Επιτυγχάνεται η αυτοματοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών διαχείρισης του υλικού, που λαμβάνουν χώρο καθημερινά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Την τεχνολογία, RFΙD (Radio Frequency Identification), διαθέτει πλέον η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, χάρη στην οποία γίνεται η διαχείριση και ο έλεγχος της κυκλοφορίας του υλικού (δανεισμοί, κρατήσεις, ανανεώσεις, επιστροφές, κ.λπ.). Έτσι, οι διαδικασίες απλοποιούνται, βελτιώνεται αισθητά η καθημερινή λειτουργία της Βιβλιοθήκης και κυρίως διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος, RFID, επιτυγχάνεται η αυτοματοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών διαχείρισης του υλικού, που λαμβάνουν χώρο καθημερινά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Το RFID μπορεί να διαχειριστεί τρεις βασικές υπηρεσίες των βιβλιοθηκών:

  • Διαδικασία Κυκλοφορίας Υλικού
  • Οργάνωση Υλικού (Απογραφή, Εντοπισμός και Αναδιοργάνωση του υλικού στα ράφια της βιβλιοθήκης)
  • Βελτίωση Ασφάλειας Υλικού

Για την εφαρμογή της τεχνολογίας έγινε προμήθεια σταθμών σήμανσης και δανεισμού, δύο θυρών ασφαλείας, συσκευής απογραφής, εκτυπωτή προγραμματισμού και εκτύπωσης καρτών αναγνωστών (RFID), ετικετών (tags) και καρτών αναγνωστών. Επίσης, εγκαταστάθηκε το απαραίτητο λογισμικό και αναβαθμίστηκε το σύστημα ασφαλείας του υλικού της Βιβλιοθήκης, καθώς και ο εξοπλισμός ελέγχου πρόσβασης σε αυτήν.

Τα οφέλη, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, είναι μεταξύ άλλων:

  • Η αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας και διακίνησης του υλικού της Βιβλιοθήκης.
  • Ο έλεγχος εισερχομένων και εξερχομένων και η αναζήτηση τεκμηρίων στο χώρο της Βιβλιοθήκης.
  • Η καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών και η αποφυγή λαθών.
  • Η καλύτερη οργάνωση των συλλογών της Βιβλιοθήκης. Ο αυτόματος εντοπισμός του υλικού στα ράφια, η υποβοήθηση της διαδικασίας ταξιθέτησης των τεκμηρίων και η αυτοματοποίηση της διαδικασίας της απογραφής του υλικού επιτρέπουν στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης να διαχειρίζεται και να οργανώνει με το πλέον καλύτερο και αποτελεσματικό τρόπο τις συλλογές στους χώρους της.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμβαδίζει με τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις  και είναι πλέον μια από τις ελάχιστες Δημοτικές Βιβλιοθήκες στη χώρα, όπου εφαρμόζεται η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook