με χαρά και συγκίνηση το πόσο η αλληλεγγύη στην τοπική κοινωνία -αυτοδιοίκηση, περιφέρεια και δήμαρχοι με τους εθελοντές, με την κοινωνία των πολιτών- από την πρώτη στιγμή λειτουργεί. Πώς βοήθησαν ώστε να μη χαθούν τα πράγματα, να μην χαθεί ο έλεγχος, οι άνθρωποι να οργανωθούν, να ανταποκριθούν στις πρώτες ανάγκες, γιατί τα προβλήματα είναι σημαντικά.

Τα σχολεία ήδη, απ ΄ό,τι ακούω, και στις τρεις περιοχές που πήγα, από τη Δευτέρα ξεκινούν- και όπως είπα τα ανοιχτά σχολειά είναι όλο το μήνυμα της ζωής που συνεχίζεται, είναι το πιο θετικό μήνυμα» σημείωσε η Πρόεδρος.

Επισήμανε ότι τα προβλήματα παραμένουν αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και με τη στήριξη της Πολιτείας, που είναι αναγκαία εδώ, θα μπορέσουν σύντομα να αποκατασταθούν οι ζημιές, οι άνθρωποι θα μπορέσουν να γυρίσουν στην κανονική τους ζωή, στα σπίτια τους, στον χρόνο που θα χρειαστεί γι’ αυτό, και η όμορφη αυτή περιοχή να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς».

Αναχωρώντας για το Ηράκλειο, σε μια στάση έξω από το χωριό, η κυρία Σακελλαροπούλου συνομίλησε με εκπροσώπους τοπικών φορέων από τους οποίους ζήτησε να είναι αισιόδοξοι, λέγοντας ότι η ίδια είναι από τη φύση της αισιόδοξη και πως πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά.

Η επίσκεψη στον δήμο Μινώα Πεδιάδας

Στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος υποδέχτηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Καστελίου, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου Ανδρέας καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών του τόπου και της δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Φραγκάκης ζήτησε στο πρόσωπό της, τη στήριξη της Πολιτείας, για να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η περιπέτεια των κατοίκων του Δήμου και να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

«Είναι σημαντικό, οι άνθρωποί μας, να νιώθουν όλους μας στο πλάι τους, τόσο για το άμεσο, όσο και για το απώτερο μέλλον, το οποίο θέλουμε σιγά- σιγά να ατενίσουν και πάλι με περισσότερη αισιοδοξία».

Η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις εκτεταμένες ζημιές που υπάρχουν σε σπίτια, καταστήματα αλλά και υποδομές. 

Ο κ. Φραγκάκης, μιλώντας στην κ. Σακελλαροπούλου, έδωσε έμφαση στο τεράστιο βάρος της ανοικοδόμησης, δηλώνοντας ότι αυτή η στιγμή είναι μία μοναδική ευκαιρία ανάπλασης της περιοχής, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Καλαμάτας, η οποία μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986, κατάφερε να αναγεννηθεί σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, με πρωτοποριακό πολεοδομικό σχεδιασμό.

«Η φυσική καταστροφή μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο μιας δημιουργικής ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης για το Δήμο μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στους οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί δίπλα από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και εκεί η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμόπληκτων πολιτών.

Ο Δήμαρχος έθεσε ενώπιον της κ. Σακελλαροπούλου τα ζητήματα που αποτελούν τη βάση των αιτημάτων του Δήμου, έτσι ώστε μέσα από τα ερείπια που άφησε ο σεισμός να γεννηθεί ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Όπως υπογράμμισε, η Πολιτεία πρέπει να ενσκήψει σε ζητήματα όπως:

  • Η βιώσιμη πολεοδομική και οικιστική οργάνωση της περιοχής του Δήμου, μέσα από την έγκαιρη και κατά προτεραιότητα εκπόνηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.
  • Η εκπόνηση και χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναπτυξιακής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της σεισμόπληκτης περιοχής.
  • Η άμεση και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων του Δήμου, για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.
  • Η παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα.

Aπό την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε:

«Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατοι σεισμοί στα χωριά στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου της Κρήτης, και την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όσους από τους κατοίκους μέσα σε μια στιγμή έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Είδα με χαρά και συγκίνηση  πόσο λειτούργησε η αλληλεγγύη στην τοπική κοινωνία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, οι Δήμαρχοι, από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους εθελοντές και την κοινωνία των πολιτών, βοήθησαν να μη χαθεί ο έλεγχος, οι άνθρωποι να οργανωθούν, να μπορούν να ανταποκριθούν στις πρώτες ανάγκες, γιατί τα προβλήματα είναι σημαντικά.

Όλα τα σχολεία ήδη, από ό,τι ακούω και στις τρεις περιοχές που επισκέφθηκα, θα λειτουργούν από τη Δευτέρα. Τα ανοιχτά σχολεία είναι το πιο θετικό μήνυμα, το μήνυμα της ζωής που συνεχίζεται. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα παραμένουν και είμαι βέβαιη ότι με τη στήριξη της Πολιτείας, που είναι αναγκαία εδώ, θα μπορέσουν σύντομα να αποκατασταθούν οι ζημιές, οι άνθρωποι να γυρίσουν στις ζωές τους και, στο χρόνο που θα απαιτηθεί, στα σπίτια τους, και η όμορφη αυτή περιοχή να βρει τους κανονικούς ρυθμούς της».

Η κ. Σακελλαροπούλου τέλος, μετέβη σε κεντρικό καφέ του Αρκαλοχωρίου, όπου ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας την καλωσόρισε με την εξής μαντινάδα: «Αρχόντισσα του τόπου μας πολλά από εσάς ελπίζω, για έναν λαό πολύπαθο και σας καλωσορίζω». Παράλληλα, ο κ. Φραγκάκης έκανε μια εκτενή παρουσίαση, της επικρατούσας κατάστασης, ενώ εκπρόσωποι φορέων και εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε κρητικό κέρασμα προς τιμήν της Προέδρου, ενώ ο Δήμαρχος της δώρισε ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, δύο βιβλία, κεραμικά σκεύη από το Θραψανό, βιολογική ρακή, καθώς και μία χρυσή καρφίτσα, η οποία απεικόνιζε “Το Χρυσό Κόσμημα των Μαλίων”, που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου .

Ο κ. Φραγκακης αναφέρθηκε στο συμβολισμό των δύο αντικριστών μελισσών, που κρατούν ανάμεσα στα πόδια τους μια κηρήθρα, βάζοντας μία σταγόνα μέλι η καθεμιά μέσα σε αυτήν.

Ο κ. Φραγκακης υπογράμμισε ότι όπως αυτές οι δύο μέλισσες συνεργάζονται, έτσι κι ο Δήμος χρειάζεται συνοδοιπόρους σε αυτή την πρωτόγνωρη για την περιοχή δοκιμασία.

Παράλληλα ανέφερε ότι η παρουσία της στην περιοχή, σηματοδοτεί πολλά σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, δίνοντας στους δημότες θάρρος και δύναμη για την επόμενη ημέρα. «Είναι σημαντικό για εμάς και σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την ουσιαστική σας βοήθεια και την παρουσία σας εδώ που μας δίνει κουράγιο!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook