Η πολιτική που αφορά στα πυρηνικά όπλα απασχολεί ολοένα και εντονότερα την Βορειοατλαντική συμμαχία

Χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση, ούτε και σχετική ανάρτηση, η International Staff Nuclear Policy του ΝΑΤΟ, διοργανώνει στα Χανιά το διήμερο 3 και 4 Νοεμβρίου ένα συμπόσιο για την πολιτική στα πυρηνικά όπλα.

Συνδιοργανωτές είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων) και το ΓΕΕΘΑ, ενώ το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο Μαράθι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του enikos.gr, «η συνεχής εμφάνιση αναδυόμενων και αποδιοργανωτικών τεχνολογιών, καθώς και η δημιουργία ενός πιο σύνθετου πληροφοριακού περιβάλλοντος, συνθέτουν την νέα μορφή προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ.

Η πυρηνική απειλή θα συνεχίσει να βρίσκεται στον πυρήνα της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη κάθε μορφής απειλής και την αντιμετώπιση κάθε επιθετικότητας.

Όπως έθεσε πρόσφατα τις προτεραιότητες και στο Συνέδριο των Αρχηγών ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Ρόμπερτ (Μπομπ) Μπάουερ, η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν τους κύριους παράγοντες που απειλούν να διαταράξουν την παγκόσμια ασφάλεια.

Το ΝΑΤΟ στο Συμπόσιο των Χανίων θα επιχειρήσει να κάνει ακόμη ένα βήμα, προωθώντας την πολιτική που επεξεργάζεται για τη σύνταξη μιας νέας «Στρατηγικής Αντίληψης», η οποία θα καθοδηγεί τη μελλοντική πολιτική και στρατιωτική της εξέλιξη.

Η νέα «Στρατηγική Αντίληψη» θα πρέπει να αντιμετωπίζει ένα όλο και πιο περίπλοκο περιβάλλον ασφάλειας, ιδίως στο πλαίσιο της ολοένα και πιο διεκδικητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας, όπως έχει επισημάνει στα συμπεράσματά του το ΝΑΤΟ,  με την ανάπτυξη των πυρηνικών ικανοτήτων της και την εξέλιξη του πυρηνικού δόγματος.

Η Κίνα από την άλλη, αναπτύσσει ραγδαία το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί η πρόοδος της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr το «παρών» στο Συμπόσιο για τα Πυρηνικά θα δώσει μέσω βιντεοκλήσης και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διοργανώνει Συμπόσιο για τα Πυρηνικά. Η τελευταία φορά που διοργανώθηκε κάτι Συμπόσιο ήταν στην Ρίγα της Λετονίας το 2019 ενώ το 2020 αναβλήθηκε λόγω περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook