Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η πόντιση των ηλεκτρικών καλωδίων της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής από τη θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Αριάδνη Interconnection.

Το πλοίο “Aurora” της αναδόχου εταιρείας Nexans, κατέπλευσε στην Αττική πραγματοποιώντας το παρθενικό του ταξίδι που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης για το πρώτο τμήμα του υποβρυχίου καλωδίου, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πλοίο επισκέφθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, καθώς και στελέχη των διοικήσεων του Διαχειριστή και της Αριάδνη Interconnection.

Σε ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο “Aurora”, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και οι διοικήσεις των δύο εταιρειών είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο υπερσύγχρονο καλωδιακό πλοίο της Nexans, το οποίο μεταφέρει τα πρώτα 170 χλμ. του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική.

(Από αριστερά) Sylvain Cabalery-Nexans, Μάνος Μανουσάκης- Πρόεδρος & CEO ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης-Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ, Άγγελος Σταματέλος-Διευθυντής Έργου Αριάδνη Interconnection, Ole Kristian Mysen- Nexans

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Επισκεφθήκαμε σήμερα το πλοίο Nexans Aurora που θα ποντίσει το υποθαλάσσιο καλώδιο συνολικού μήκους 670 χλμ., για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο όταν ολοκληρωθεί το 2024 θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον. Πρώτον, θα θωρακίσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Δεύτερον, θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανέλθει σε έως 550 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Τρίτον, θα συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων, περιορίζοντας δραστικά κατά 450.000 τόνους τον χρόνο τις εκπομπές CO2».

(Από αριστερά) Κώστας Σκρέκας-Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Μάνος Μανουσάκης- Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ, Sylvain Cabalery- Nexans, Άγγελος Σταματέλος- Διευθυντής Έργου – Αριάδνη Interconnection

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής προχωρά δυναμικά. Με την άφιξη του “Aurora” στην Ελλάδα, ξεκινά η κρίσιμη φάση της πόντισης των ηλεκτρικών καλωδίων που θα κάνουν πραγματικότητα την ενεργειακή ένωση της Κρήτης με την Αττική. Το υποβρύχιο καλώδιο με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και τάση 500 kV θα διευρύνει σημαντικά το περιθώριο μεταφοράς καθαρής ενέργειας από και προς το νησί, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα».

(Από αριστερά): Przemyslaw Max Kopczynski-Κυβερνητης Aurora, Weng Lin- CEO ΟΛΠ, Κώστας Σκρέκας-Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Sylvain Cabalery-Nexans, Interconnection, Μάνος Μανουσάκης-Πρόεδρος & CEO ΑΔΜΗΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook