Ως \”απόλυτη καταστροφή\” χαρακτηρίζεται η έκβαση της σημερινής δημοπρασίας 10ετών γερμανικών ομολόγων, η οποία δείνει ότι ενισχύεται η δυσπιστία προς την ευρωζώνη συνολικά. Η οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης δεν κατόρθωσε να αντλήσει το ζητούμενο ποσό, λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος από διεθνείς επενδυτές.

Αμεσες ήταν η αντίδραση των αγορών: Το ευρώ υποχωρεί σημαντικά, τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης πιέζονται και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν, στα χρηματιστήρια επικρατεί νευρικότητα.

Ο γερμανικός οργανισμός διαχείρισης χρέους θέλησε να αντλήσει από την αγορά 6 δισ. ευρώ. Συγκέντρωσε όμως μόνον 3,64 δισ. στο επιθυμητό ευρος αποδόσεων, πληρώνοντας επιτόκιο 1,98% για τα 10ετή ομόλογα.

Η απόδοση αυτή είναι χαμηλότερη απ\’ ό,τι στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση (2,09%), αλλά πολύ υψηλότερη από τη μέση απόδοση των γερμανικών χρεογράφων κατά το τελευταίο δίμηνο. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου είχε πέσει πρόσφατα μέχρι το 1,71%, ενώ τις δυο τελευταίες εβδομάδες είχε κυμανθεί μεταξύ 1,77%-1,93%.

Οι χαμηλές αποδόσεις είναι μία πρόσθετη αιτία για την έλλειψη ενδιαφέροντος από διεθνείς επενδυτές, πέρασν των ανησυχιών και της δυσπιστίας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

«Εάν το ισχυρότερο έθνος στην Ευρώπη έχει αυτή τη δυσκολία να αντλήσει κεφάλαια, μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει στις επερχόμενες δημοπρασίες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη», σχολιάζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναρριχήθηκε στο 2,02%, ενώ το ευρώ διολίσθησε γρήγορα 0,90% σε 133,87 σεντς δολαρίου.

Παραλληλα εντάθηκαν οι πιέσεις στα χρεόγραφα ευρωπαϊκών χωρών. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου πήγε 6,98%, του γαλλικού 3,63%, του βελγικού 5,21% του ισπανικού 6,65%. Σε επίπεδα-ρεκόρ σκαρφάλωσαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook