Μεγάλη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού και νυν υποψηφίου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Παπανδρέου στο Flashnews.gr. – Τι είπε για ΒΟΑΚ, αγρότες και Φώφη Γεννηματά.

Στην “τελική ευθεία” των εκλογών για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και θα χρησιμοποιήσουμε το “σύνηθες” αλλά ακριβές για την περίσταση, η αγωνία στο κατακόρυφο για το ποιος θα διαδεχτεί την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Ένας εκ των υποψηφίων, ο άνθρωπος που κουβαλά το βαρύ όνομα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αλλά και που ο ίδιος ανήλθε στο δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στην Ελλάδα, εκείνο του Πρωθυπουργού (όπως ακριβώς ο κι ο πατέρας του) είναι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Και μόνο η παρουσία του στη λίστα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δημιούργησε νέα δεδομένα και ανατάραξε καταρχάς το σκηνικό στην ίδια την παράταξη, ενώ δημιούργησε και νέο ενδιαφέρον για όσους μέχρι την ανακοίνωση του ίδιου ότι κατεβαίνει υποψήφιος, έβλεπαν με σχετική αδιαφορία την όλη διαδικασία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε πριν από μία εβδομάδα (στις 8 Νοεμβρίου) στα Χανιά, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε στην Κρήτη.

Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με απλό κόσμο, να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς του και να επαναδιαπιστώσει ότι η Κρήτη, ακόμα και τώρα που το ΚΙΝΑΛ δεν διαθέτει την “αίγλη” του παρελθόντος, δύναται να αποτελέσει την αφετηρία μιας πιθανής πολιτικής “αντεπίθεσης”.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσα στα στενά χρονικά πλαίσια που είχε, δεν αρνήθηκε να παραχωρήσει στο Flashnews.gr μια συνέντευξη στην οποία απάντησε σε ερωτήσεις που άπτονται τόσο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, όσο και της επόμενης μέρας της παράταξης.

Επιδίωξη μας φυσικά να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει την Κρήτη και τους Κρητικούς αλλά και κατά πόσον έχει γνώση και συναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που ζουν στο νησί. Εκείνο που αντιληφθήκαμε πάντως είναι ότι ο ίδιος βλέπει την Κρήτη ως “σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα τόσο οικονομικό όσο και γεωγραφικό”, όπως ο ίδιος τόνισε.

Ας δούμε αναλυτικά τι μας είπε ο Γιώργος Παπανδρέου: 

Κύριε Παπανδρέου, οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ είναι, αν μη τι άλλο, ραγδαίες, μέσα σε ένα «καυτό» από κάθε άποψη πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Η επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θεωρείτε ότι θα επιφέρει τη συσπείρωση που αναζητά το ΚΙΝΑΛ ώστε να παίξει ακόμα πιο «έντονο» ρόλο στο πολιτικό «τοπίο» της χώρας μας;

Ήδη βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον και σημαντική κινητικότητα από τους πολίτες, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία. Η επόμενη μέρα και ο καθοριστικός ρόλος που δύναται να παίξει το Κίνημα Αλλαγής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αριθμό των πολιτών που θα ανταποκριθούν σε αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία. Όποτε πήραμε πρωτοβουλίες που δίνουν δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν είδαμε ανταπόκριση. Και όλοι ξέρουν, το έχω αποδείξει στην πράξη, ότι για μένα η συμμετοχή του πολίτη δεν είναι μια προσχηματική διαδικασία. 

Πρώτος το 2004, εγκαινίασα την εκλογή Προέδρου από τη βάση, ορμώμενος από την αντίληψη της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των ιδεών και των πολιτικών αποφάσεων, καθώς και στην ουσιαστική αξιοποίηση της συλλογικής σοφίας της κοινωνίας. 

Με τις αρχές και τις αξίες μας, πρέπει να πείσουμε τους πολίτες πως η απόλυτα αναγκαία για τους Έλληνες και τη χώρα διέξοδο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, μπορεί να την υπηρετήσει με ουσιαστικό και ρεαλιστικό τρόπο, η Παράταξή μας. Είναι ευκαιρία τώρα που το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην επανάκαμψή του ως φορέα ελπίδας και προοπτικής για τον τόπο.

Η παράταξη κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το χάρτη

Όταν αναλάβατε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τον Φεβρουάριο του 2004, αναλάβατε ένα κόμμα με ποσοστά κοντά στο 40%. Τώρα, σε περίπτωση εκλογής σας, ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, θα αναλάβετε ένα κόμμα που στις εκλογές του 2019 πήρε 8,10%. Αυτή η σύγκριση (αν υπάρχει) πόσο σας δημιουργεί αφενός δυσκολίες διαχείρισης, αφετέρου σας δίνει κίνητρο να επαναφέρετε την παράταξη στις εποχές της παντοδυναμίας της;

Αυτό που αναφέρετε είναι ένας βασικός λόγος που πήρα την απόφαση να κατέβω σε αυτές τις εκλογές. Ξεκινάμε με το  χάντικαπ που μας δημιούργησε η υπεύθυνη στάση μας στις προηγούμενες κρίσεις. Η Φώφη έκανε ένα σημαντικό βήμα για να συσπειρωθεί ο χώρος, τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε το άλμα. Γιατί αν δεν το κάνουμε η παράταξη κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το χάρτη. Άρα ο βασικός στόχος αυτής της αναμέτρησης  είναι να κάνουμε και πάλι την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη μεγάλη και ισχυρή. Δεν μου αρκεί να είμαι ένας πρόεδρος του 8.1%, όπως λέτε και εσείς, αλλά μέσα από την υποψηφιότητά μου να κινητοποιήσω αδρανείς ή εγκλωβισμένες καθώς και καινούργιες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις που στήριζαν διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ. Αν πρέπει κάτι να τεθεί σε σύγκριση είναι το πολιτικό σκηνικό που βιώνουμε τώρα με τον καχεκτικό και μυωπικό δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, όπως προέκυψε από τις εκλογές του 2012 μέχρι σήμερα, με το πώς ήταν το πολιτικό σκηνικό, όταν η Δημοκρατική Παράταξη ήταν ο εναλλακτικός προοδευτικός πόλος εξουσίας. Μεγάλο κίνητρο για μένα δεν είναι απλά να αποκαταστήσω την παράταξη μας εκλογικά, αλλά και το πολιτικό σύστημα αξιακά, σταματώντας το σπιράλ παρακμής που τραυματίζει καθημερινά την πατρίδα μας. 

Tα πρώτα γκάλοπ για τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου δείχνουν ότι η μάχη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ θα είναι «σκληρή». Θα θέλαμε ένα σχόλιο πάνω σε αυτό και αν πιστεύετε ότι τα δεδομένα δύνανται να αλλάξουν μέσα στον επόμενο μήνα.

Θα σας θυμίσω τα γκάλοπ του 2007. Ας μη χάνουμε χρόνο να αναλύουμε υποθετικά σενάρια χωρίς επιστημονική βάση, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι δημοσκόποι. Η εκλογή προέδρου από τη βάση αποτελεί την πλέον δημοκρατική διαδικασία των κομμάτων. Κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις των πολιτών. 

Η αταλάντευτη θέληση των Κρητών να σηκώσουν την Παράταξη και πάλι στους ώμους τους

Η Κρήτη ήταν ανέκαθεν, η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή την παρουσία σας αυτές τις ημέρες στο νησί μας, ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε ενόψει των εκλογών του κόμματός σας και ειδικά, σε ό,τι αφορά το δικό σας πρόσωπο;

Θα σας μιλήσω από καρδιάς. Δεν είναι μόνο ότι συνάντησα τη γνωστή σε όλο τον ελληνισμό κρητική φιλοξενία, δεν είναι μόνο τα μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης σε αυτόν τον όμορφο, κοινό αγώνα που διεξάγουμε. Είναι και η αταλάντευτη θέληση των Κρητών να σηκώσουν την Παράταξη και πάλι στους ώμους τους, όπως το έκαναν δεκαετίες τώρα, με το ίδιο πάθος, την ίδια αυταπάρνηση που τους χαρακτηρίζει.

Κι αυτό συνιστά προσωπικά για μένα το πλέον αισιόδοξο μήνυμα: Ο άνεμος αυτοπεποίθησης και Αλλαγής που πνέει σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη. Και στοίχημα για μένα είναι, αυτός ο άνεμος να συνεχίζει να πνέει και μετά τις 5 Δεκεμβρίου.

Η Κρήτη πάντως αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτισμικό «γρανάζι» στη χώρα μας. Θεωρείτε ότι αυτό το «όπλο» έχει αξιοποιηθεί επαρκώς τα τελευταία χρόνια; Οι Κρητικοί αισθάνονται σε πολλές περιπτώσεις αδικημένοι και εν μέρει, «περιθωριοποιημένοι».

Η Κρήτη αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα τόσο οικονομικό όσο και γεωγραφικό. Κι όμως, όπως συμβαίνει σε όλη την περιφέρεια, αυτό που κυριαρχεί είναι η εγκατάλειψη και η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αξιοποίηση και την ευημερία του τόπου. Απόδειξη χαρακτηριστική, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και επαρκούς χρηματοδότησης του οδικού δικτύου, όπως και η απουσία σχεδίου για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, σε μια περίοδο που βιώνουμε ήδη με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η Κρήτη έχει και τεράστιες δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο για την ενεργειακή της αυτονομία αλλά και για την πώληση ενέργειας σε άλλες περιοχές της χώρας μετά και την σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η εκτίναξη του κόστους στην ενέργεια δείχνει πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία, όπως για παράδειγμα, έχει η Δανία σήμερα.

Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η συγκρότηση ενός σχεδίου, που θα αποτελεί μέρος ενός εθνικού σχεδίου και θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, από τη γη της, την ομορφιά της, τις αρχαιότητες, μέχρι και το διατροφικό πρότυπο που αποτελεί ταυτότητα παγκοσμίως γνωστή. Σχέδιο, που θα οδηγεί με σιγουριά στην Παγκρήτια Πράσινη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Και δυστυχώς, οι σύγχρονες προκλήσεις δεν μπορούν να περιμένουν. Η πανδημία ήρθε να αναδείξει τις ανισότητες ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την επαρχία. Η μάχη με το χρόνο είναι υψίστης σημασίας για να μην μας προσπεράσουν οι εξελίξεις. Επανέρχεται επιτακτικά το ζήτημα της αποκέντρωσης ως λύση στις χρόνιες παθογένειες, που ταλανίζουν την ελληνική επαρχία και ευνοούν μία πελατειακή λογική με αναφορές στη συντήρηση.

Σε συνέχεια της παραπάνω ερώτησης θα θέλαμε να εστιάσουμε στο οδικό δίκτυο της Κρήτης. Η Κρήτη είναι το μοναδικό γεωγραφικό διαμέρισμα που έχει ένα «αναχρονιστικό» οδικό δίκτυο, με τα τροχαία ατυχήματα να είναι εκατοντάδες κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ελλάδα τα οδικά δίκτυα βελτιώνονται. Ποια η άποψή σας για αυτή την, αν μη τι άλλο, αναπόφευκτη σύγκριση που υπάρχει;

Ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο είναι απαραίτητη συνθήκη όχι μόνο για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για την ανθρώπινη δραστηριότητα και την τοπική ανάπτυξη. Η Πολιτεία οφείλει να χρηματοδοτήσει με πόρους τον εκσυγχρονισμό του. Ας παραδειγματιστούμε από το νομοσχέδιο Μπάιντεν στις ΗΠΑ για τις υποδομές ύψους 1,2 τρις δολαρίων. Μία Πολιτεία που επενδύει αποφασιστικά στις υποδομές της, π.χ. το οδικό ή το σιδηροδρομικό δίκτυο, αποκομίζει οφέλη όχι μόνο οικονομικά, αλλά κάνει καλύτερη και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Παρατηρώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει έναν ολιστικό σχεδιασμό, κάτι που συμβαίνει επί παραδείγματι με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ενώ δεν έχουμε πάρει ακόμα πειστικές απαντήσεις για τη διασυνδεσιμότητά του με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Η Κρήτη δεν πρέπει να μείνει πίσω, διότι μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει έναν κόμβο ανάπτυξης για την ευρύτερη ΝΑ Μεσόγειο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στηριχθεί τόσο με εθνικούς, όσο και με ευρωπαϊκούς πόρους, με την καθοριστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Η Κρήτη ένα μεγάλο περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο

Γνωρίζετε επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Κρήτης στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή. Οι αγρότες της Κρήτης ωστόσο νιώθουν και αυτοί με τη σειρά τους στο περιθώριο και μάλιστα πριν λίγες ημέρες είχαμε κινητοποιήσεις που έφτασαν μέχρι και την Αθήνα. Τα αιτήματα τους άπτονται με τους δασικούς χάρτες, στις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, στις αλλαγές που προέκυψαν στις επιδοτήσεις τους κτλ. Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα και πώς βλέπετε εσείς ότι μπορούν να επιλυθούν τα καίρια ζητήματά τους;  

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε μία ενιαία αποκεντρωμένη αγροτική και οικονομική πολιτική. Παραδοσιακά, η δημοκρατική παράταξη στήριξε τις δυνάμεις της αγροτικής παραγωγής και εδραίωσε μία πολιτική ανακατανομής των χρηματοδοτήσεων. Σήμερα, η συντηρητική κυβέρνηση της Ν.Δ με μία πελατειακή λογική χρησιμοποιεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης επιλεκτικά για τους λίγους. 

Πρώτος είχα μιλήσει για πράσινη ανάπτυξη, που αφορά πρωτίστως στην αγροτική πολιτική – επένδυση δηλαδή, στην ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία – που και μας κάνει άκρως ανταγωνιστικούς και διασφαλίζει καλύτερη και υγιεινή διατροφή.

Αλλά και η πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα, την παιδεία και τις νέες τεχνολογίες, από τις κατασκευές, την βιοτεχνολογία, μέχρι τις μεταφορές και τις νέες αναβαθμισμένες και καινοτόμες υπηρεσίες μας, όπως του τουρισμού και της εστίασης-διατροφής που μπορούν να συνδυαστούν με υπηρεσίες υγείας, ευζωίας και παιδείας. Γιατί πχ να μην είναι η Κρήτη ένα μεγάλο περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, κάτι που έχει καταφέρει η Κύπρος; Ή να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε συνταξιούχους από όλη την Ευρώπη, επεκτείνοντας ουσιαστικά τον τουρισμό σε όλη την διάρκεια του έτους;

Είναι πιστεύω η μόνη λύση στο αδιέξοδο της οικονομικής και κλιματικής κρίσης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία προοδευτική πρόταση με αίτημα τη διαφάνεια και την αξιοκρατία για την ανάδειξη των υγιών παραγωγικών δυνάμεων.

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς, η Κρήτη με συγκριτικό πλεονέκτημα τη γη της, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα μετάβασης με καινοτόμες πρακτικές που θα αναδεικνύουν τα προϊόντα της διεθνώς και θα δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

 Ο αγροτικός τομέας, πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος ενός από τους πυλώνες της μετάβασης στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Το γεγονός αυτό και μόνο, δείχνει πόσο μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέκαθεν η Κρήτη είχε πολύ σημαντικά στελέχη που αποτελούσαν «κινητήριο μοχλό» του ΠΑΣΟΚ. Στη «νέα εποχή» του ΚΙΝΑΛ βλέπετε ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο; Βλέπετε να υπάρχουν αξιόλογα στελέχη από την Κρήτη που θα παίξουν ανάλογο ρόλο στην προσπάθεια του κόμματός σας να επιστρέψει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο;

Αν κάτι διακρίνει την παράταξή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο ο πλούτος των αξιών, αλλά και των στελεχών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι κυβέρνησε τη χώρα μαζί με τους ΑΝΕΛ, δεν μπόρεσε να αποκτήσει εκείνες τις αναγκαίες κοινωνικές γειώσεις που αρμόζουν σε ένα κόμμα εξουσίας. Επέλεξε να είναι ένα κόμμα γραφειοκρατικό, συγκεντρωτικό, του «ενός ανδρός αρχή». Στον αντίποδα, το Κίνημα Αλλαγής, παρά τις δυσκολίες, κράτησε στις τάξεις του πληθώρα άξιων στελεχών πανελλαδικά, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στα συνδικάτα κι αυτός ο κανόνας ισχύει φυσικά και για την Κρήτη.

Κατά την περιοδεία μου εδώ συνάντησα εξαιρετικής ποιότητας στελέχη, τα οποία την επομένη της 5ης Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πολλαπλασιαστές της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών, οι λαμπαδηδρόμοι των προοδευτικών αξιών και ιδεών μας. Και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Η Κρήτη ως κοιτίδα των αγώνων για την δημοκρατία και την ελευθερία, υπήρξε πάντα ο τόπος των προοδευτικών πολιτών

Τι μπορούν να περιμένουν οι Κρητικοί από τον Γιώργο Παπανδρέου σε περίπτωση επανεκλογής του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;

Η δική μου σχέση με την Κρήτη είναι ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης με την οικογένειά μου. Ήταν η πρώτη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τόπος φιλοξενίας για τα παιδιά μου. 

Η Κρήτη ως κοιτίδα των αγώνων για την δημοκρατία και την ελευθερία, υπήρξε πάντα ο τόπος των προοδευτικών πολιτών που έδωσαν δύναμη στη δημοκρατική παράταξη για τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα.

Αισθάνομαι χρέος απέναντι σε κάθε Κρητικό να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη και την προσφορά στην παράταξή μας, αλλά και την έμπνευση να συνεχίσουμε για την ενδυνάμωση της παράταξης για την μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μη ζητήσουμε το σχόλιό σας για την Φώφη Γεννημάτα που έφυγε πρόσφατα, από τη ζωή. Πόσο μεγάλο είναι το κενό που αφήνει στην παράταξή σας και πόσο δύσκολη θα είναι η διαδοχή στην ηγεσία, όποια και αν είναι αυτή;

Ο αδόκητος χαμός της Φώφης ήταν ένα τεράστιο σοκ για όλους μας. Σε ανθρώπινο επίπεδο μου είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσω ότι δεν είναι πια μαζί μας, ότι έφυγε τόσο γρήγορα.

Το κενό που αφήνει πίσω της είναι μεγάλο, αφήνει όμως και μία παρακαταθήκη: Αφήνει μία παράταξη όρθια, ζωντανή, με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα και κεφάλαιο σοβαρότητας και υπευθυνότητας, ειδικά όπως αυτό οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καθήκον όλων μας είναι να διαφυλάξουμε αυτή την παρακαταθήκη, να την εμπλουτίσουμε και να την πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Το οφείλουμε στη μνήμη της και την προσφορά της στην παράταξη και τη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook