Παρέμβαση-«σοκ» στα εσωτερικά ζητήματα των εγχώριων τραπεζών έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας την επανεξέταση των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια!

Μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας που έχει παράσχει το Δημόσιο στις τράπεζες κατευθύνθηκε για τη χρηματοδότηση θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας αυτής έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό για να στηριχτούν τα δίκτυα των θυγατρικών εταιριών των ελληνικών τραπεζών»
, δήλωσε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δει το «μπουμ» που έγινε με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Τουρκία, στην Πολωνία, στη Σερβία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

«Είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να δούμε. Να δούμε τώρα μέσα στη στρατηγική της ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος πώς τοποθετούμεθα απέναντι στο ζήτημα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος, πρακτικά, κατηγορεί τις διοικήσεις των τραπεζών ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας που παρείχε το Δημόσιο μέσω εγγυήσεων, ειδικών ομολόγων και προνομιούχων μετοχών, συνολικού ύψους έως χθες 125 δισ. ευρώ, που πλέον φθάει στα 155 δισ. ευρώ, κατευθύνθηκε στη στήριξη της ρευστότητας των θυγατρικών εξωτερικού.