Άτυπη συνάντηση για να εξομαλυνθεί, όσο είναι εφικτό, η κατάσταση στην πολεοδομία Χανίων, την ώρα που κατασκευαστές και ιδιώτες είναι στα “κάγκελα”!

Μηχανικοί, πολίτες και επενδυτές, οι οποίοι σχεδιάζουν να οικοδομήσουν βρίσκουν …τείχος στη διαχρονική γραφειοκρατία του δημοσίου και εν προκειμένω, της πολεοδομίας, Πρόσφατο μάλιστα δημοσίευμα ότι η Υπηρεσία Δόμησης στα Χανιά κατέχει αρνητικό ρεκόρ στην έκδοση οικοδομικών αδειών “άνοιξε περαιτέρω τους ασκούς του “αιόλου” με κατασκευαστικές εταιρείες να επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική αρχή που δεν έχει ενεργήσει για να λυθεί η απαράδεκτη κατάσταση. Ζητούν μάλιστα με πρώτη ανακοίνωσή τους, αποζημιώσεις, λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (10/11) άτυπη σύσκεψη στο ΤΕΕ Τμήμα Δυτ. Κρήτης στα Χανιά, προκειμένουν να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές και να βρεθούν άμεσες λύσεις ώστε σε πρακτικά ζητήματα η Πολεοδομία Χανίων να “απελευθερωθεί” προς όφελος των ιδιωτών, των μηχανικών αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων της υπηρεσίας. 

Παρόντες ήταν η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Τμ. Δυτική Κρήτης, το προεδρείο αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και τα ΔΣ των κλαδικών συλλόγων (τοογράφων, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και μηχανολόγων μηχανικών), καθώς επίσης ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Χαζηράκης και ο προϊστάμενος του τμήματος οικοδομικών αδειών της υπηρεσίας Γιάννης Στρογγυλός. 

Ο τελευταίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέταξε το ζήτημα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα που είναι υπαρκτό, όπως είναι εκείνο των καθυστερήσεων στους ελέγχους για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Να τονιστεί ωστόσο ότι στη σύσκεψη δεν ήταν ο κ. Φραγκίσκος Τρουλλάκης, διευθυντής της υπηρεσίας Δόμησης Χανίων

Η άμεση λύση για να δοθεί μια πρώτη λύση στο πρόβλημα.

Εκείνο που τονίστηκε ώστε να δοθεί μια πρώτη και άμεση λύση στο πρόβλημα είναι η άμεση στελέχωση της Πολεδομίας με ιδιώτες μηχανικούς με το ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πολεων για την Ανάπτυξη). Πρόσληψη δηλαδή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (πιθανόν 6μήνου)μηχανικών και διοικητικών που θα στελεχώσουν άμεσα τις υπηρεσίες της πολεοδομίας και θα αποσυμφορήσουν, σε πρώτο βαθμό την κατάσταση.

Όπως όμως εξηγεί στο Flashnews.gr, o πρόεδρος του ΤΕΕ Τμ. Δυτ. Κρήτης Σπύρος Σοφιανός, “πρόκειται για σχέσεις εργασίες πρωτάκουστες. Οι συγκεκριμένοι μηχανικοί δεν θα δουλέυουν πλέον έξω για να ελαφρύνουν το εργο της πολεοδομίας σε θέματα που αφορούν πράξη εφαρμογής, πολεοδομικα ζητήματα, οικοδομικές άδειες κτλ”.

Και συνεχίζει αναφέροντας το πρόβλημα που θα προκύψει: “Θεωρούμε ότι η λύση σε επίπεδα προσωρινών συμβάσεων  δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Για να εκπαιδευτεί κάποιος μηχανικός σε θέματα πολεοδομικά χρειάζεται εκπαίδευση. Άρα αν οι συμβάσεις είναι 6μηνες τότε θα χρειαστούν 3 μήνες εκπαίδευση. Η λύση του ΑΣΕΠ είναι η καλύτερη αλλά και αυτή θέλει χρόνο.”

Επισημαίνει πάντως ότι, “κρατάμε τη λύση του ΔΕΠΑΝ ως αναγκαίο κακό μέχρι να γίνει κάτι πιο μόνιμο”. 

Εκείνο που τονίστηκε και στη σύσκεψη ήταν ότι απαιτούνται σε πρωτη φάση με πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στην πολεοδομία, 12 επιστήμονες (8-9 μηχανικοί και 2-3 διοικητικοί), ενώ υπάρχει η αισιοδοξία ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει σε περίπου 2 μήνες ώστε να αρχίσει να λειτουργία σε ένα επίπεδο 8μήνου από σήμερα.

Το ζήτημα είναι ότι έχουν εγκριθεί οι παραπάνω 12 θέσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για τον Δήμο Χανίων αλλά δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα-άγνωστο γιατί- ο διαγωνισμός μόνιμων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Στο πλαίσιο πάντως της σύσκεψης τονίστηκε εκ μέρους του αντιδημάρχου Χανίων Νίκου Χαζηράκη ότι υπάρχει πρόθεση να γίνει ένα “ανακάτεμα” υπαλλήλων του Δημου Χανίων, ώστε αυτό, ενδεχομένως, να ενδυναμώσει την πολεοδομία. Σε έναν Δήμο Χανίων πάντως που είναι ήδη υποστελεχωμένος σε όλα τα επίπεδα και ειναι κάτι που έχει τονιστεί και από τον δήμαρχο, μέλη της δημοτικής αρχής αλλά και δημοτικούς συμβούλους.  

Το ζήτημα είναι να εξαλειφτούν οι αντιδικίες μηχανικών, ιδιωτών και δημοσίων υπαλλήλων και να προχωρούν, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα, οι διαδικασίες, όσο κι αν αυτό φαίνεται, τη δεδομένη στιγμή, ως “όνειρο θερινής νυκτός”, καθώς μιλάμε για μια υπηρεσία “λερναία ύδρα” όπως η πολεοδομία Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook