Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων 

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά τοπία στην Οίτη, συναντάται στο φαράγγι του Ασωπού, με το μεγαλείο της φύσης να κλέβει τις εντυπώσεις και το περίφημο Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων, να προκαλεί δέος και θαυμασμό σε όποιον το αντικρίσει.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σχεδόν, όλοι υποστηρίζουν πως η φύση είναι ο μεγαλύτερος ζωγράφος όλων των εποχών. Μια ματιά να ρίξει κανείς, ακόμη και τυχαία, σε διάφορα σημεία της χώρας επιβεβαιώνει και με το παραπάνω το αληθές του λόγου. Ένα από τα σημεία, λοιπόν, που αποτελούν «αποδεικτικό στοιχείο» του μεγαλείου της φύσης και το φαράγγι του Ασωπού στην Οίτη, με το περίφημο Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων.

Αν, λοιπόν, ψάχνετε τον επόμενο προορισμό σας για μια εξόρμηση μέσα στο μεγαλείο της φύσης, τότε το φαράγγι του Ασωπού θα πρέπει σίγουρα να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις επιλογές σας. Πρόκειται για ένα μοναδικό τοπίο, όπου η πρωταγωνίστρια φύση κλέβει στην κυριολεξία τις εντυπώσεις.

Το φαράγγι του Ασωπού οδηγεί στην ουσία στα νερά της Ανατολικής Οίτης και τον Σπερχειό ποταμό, φτάνοντας (μέσω του τελευταίου) ακόμη και στο Μαλιακό Κόλπο, ενώ κατά μήκος του έχει δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλης αξίας οικότοπος.

Η διαδρομή που σίγουρα κερδίζει το ενδιαφέρον αλλά και τις εντυπώσεις όλων είναι αδιαμφισβήτητα εκείνη που έχει ως αφετηρία της τη γέφυρα της Παπαδιάς και τερματικό σταθμό τη γέφυρα του Ασωπού, που στην ουσία σημαίνει και το τέλος του φαραγγιού.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής το επιβλητικό τοπίο κερδίζει τις εντυπώσεις, με τις κάθετες και πολύ ψηλές βουνοπλαγιές της Οίτης και του Καλλιδρόμου να είναι γεμάτες με πλατάνια, ιτιές, δρυς, πουρνάρια και αρωματικά όπως η ρίγανη και οι μέντες. Τα νερά του ποταμού αποτελούν συνοδοιπόρο σε αυτήν την μοναδική διαδρομή στη φύση, ενώ οι διάφορες γέφυρες και στοές που συναντώνται διάσπαρτες στο υπέροχο και ταυτόχρονα άγριο τοπίο συμπληρώνουν τη μεγαλύτερη εικόνα.

Το διάσημο Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολύνει τη μεταφορά τόσο των υλικών, όσο και των εργατών που πραγματοποιούνταν με ζώα, οι οποίοι κατασκεύαζαν τη σιδηροδρομική γραμμή Κάτω Τιθορέας- Λιανοκλαδίου, γι’ αυτό και είναι γνωστό ως Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων.

Το φαράγγι είναι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα, καθώς στην έξοδό του, στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου βρισκόταν η αρχαία Ηράκλεια, μία από τις πέντε πόλεις του βασιλείου του Αχιλλέα.

foto newsbeast.grfoto newsbeast.grfoto newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook