Η ύπαιθρος ως στρατηγικό σενάριο ανάπτυξης της Κρήτης – Συνάντηση στον Δήμο Αγίου Νικολάου με τον πρόεδρο και τον επιστημονικά υπεύθυνο του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης

Η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η κατανόηση της σπουδαιότητας των εγκαταλελειμμένων πόρων της, η συνετή διαχείριση, η ανάδειξη των “κρυμμένων θησαυρών” η οριοθέτηση της αξιοποίησης  και η ανάγκη προστασίας της, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα (2/11), ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκο Σκουτέλη και τον πρόεδρο της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ κ. Χάρη Ροδιτάκη.

Στην συνάντηση, συζητήθηκαν οι δράσεις και η στόχευση του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης, μιας δομής που με διεπιστημονικό τρόπο επιχειρεί να συμβάλλει στην συνεχή καταγραφή της δυναμικής των τόπων αλλά και των ανθρώπων για επανακατοίκηση της Κρητικής Υπαίθρου, μέσα από την συγκέντρωση, αξιολόγηση και επεξεργασία δεδομένων και την διατύπωση προτάσεων και κατευθύνσεων με αποδέκτες τους φορείς του νησιού.

Σύμφωνα με  τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό,  με την συνδρομή του Παρατηρητηρίου, δίνεται η δυνατότητα για την ανάδειξη σημαντικών στοιχείων της ενδοχώρας του δήμου (Επάνω Μεραμπέλο) και ουσιαστικά, “μπαίνει στο τραπέζι” το θέμα της αξιοποίησης του πολιτιστικού  πλούτου της περιοχής (ανεμόμυλοι, υδατοδεξαμενές, πανεμίδια, τράφοι, μοναστήρια, περιπατητικές διαδρομές κ.α) , δεδομένου ότι μέσω μιας επικείμενης συνεργασίας  με το ΠΥΚ, θα δοθεί η δυνατότητα να καταγραφούν να “κωδικοποιηθούν” αλλά και να ερμηνευτούν στοιχεία, όπως η δυναμική της υπαίθρου, ώστε να ληφθούν στην συνέχεια οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις για την αξιοποίηση της. 

Ο πρόεδρος της εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ κ. Χάρης Ροδιτάκης, ενημερώνοντας για τις δράσεις του “Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης”, που πραγματοποιούνται με την συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης και την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης , έκανε γνωστό ότι το ΠΥΚ δημιουργήθηκε κυρίως για να συλλέξει, ν΄ αξιολογήσει, να συνθέσει και να “κεφαλαιοποιήσει” υπέρ της κρητικής υπαίθρου, τον τεράστιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών που παράγονται, ως αποτέλεσμα μελετών, ερευνών, εμπειριών από δομές και χώρους που λειτουργούν εντός και εκτός του νησιού και στην συνέχεια μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες μορφές (εισηγήσεις, εκθέσεις, κατευθύνσεις) να προτείνει ένα είδος οδικού χάρτη αναπτυξιακής πορείας της κρητικής υπαίθρου.

Μελετούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά περιοχές με έντονο ενδιαφέρον , αρχής γενομένης από το Επάνω Μεραμπέλο, όπου καλούμαστε να ερευνήσουμε, να μελετήσουμε και να καταλήξουμε σε προτάσεις που ουσιαστικά δημιουργούν ένα νέο ενδιαφέρον για την αναζωογόνηση της κρητικής υπαίθρου με σύγχρονους όρους.

Ο καθηγητής της Σχολής  Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης – επιστημονικά υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου κ. Νίκος Σκουτέλης, που συμμετείχε στην παραπάνω συνάντηση, έκανε γνωστό ότι η εν λόγω σχολή του ιδρύματος, έχει την επιστημονική εποπτεία των δράσεων του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης. 

Πρόκειται για το πρώτο παρατηρητήριο υπαίθρου που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και αποτελεί απόρροια της σύμβαση για το “Ευρωπαϊκό Τοπίο”, όπου μεταξύ άλλων προωθούνται ζητήματα διαχείρισης και ανάπτυξης του χώρου, τα οποία ιεραρχούνται σε σχέση με την ιστορία κάθε τόπου και τις φυσικές του κλίσεις.

 Άρα επιχειρούμε -τόνισε – μια υπέρβαση αναφορικά με τα μέχρι τώρα γνωστά μας τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα , η με τον σχεδιασμό του χώρου που είχαμε στους προηγούμενους καποδιστριακούς δήμους Η σκέψη μας είναι να μπορούμε πολλές φορές στην ύπαιθρο, αυτό που φαίνεται αρνητικό και δύσκολο και σε φάση εγκατάλειψης να δώσουμε εναύσματα προκειμένου να μιλάμε για μια αναγέννηση των χώρων. 

Ο κ. Σκουτέλης, μιλώντας για την σπουδαιότητα των εγκαταλελειμμένων χώρων της υπαίθρου (οικισμοί, αγροτικές εκτάσεις, μονοπάτια κ.α) και συγκεκριμένα για το Επάνω Μεραμπέλο, ανέφερε ότι πρόκειται για  ένα χώρο που ήδη έχει εγκαταλειφθεί και για το λόγο αυτό όπως επισήμανε, μπορούμε να δουλέψουμε με τους ανθρώπους και τους φορείς μ΄ ένα τρόπο πιο ιδεώδη.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ώστε η τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση , “ν΄ αγκαλιάσει”, ζητήματα του χώρου, του τοπίου, του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, της διαχείρισης του νερού καθώς και της διαχείρισης μιας υγιούς σχέσης που θ΄ αναπτυχθεί γύρω από την περιφέρεια του τουριστικού Δήμου Αγίου Νικολάου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook