Ευρεία σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων

Την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν πλήρη αποκατάσταση για να παραμείνουν στον τόπο τους διατράνωσαν οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου Κρήτης σε σύσκεψη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητρόπολης παρουσία του  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και πλήθους κόσμου.  

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση στην διάρκεια της σύσκεψης «τονίστηκε ότι η κατάσταση παραμένει ίδια όπως τις πρώτες μέρες μετά τον μεγάλο σεισμό που προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια και σχολεία. Οι σεισμόπληκτοι περιέγραψαν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν αλλά και την αγωνία τους για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις και τη χρηματοδότηση, για την αποκατάσταση των ζημιών και της περιουσίας τους.

Έγινε αναφορά στην ανάγκη πανελλαδικού συντονισμού των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. 

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδος Μ. Φραγκάκης και ο Δήμαρχος Αστερουσίων Μ. Κοκοσάλης. Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΕ υποδέχθηκε ο πρωτοσύγκελος Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου που του προσέφερε ένα συμβολικό δώρο. Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ η Σούλα Φανιουδάκη η οποία αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Οργάνωσης από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα, που είναι κοινά με των πληγέντων από φυσικές καταστροφές σε όλη την Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης ώστε να μη συμβούν αδικίες.

Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα είναι ενιαία και η κεντρική ευθύνη ανήκει στην κεντρική εξουσία ωστόσο σημείωσε ότι και η Τοπική Διοίκηση θα πρέπει να ασκεί το ρόλο της αντιπολίτευσης και με εμπιστοσύνη οι Δήμαρχοι στο λαό που τους εξέλεξε να συμβάλλουν στην κινητοποίηση τους, ώστε να ασκείται η μέγιστη δυνατή πίεση.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι οι σεισμόπληκτοι πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι σε σχέση με τις υποσχέσεις που ακούν και τόνισε ότι μέσα στους αγώνες θα κριθεί αν αυτό το καλάθι θα γεμίσει.

Εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που πήρε το Κόμμα στην κατεύθυνση υλοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως μεταξύ άλλων η αποζημίωση στο 100% των ζημιών, το μηνιαίο βοήθημα, στήριξη των ανέργων, η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, τέλη κ.α., τα μέτρα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ.

Από τους φορείς που εκπροσωπήθηκαν στη σύσκεψη το λόγο πήραν ο Νίκος Πατεράκης από τη Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Αρκαλοχωρίου ο οποίος σημείωσε ότι δεν είχε γίνει κανένας έλεγχος στη περιοχή, παρότι η σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις 27 Σεπτέμβρη. Τόνισε την βούληση των σεισμόπληκτων να μείνουν στον τόπο τους και να τον ξαναφτιάξουν καλύτερο από πριν, αφού υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για αντισεισμική θωράκιση, την οποία ωστόσο μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να πετύχουν. Παρέθεσε τα αιτήματα των σεισμοπλήκτων και εξέφρασε τις ευχαριστίες για την τεράστια αλληλεγγύη που έχουν δεχθεί από όλη την Ελλάδα.

Ο Γ. Σταματάκης από την Επιτροπή Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών αναφέρθηκε στην ανάγκη να συντονιστεί η προσπάθεια διεκδίκησης των αιτημάτων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές από όλη την Ελλάδα. Σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια τέτοια προσπάθεια και πως σε ότι τους αφορά επιδιώκουν την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση για να συνεχιστεί ο αγώνας.

Ο Μανώλης Καρκαβάτσος πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων ανέφερε ότι ο σεισμός ήρθε να επιδεινώσει τα προβλήματα που οι αγρότες αντιμετώπιζαν από πριν και ήταν ήδη πολύ μεγάλα. Προβλήματα που αφορούν στο κόστος παραγωγής, τη φετινή ακαρπία, τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις κ.α. Πάνω σε αυτά επεσήμανε, ήρθαν να προστεθούν οι καταστροφές σε σπίτια, αποθήκες υπόστεγα κλπ. Ζήτησε να υπάρξει 100% αποζημίωση και ταυτόχρονα να παρθούν μέτρα για όλα τα προβλήματα, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και να ενισχυθούν οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Αρκαλοχωρίου ο Νίκος Μανωλακάκης σημείωσε ότι οι κάτοικοι είναι ανοχύρωτοι σε κάθε φυσική καταστροφή προσθέτοντας ότι ενάμιση μήνα μετά το σεισμό και η κατάσταση είναι σαν τις πρώτες μέρες. Οι άστεγοι που διαμένουν σε οικισμούς, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, δεν έχουν τον εξοπλισμό και παράλληλα αντιμετωπίζουν μια τεράστια γραφειοκρατεία για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Ο Μ. Λαμπράκης από το Αθλητικό Σωματείο μπάσκετ Αρκαλοχωρίου ζήτησε να στηριχθεί το Σωματείο, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει αθλητισμό στα παιδιά της περιοχής. Σημείωσε ότι τα γυμναστήρια είναι κλειστά γιατί φιλοξενούν σεισμόπληκτους και αναγκάζονται για την προπόνηση τους να μεταφέρονται στο Ηράκλειο, με το κόστος της μεταφοράς να βαραίνει το Σύλλογο.

Ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδα Μ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος ως σήμερα.

Η Τζένη Μπιτσάκη από την Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα των σχολικών κτιρίων που παραμένουν άλυτα, χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη ή χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η Θάλεια Πετράκη πολιτικός μηχανικός που εργάζεται στις διαδικασίες ελέγχου των κτιρίων κατήγγειλε την απουσία προσεισμικών ελέγχων με αποτέλεσμα πολλά κτίρια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Κατήγγειλε την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης προς τους σεισμόπληκτους για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις. Σημείωσε ότι αυτές θα καθυστερήσουν πολύ λόγω και της τραγικής υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από το Σύλλογο Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» ο Μ. Κοκολάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και κατέθεσε στο Δημήτρη Κουτσούμπα υπόμνημα με τα αιτήματα του Συλλόγου.»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook